недеља, 18. јануар 2015.

Moskva šnite torta

Ovo je jedna od boljih torti koje sam ja pravila i jela, a nama je jedna od omiljenih. Recept je sa bloga Coolinarija koji piše Nale i ovom joj prilikom zahvaljujem što je sa nama podijelila ovaj predivan recept. Torta se do sad nije našla na blogu samo zbog toga što nikako nisam usijevala da slikam i presjek a kad pišem recept za tortu volim da postavim i sliku presjeka. E ovaj put sam ipak uspjela da je slikam, mada slika nije baš neka, a i presjek je mogao biti ljepši da sam malo pokvasila nož toplom vodom, ali tada mi sve te sitnice jednostavno nisu pale na pamet. U svakom slučaju recept ide u nastavku uz male izmjene tj onako kako ga ja pravim.


IMG_2814


 

Potrebno je

 

8 belanaca
 8 kašika šećera
 200 g mljevenih oraha
 2 kašike brašna

8 žumanaca
10  kašika šećera
 125 g margarina
190 g putera
 3-4 kesice vanile
100 g šlaga
100-150 ml mlijeka
tegla kompota od višanja
manja konzerva ananasa
50 g pečenih mljevenih lješnika
50 g šlaga
100 ml mlijeka

 

 

IMG_2823



Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati mljevene orahe i brašno pa ispeći dvije kore u plehu dimenzija 32x30 pa kad se ohlade presjeći ih na pola da se dobiju 4 kore. Kore peći na 180-200C oko 15 minuta.
Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U ohlađen fil dodati umućen puter i margarin. Šlag umutiti sa mlijekom da bude čvrst pa ga dodati filu.
Drugi dio šlaga takođe umutiti pa mu dodati mljeveni lješnik.


IMG_2824


Prvu koru filovati 1/4 fila, posuti ocijeđenim višnjama i premazati šlagom sa lješnicima, složiti drugu koru, 1/4 žutog fila, ananas, šlag sa lješnicima, treću koru, 1/4 žutog fila, šlag sa lješnicima, četvrta kora. Spolja premazati preostalim filom.


IMG_2826


Torta koja je na slici je pravljena u kalupu obima 20 cm od 6 jaja a ostale sastojke sam proporcionalno smanjila. Pekla sam 3 kore, prvu filovala i posula višnjama, drugu ananasom a treću koru sam premazala ostatkom fila u koji sam dodala jednu cijelu bijelu čokoladu. Na taj način je torta bila čvrsta spolja i mogla sam je fino obložiti fondanom. Fondan je pravljen po Minjinom receptu.


IMG_2838

10 коментара:

  1. hej draga,tortica ti je baš savršena...kremasta i dekorisana za 10 !
    ljubi mališane...

    ОдговориИзбриши
  2. Torta ti je predivna! Kakva lepotica. Pa, ti se igras sa fondanom, kako si sve lepo upakovala:) Zadovoljstvo mi je sto ti se tortica dopala i naravno, uvek podrzavam prilagodjavanje recepta licnim ukusima ili poboljsanje istog:) Ovaj recept sam uzela od Negoslave i oduševila sam se. Vreme je da ponovimo, nismo je odavno jeli:) Hvala ti, baš si mi ulepšala dan. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma ovako ili onako torta je predivna a ja uvijek moram i nesto po svome da uradim :-)

      Избриши
  3. Odlično si sve odradila. Dekoracija mi se posebno sviđa, a u tortu ne sumnjam, jedna od najboljih.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zaista je jedna od najboljih! Ja sam do sad imala par recepata za ovu tortu ali ovaj je mnogo bolji od svih.

      Избриши
  4. Tortica je medena, a posebno sam odusevljena celom dekoracijom.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Fantastično napravljena i dekorisana,bravo!!! Bila je i kod mene u planu sa našu slavu, ali me je rerna "izdala" tako da sam morala da se zadovoljim sa drugom tortom, koja se ne peče.

    ОдговориИзбриши