субота, 15. јун 2013.

Pita od koprive

Otoplilo je, kiša je konačno prestala da pada, obukli smo i ljetnju garderobu a onu topliju skolonili do jeseni na sigurno mjesto. Sada konačno možemo malo i u prirodu a tamo se može naći mnogo interesantnih biljčica. Jedna od njih je i kopriva. Zbog toga ja uvijek kada idemo na izlet nosim sa sobom par debljih kesica za zamrzavanje hrane da ih upotrebim kao rukavice jer da bi se došlo do fine ekološke koprive treba se malo i potruditi a ako ne koristite rukavice ili neku drugu zaštitu za ruke veoma brzo će vam biti jasno zašto se kopriva zove još i žara :-). Kod nas koprive ima i na pijacama ali onda nikad niste sigurni gdje je rasla tako da ja ipak preporučujem da je uberete sami. Pored toga kad idete u berbu možete sebi dopustiti luksuz da berete samo vrhove stabljika sa par najmlađih i najmekših listova koji su i najbolji za pitu.





Potrebno je



2.5 dl vode
kašičica soli
brašno tip 400

200 gr domaćeg sira
2 jajeta
400-500 gr koprive
1-2 kašike kisele pavlake

ulje


IMG_7430


Od vode, soli i brašna umijesiti tvrđe tijesto. Tijesto pokriti vanglom i ostaviti da se odmori jedno 15 min pa ga zatim podijeliti na dva dijela. Svaki dio tijesta oblikovati u kuglu, premazati uljem i staviti na tanjir. Kugle prekriti providnom folijom ili kesom za zamrzavanje hrane i ostaviti u frižider jedno 40 min-1h a za to vrijeme spremiti fil.


IMG_7436


Koprivu oprati i odstraniti sve deblje i tvrđe stabljike. Najbolje je da se koristi samo jedno 10-15 cm pri vrhu biljke jer je taj dio mekan i najbolji za jelo. Opranu koprivu obariti pa je sitno isjeckati kao kad bi pravili pitu od blitve ili spanaća. Dodati joj izmrvljen sir, jaja i kiselu pavlaku.


IMG_7439


Rernu ugrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to 275 C mada mislim da je što jače to bolje. Na jačoj temperaturi se pita peče brže pa spolja bude krckava a unutra mekana dok bi se na nižoj temperaturi ravnomjerno osušila i bila žilava.
Omekšale kore razvijati na pobrašnjenom stolnjaku prvo oklagijom pa onda rukama da se dobije tanka providna kora. Koru porskati uljem, sa gornje i donje strane preklopiti ka sredini, filovati i urolati pa uviti u krug i prebaciti u podmazan pleh ili tepsiju. Malo detaljnije o tome kako se razvijaju kore imate ovdje. Drugu koru razviti i filovati na isti način pa je uviti okoprve kore u plehu. Pitu premazati uljem i peći dok fino porumeni. Pečenu pitu pokriti krpom ili stolnjakom da malo omekša pa služiti sa jogurtom i paradajz salatom.


IMG_7449

9 коментара:

  1. Jao Irena, savršeno izgleda!!! Mmmm... mogu li da svratim na doručak? :) Već sam bacila oko na tvoje pite sa domaćim korama, ali nekako sam ili u gužvi sa vremenom ili prosto zaboravim... Dobro si me podsjetila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moze na rucak ovo je kod nas obicno za rucak uz malo jogurta i salatice:-)

      Избриши
  2. Kako divno izgleda, nisam se mogla nagledati. Predobra :)

    ОдговориИзбриши
  3. Joj, stvarno lepo izgleda. Sad bih uzela komadić, nešto sam gladna... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam nikada brala svezu koprivu, ali znam koliko je blagotvorna, medjutim ova tvoja pita izgleda vise nego dobro, pa jos sa domacim koricama, vec sam pocela da grickam monitor.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kopriva je em veoma zdrava em ukusnija nego blitva ili spanac. Mi kad god odemo na neki izlet na planinu obavezno naberemo koprive. Kad berem koprivu onda pazim da berem samo vrhove jer su oni najmladji i najmeksi ali i oni zare dok se beru tako da bez rukavica ili kesica ne dolazi u obzir ni da se primaknem koprivi.

      Избриши
  5. Obožavam pitu sa koprivom...ja je takođe pravim i sa lisnatim testom.Pozdrav od Pomoravke

    ОдговориИзбриши