Evo konačno sam ugrabila i malo vremena za blog. Prije desetak dana proslavila sam i 41. rođendan pa evo da vidite dio onoga što sam pravila. Ove godine sam zbog nedostatka vremena smanjila na minimum ono što sam sama pravila tako da sam uz mezu napravila dva rolata od lisnatog tijesta, tortu i kolač od bjelanaca. To je sve što sam između podoja uspjela da napravim mada su gosti bili zadovoljni i fino su se počastili. Recept za rolate je sa bloga Vrtaljica doduše malko izmijenjen.
Rafaelo torta
10 bjelanaca
20 kašika šećera
2 kašičice sirćeta
200 gr kokosa
2 kašike brašna
4 kašike ulja
10 žumanaca
10 kašika šećera
200 ml mlijeka
3 ravne kašike brašna
2-3 kesice vanile
250 gr putera i jednu umućenu šlag pjenu
ili 125 gr putera i 2 dl biljne pavlake
ili 125 gr putera i 2 dl biljne pavlake
2 šlag pjene
50-100 gr pečenih mljevenih lješnika
1-2 šlaga za ukrašavanje
Umutiti bjelanca sa sirćetom, dodati šećer, brašno, kokos i ulje. Od ove mase ispeći dvije kore ili jednu koru u plehu od rerne koju kasnije treba podijeliti na pola.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati mlijeko i brašno pa skuvati kao puding. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladan fil promutiti mikserom, dodati umućen puter i šlag ili puter i pavlaku već po želji.
Šlag umutit po uputstvu i dodati pečeni mljeveni lješnik.
Na prvu koru staviti pola žutog fila, pola šlaga sa lješnicima, koru, fil, šlag. Malo žutog fila ostaviti da se torta omaže sa strane a zatim je ukrasiti šlagom.
Lisnate štrudle sa sirom i blitvom
500 gr lisnatog tijesta(2 lista)
2 jaja
oko 300-400 gr domaćeg sira
200 gr blitve
2 kašike kisele pavlake
susam ili mak
susam ili mak
Lisnato tijesto razviti na širinu oko 20-25 cm a dužina treba da bude kao dužina pleha u kome će se peći. Sa svake strane po jedno 7 cm narezati. Sredinu premazati filom pa preklopiti narezano tijesto prvo sa jedne a onda sa druge strane.
Umutiti viljuškom jaja i malo odvojiti za premazivanje rolata. U ostatak jaja dodati izmrvljen sir i pavlaku pa malo više od pola ove smjese premazati na jedan list tijesta. U ostatak fila dodati opranu i narezanu blitvu pa taj fil premazati preko drugog lista tijesta.
Štrudle staviti u pleh na papir za pečenje i premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili makom i peći na 220C.
Srećan rođendan verujem da je odlična torta.
ОдговориИзбришиHvala! Torta je jedna od mojih omiljenih a i gosti su bili zadovoljni.
ИзбришиNajlepse zelje za rodjendan, sve izgleda vrlo finooo... tortica je bas lepa i nezna, a strudlice su veoma dekorativne, verujem da su gosti uzivali.:))
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиSrećan rođendan! Malo li je hrane za goste! Pinovala sam tortu, da se nađe, deluje interesantno.
ОдговориИзбришиHvala!
ИзбришиDraga Irena, srećan rodjendan sa malo većim zakašnjenjem!!! Dosta toga si pripremila, s obzirom na malu bebu. :)
ОдговориИзбришиHvala!
Избриши