Počela je sezona paprika pa evo i jedno jednostavno jelo ili prilog, kako ko voli, pogodno za vrele dane koji nailaze. Vjerujem da svi pravite nešto slično jer je sataraš veoma prisutan na našim prostorima ali evo i moj recept za one koji ga do sada nisu pravili.
Luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja, dodati sjeckanu papriku i paradajz, sitno nasjeckan bijeli luk i dinstati da povrće omekša. Posoliti po ukusu. Može se jesti hladno poput ajvara a može i toplo kao prilog prženom mesu.
Za sataraš možete iskoristiti bilo koje paprike ali meni se najviše svidja onaj od debljih babura. Ako ne volite paprike sa korom možete ih prethodno ispeći na ploči i oguliti koru. Paradajz možete malko popariti pa ćete i njemu lako skinuti koru. Po želji možete dodati i jedan nasječen patlidzan ili tikvicu. Ovo su sve varijacije na temu ali ja obično pravim ovu najjednostavniju i najbržu varijantu.
Ovaj put sam sataraš služila kao prilog uz pržene filete od pilećeg zabatka koje sam samo posolila i pobiberila i naglo pržila na malo ulja a uz to sam poslužila i pire od krompira i baš smo uživali u ovom ručku.
Potrebno je
1 kg paprika
2-3 veća paradajza
1-2 glavice crnog luka
3-4 čena bijelog luka
ulje
so
biber
biber
Luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja, dodati sjeckanu papriku i paradajz, sitno nasjeckan bijeli luk i dinstati da povrće omekša. Posoliti po ukusu. Može se jesti hladno poput ajvara a može i toplo kao prilog prženom mesu.
Za sataraš možete iskoristiti bilo koje paprike ali meni se najviše svidja onaj od debljih babura. Ako ne volite paprike sa korom možete ih prethodno ispeći na ploči i oguliti koru. Paradajz možete malko popariti pa ćete i njemu lako skinuti koru. Po želji možete dodati i jedan nasječen patlidzan ili tikvicu. Ovo su sve varijacije na temu ali ja obično pravim ovu najjednostavniju i najbržu varijantu.
Ovaj put sam sataraš služila kao prilog uz pržene filete od pilećeg zabatka koje sam samo posolila i pobiberila i naglo pržila na malo ulja a uz to sam poslužila i pire od krompira i baš smo uživali u ovom ručku.
Ovo je moje omiljeno letnje jelo,koje ja često spremam i zimi,ja stavim više paradajza,ali naravno,svako po svom ukusu.Prijatno:))
ОдговориИзбришиPravo letnje jelo, meni je fino za grickanje i ovako samo, ali ne bih imala nista protiv "dodataka" na slici, rucak za 5+.:))) p.s. svidja mi se fotkica na kojoj se jelo jos pusi.:))
ОдговориИзбришиU trudnoci poludim za satarasom. Mirise mi kuca na njega a starasa nema niti na vidiku :-). Posto sam trenutno u drugom stanju sataras se kuha vec drugi dan uzastopno i sluzi uz domacu pogacu i vrhnju pa ko zeli da zacini moze a ko ga voli onako solo jede tako. Ja ga preferiram jesti kao glavno jelo samo uz domaci hljeb, vrhnju i umacem sa rukama. To je za mene pravo uzivanje. Tvoj sataras izgleda divno. Volim paprike a posebno ih volim u satarasu.
ОдговориИзбришиTa ideja o satarasu i domcem hlebu mi odlicno zvuci samo sto bih ja umjesto vrhnja dodala mladi kajmak mljac. Trenutno nisam bas u formi da pravim hleb ali jos par mjeseci i bice i to:-)
Избриши