субота, 31. август 2013.

Beze korpice sa malinama i kremom od lješnika





Ovo sam pravila za mužev rođendan za neke goste koji nikad ne dođu na rođendan onda kad je rođendan već sa zakašnjenjem od nekoliko dana. Kako smo tada bili na godišnjem nikako nisam mogla da pronađem malo vremena da objavim recept. Danas sam vidjela maline u radnji i sjetila se recepta pa sam odlučila da ga ipak objavim dok se još mogu kupiti svježe maline. Inače oni gosti kojima je kolač bio namijenjen bili su oduševljeni i ukusom i izgledom.


IMG_9989


Potrebno je



4 bjelanca
200 gr kristal šećera
1 kašika sirćeta
1 kašika gustina
1 vanilin šećer

4 žumanca
4 kašike šećera
50-60 gr putera
100 gr bijele čokolade
1 dl slatke pavlake
2 kesice vanilin šećera
100 gr pečenih mljevenih lješnika

3 šlaga
250 gr(jedna kutijica) malina
100 gr mliječne čokolade
1 dl kisele pavlake
krupnije mljeveni lješnici za posipanje


IMG_9994


Bjelancima dodati sirće pa ih umutiti u čvrst snijeg. Postepeno dodavati šećer i vanilu i još malo promutiti da se dobije čvrst i sjajan šaum. U umućen snijeg dodati i kašiku gustina i pažljivo promiješati kašikom.


IMG_9961


Na papiru za pečenje nacrtati sa jedne strane krugove pa ga preokrenuti. Od ove količine izađe 12 komada prečnika 6-7 cm. Na svaki krug nanijeti po punu kašiku šauma i oblikovati ga da dobije oblik kruga a ostatak mase špricem za kolače istiskivati po obodu. Peći tj sušiti na 100-120C 1-2 h pa ih ostaviti u otvorenoj rerni da se sasvim ohlade.


IMG_0001


Za fil umutiti žumanca sa šećerom i vanilom pa ih skuvati na pari. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter i promiješati da se sve poveže pa zatim ostaviti fil da se potpuno ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati pečene mljevene lješnike i umućenu slatku pavlaku i još malo promutit. Šlag umutiti po uputstvu sa kesice pa 2-3 kašike umućenog šlaga dodati u fil. Špricem za kolače istiskivati fil u ohlađene korpice. Maline oprati i posušiti i izdvojiti 12 najljepših malina za dekoraciju a ostatak složiti na kolače preko fila. Preko malina špricem za dekorisanje istiskivati šlag.
Čokoladu istopiti pa joj dodati kiselu povlaku i dobro promiješati. Pošto je ova glazura prilično gusta i kremasta ja sam je kad se povezala još malo zagrijala u mikrotalasnoj da bi bila što je moguće tečnija. Po kašiku glazure sipati na svaki kolač i malo je rukom razvući po kolaču jer je glazura prilično gusta i ne razliva se dovoljno ali savršeno odgovara kolaču i po ukusu i po strukturi tako da bi se ja ipak držala nje i pored toga što se malo teže nanosi na kolač.
Na svaki kolač nanijeti malo obojanog šlaga nastavkom za listove, staviti na njih po jednu malinu i posuti krupnije mljevenim lješnicima.


IMG_0009

6 коментара:

  1. Ovde su maline tako brzo prosle, mislim da smo samo jedno uspeli da ih probamo... ali tvoje beze korpice su san snova, pa jos krema od lesnika, uh, uhh... kao iz najfinije pariske poslasticarnice.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Ovakve poslastice kod mene uvijek dobro prolaze, krasne su mi tortice i sigurno fine i ukusne. Maline su sada već gotove,a li biti će prilike za počastiti se ovim torticama !

    ОдговориИзбриши