недеља, 16. октобар 2016.

Sezona rođendana


Kod nas kad počne sezona rođendana nikako da se završi. Tata je otvori u avgustu, Vule nastavlja u septembru, onda dođem ja u oktobru i na kraju Lana u novembru. Taman popunimo prazninu između praznika da ima svakog mjeseca nešto da se slavu :-). Moj rođendan smo kao i obično proslavili sa najbližom rodbinom i kumom. Rekao bi neko možda da sam matora da slavim rođendan, jer 43 godine i nije baš zanemarljiv broj, ali šta ću kad volim slavlja. Nisam ja od onih koji kriju godine i radije zaboravljaju na rođendane jer ih podsjete da su još jednu godinu stariji. Ja se svakoj novoj godini još uvijek radujem a zašto i ne bih. Svi smo zdravo i dobro a sve ostalo je manje bitno.
Kako za rođendan uvijek častim kolege na poslu spremam mnogo više đakonija nego inače. Ovaj put sam pravila rafaelo tortu koja slijedi u nekom narednom postu, baklava rolnice, ružice sa orasima, slanu tortu i kiflice, a za kolege na poslu još i sendviče koje već tradicionalno svake godine pravim za rođendan. Za sada pišem samo recept za ružice, kojim sam veoma zadovoljna, a i svi ostali koji su ih probali su ih nahvalili. I Vule je pojeo par komada što je za mene najveća pohvala. Recept je sa bloga Vrtaljica na kome ćete sigurno pronaći još mnogo dobrih recepata.




Ružice


350 g brašna
200 g putera
1 kašika šećera
1 dl mlijeka
20 g svježeg kvasca
rendana korica limuna

3 bjelanca
200 g šećera
220 g mljevenih oraha
50 g ribane čokolade (ja je nisam dodavala)
1 žlica ruma (ovo sam takođe izostavila)
šećer u prahu
vanila


IMG_9649


Pomiješati mlijeko i kvasac da se kvasac istopi, dodati mu šećer, istopljeni puter, limunovu koricu i brašno da se umijesi fino tijesto. Tijesto ostaviti da naraste.
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg pa im dodati šećer i još malo mutit. Kašikom dodati orahe. Po receptu u fil idu i čokolada i rum,ali sam ih ja izostavila jer sam htjela da dobijem prave starinske ružice, mada ću sigurno jednom isprobati i tu varijantu sa čokoladom.


IMG_9656


Naraslo tijesto podijeliti na dva dijela (u originalu na četiri), filovati, uviti u rolat i rezati na parčad oko 1 cm širine. Ružice slagati na paprir za pečenje i peći na 180 -200 C oko 15-20min tj da malo porumene sa krajeva. Vruće ružice uvaljati u prah šećer i vanilu i uživati.
Za kraj evo i slike potpisa sa knjige koju sam dobila od mojih kolega. Jedan od njih se potpisao sa GLADAN vjerovatno spremajući se da proba sve ono što sam im napravila :-).


IMG_9735

4 коментара:

  1. E, pa sretan ti rodjendan! Divne ruzice i divno od tebe da cuvas uspomenu na divne Snjezine recepte.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Snjezin blog je zaista dobar i nikako ga ne smijemo zaboraviti. Ja sam sigurna da ce se kod mene vremenom naci jos mnogo njenih recepata.

      Избриши
  2. Srecan rodjendanko, ove ruzice izgledaju tako divno i nezno... tople preporuke za knjigu (i film), kolege su bas pazljive.:))

    ОдговориИзбриши