субота, 21. јул 2018.

Lefkada


Ove godine smo se konačno odvažili da pođemo negdje drugo na ljetovanje. Jeste da imamo more i tu kod nas na svega 40 min vožnje ali smo jednostavno željeli da vidimo i nešto malo drugačije. Poslije dužeg googlanja i razmišljanja izbor je na kraju pao na Lefkadu i mogu vam reći da se nismo pokajali. To je zaista divno ostrvo sa nekoliko fantastičnih plaža i nestvarno plavim morem.




Smještaj smo našli preko Bookinga. Mi smo izabrali da budemo smješteni u gradu da bi izbjegli noćne vožnje jer kad smo na odmoru volimo da veče provedemo u šetnji. Bila je to jedna malena kuća u starom gradskom jezgru tako da smo mogli da iskusimo pravi žovot stanovnika Lefkasa. Zbog toga smo danju morali da se vozimo do plaže jer najbliža plaza je udaljena nekoliko km od grada.


IMG_6380


Na Lefkadu obavezno treba ići kolima jer su plaže udaljene od naseljenih mjesta a i ima ih toliko da je šteta da ne posjetitie bar nekoliko. S druge strane putevi do plaža su prilično loši, uski sa oštrim krivinama tako da ako niste baš dobar vozač ovo nije destinacija za vas.


IMG_6382


Mi smo obišli one plaže koje su pristupačnije i do kojih se može doći kolima. To su Pefkoulia, Kathisma, Porto Katsiki, Desimi i plaža u Ligiji. Od njih bi naročito preporučila Kathismu i Porto Katsiki. Ove plaže se nalaze na zapadnoj obali ostrva i specifične su po nestvarno plavoj boji mora.


IMG_5523


IMG_5600


U pozadini plaže Porto Katsiki su bijele stijene. To je jedna od onih plaža koje su na reklamama za Lefkadu i obavezno je treba posjetiti. Od grada Lefkasa do Porto Katsikija ima nešto  preko sat vožnje. Na momente je put dosta uzak ali prolazi kroz gusto rastinje i živopisna sela tako da ćete tokom vožnje uživati u pogledu. Sa parking do plaže vode stepenice. Mislim da ih ima nešto preko 50 ali nisu naporne pa ne dajte da vas obeshrabre. Mi smo uspjeli da se spustimo i popnemo sa Vuletom, koji nije baš raspoložen za penjanje, dvije torbe pune plažnih rekvizita i suncobranom.


IMG_5561


Plaže do kojih treba i da se pješači kakva je na pr Milos još uvijek nisu za nas jer Vule nije baš pretjerano raspoložen za pješačenje tako da smo njih ostavili za neku narednu posjetu.


IMG_5553


Grad Lefkas je najveće naselje na ostrvu, To je šarmantni gradić koji za pola sata možete obići pješice. U glavnoj ulici koja je pretvorena u pješačku zonu su smještene brojna prodavnice suvenira, kafići i restorani. Šetajući ovom ulicom naići ćete i na glavni gradski trg Agios Spirodonas koji nosi ime po crkvi koja je sagrađena u 17. vijeku. Ona se trenutno renovira pa to malo narušava izgled  trga. Ispred crkve uveče često možete uživati u muzici uličnih svirača.


IMG_5551


Jedna od atrakcija Lefkasa je i drveni mostić na kome se turisti često slikaju. On spaja šetalište uz more sa popločanom stazom koja se nalazi sa druge strane mosta. Tu uveče možete uživati gledajući odsjaj koji u vodi stvaraju svjetla iz brojnih kafića i taverni koje se nalaze uz more.


IMG_6232


IMG_6231


U toku boravka na Lefkadi posjetili smo i Faneromeni manastir. U sklopu ovog manastira nalazi se mini zoo vrt a sa zvonika se pruža predivan pogled na lagunu.
Za vas evo i par slika grada Lefkasa.


IMG_6224


IMG_5861


IMG_5855

2 коментара: