уторак, 6. август 2013.

Mekike

Slučajno sam prije nekoliko dana na Coolinarici naletjela na ovaj veoma praktičan i odličan recept za mekike ili mekice kako ih zove vlasnica ovog recepta. Tijesto je u stvari neka vrsta ludog tijesta koje se umijesi unaprijed i može da stoji nekoliko dana u frižideru i da se prži po potrebi. Tako kad god poželite možete imati fine i svježe mekike na stolu za svega 10-15 minuta. Po originalnom receptu se dobije jako puno tijesta tako da je meni bilo čak malo teže i da ga umijesim a onda sam pržila mekike četiri puta za redom što je bio pravi udar na moju liniju, mada je takodje bilo dobro jer sam uvježbala rastezanje tijesta tako da su mi svaki sledeći put izgledale sve bolje i bolje. Tijesto se u frižideru sasvim fino čuva i ne mijenja se što se tiče kvaliteta a meni se čak činilo da su one koje sam poslednje pravila bile najbolje.

IMG_9464


Potrebno je


250 ml mlijeka
100 ml jogurta
2 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
20 gr svježeg kvasca
1 kašičica soli
brašna da se dobije mekše tijesto


IMG_9471


Mlako mlijeko pomiješati sa jogurtom pa mu dodati jaja. Kvasac rastopiti u smjesi od jaja i mlijeka pa dodavati brašno, so i prašak za pecivo i umijesiti mekano tijesto kao za kiflice. Tijesto pokrijte providnom folijom i ostavite u frižider da naraste.


IMG_9469


Kada poželite da pržite mekike izvadite tijesto iz frižidera i otkidajte vlažnim rukama komade veličine ping pong loptice pa ih rukama istanjite na svega nekoliko mm debljine i pržite u vrelom ulju. Pošto su mekike tanke isprže se prilično brzo. Pržene mekike vaditi na salvete da se upije višak ulja a onda služiti uz suvo meso, sir, ajvar, eurokrem...


IMG_9470

6 коментара:

  1. Eh, do Beograda se vidi koliko je ovaj sir dobar...pusti sad eurokrem...

    ОдговориИзбриши
  2. Ja baš volim mekike, a tako retko ih pravim... Divota jedna!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Kod mene je to ludo testo od koga se može sve i svašta praviti.Mekike obožavam i ne znam šta mi je dosta.

    ОдговориИзбриши
  4. Joj, ja ih volim ali u normali:) Međutim, moj muž mogao bi ih jesti svako jutro bez obzira na doba godine. Ove tvoje baš mame, još uz ovaj dobar sir. Oooo, miruj, miruj srce moje!
    Nego, ako si raspoložena da se malo družimo i upoznamo, molim te svrati do mene i ukoliko želiš preuzmi iznenađenje:) Hvala ti i puno pozdrava!
    http://coolinarija.blogspot.com/2013/08/nove-igre-blogera.html

    ОдговориИзбриши