Ovo su pravi starinski kolačići da se pozdravimo sa zimom koja nikako neće da prođe. Recept je još moja majka dobila od nekog i ona ga je par puta pravila a kad sam ja počela da se motam po kuhinji ovo je bio jedan od prvih recepata koje sam isprobala. Od tad sam ga pravila u raznim kombinacijama sa kokosom, orasima, makom. Pravila sam od ovog tijesta i kiflice punjene đžemom i vanilice i u svakoj kombinaciji je odličan.
Potrebno je
300 gr svinjske masti
4 žumanca
1 kesica suvog kvasca ili 20 gr svježeg
1 dl mlakog mlijeka
rendana kora od limuna
oko 1/2 kg brašna
4 bjelanca
12 kašika šećera
200 gr mljevenih oraha(ili 200 gr kokosa, maka, lješnika)
šećer u prahu
vanila
Ako koristite suvi kvasac rastvorite ga u mlakom mlijeku i ostavite malo da naraste pa mu dodajte omakšalu mast, žumanca i limunovu koru i umijsite tijesto dodajući brašno po potrebi. Ako koristite svježi kvasac samo ga rastopite u mlijeku i odmah dodajte ostale sastojke. Ostavite tijesto da malo naraste pa ga podijelite na 2 dijela i svaki dio razvijte u pravougaonik.
Umutite bjelanca sa šećerom i dodajte im mljevene orahe.Tijesto premažite filom i uvijte u rolat pa sjeći 1 cm široku parčad i slagati ih u podmazan pleh ili na papir za pečenje. Kao što se sa slike vidi pošto je fil prilično mekan i ima ga dosta nije moguće izrezati baš fine i pravilne komade ali kako oni u toku pečenja narastaju na kraju sasvim fino izgledaju. Peći na 200C da porumeni. Vruće kolačiće uvaljati u prah sećer pomiješan sa vanilom. Dok su vrući kolačići su mekani ali kad se ohlade budu fini i prhki.
Sjajni starinski kolacici.Volim inace kolace sa mascu, daje poseban smek. I zaista su zimski.
ОдговориИзбришиDivni su, vidjela sam ih juce, ali nisu se mogle vidjeti sve slike. Vjerovatno je bila neka greska. Odlican ti je ovaj kolaz i inace super slike :)
ОдговориИзбришиNa koliku debljinu treba razviti tijesto?
ОдговориИзбришиRazvija se tanko mozda par mm
Избриши