уторак, 25. октобар 2016.

Piadina fina (Piadina polo)


Dragi mnogo voli piadinu, a kad muž našto voli onda žena nauči to da pravi:-). Naravno on se potrudio da otkrije tajni sastojak. Prvo je mene poveo da je probam piadinu i odmah mi je bilo jasno šta sve tu ima, jedino nisam bila sigurna kako su dobili blagi ukus bosiljka, jer se bosiljak nigdje nije vidio. Predpostavila sam da je u pitanju neko ulje sa bosiljkom a u stvari je to bio pesto. Ja pesto prije toga nikad nisam koristila pa zbog toga nisam mogla ni da pogodim o čemu se radi. Taj dio je dragi izvukao od konobara. Inače ovo je drugi pokušaj kopiranja recepata iz ovog restorana. Prvi put sam pravila njihove zapečene palačinke sa kulenom koje vam toplo preporučujem.


 

 

Piadina polo


2,5 dl vode
4 kašike ulja
kašičica limunovog soka
ravna kašičica soli
brašno tip 400 ili 500

majonez
pesto
1 glavica zelene salatae
1 veći paradajz
300 gr pilećeg filea
kisela pavlaka
sir gauda ili edamer


IMG_7975


Za tijesto pomiješati vodu, ulje, sok od limuna i so pa dodati brašna da se umijesi mekše tijesto. Tijesto podijeliti na 6 djelova i od svakog dijela oblikovati po lopticu pa ih složiti u neki plastičnu posudu, pokriti kesom za zazmrzivač i poklopiti. Tijesto  ostaviti da odstoji bar jedno pola sata prije upotrebe da bi omeklšalo a može se čuvati u frižideru 2-3 dana i koristit po potrebi. 
Omekšalo tijesto razviti u krug na brašnom posutoj površini i peći u dobro zagrijanom teflonskom tiganju koji ne treba podmazivati. Pečene piadine slagati na tanjir, pokriti krpom i kesom da se zapare i omekšaju da bi se mogle preklopiti.


IMG_8377


Majonez pomiješati sa pestom. Na jednu kašiku majoneza ide kašičica pesta. Ovo je količina koja je potrebna za jednu piadinu. Naravno ovo je okvirno a vi mjere prilagodite vašem ukusu. Piletinu posolite i ispecite na teflonskom ili gril tiganju na sasvim malo ulja pa je izrežite ne tanke komadiće. Salatu operite i izrežite na trakice a paradajz na tanke šnite. 
Piadinu do pola premažite sosom od majoneza i pesta, preko toga namažite jednu kašiku kisele pavlake, složite meso, narendani sir, salatu i na kraju paradajz. Preklopite piadinu i pecite je na teflonskom tiganju prvo sa jedne pa sa druge strane da se fino zapeče. Može se zapeći i u rerni ali se meni mnogo više sviđa ova varijanta. Ispečenu piadinu narezati na tri dijela i odmah služiti.



6 коментара:

  1. Dugo sam tragala za receptom za tortiljama. Ove tvoje piadine su predivne, posebno sa ovim sto ide na njih 😄. Odusevljeni smo. Imam pitanje, ove tvoje projice mogu li se peci u kalupu onom za vece mafine ili je to manja mjera? (Mislim na kalup od 12 velikih) hvala puno i lijep pozdrav iz Berana 😉

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da vam se piadine svidjaju. To je kopija recepta iz restorana Sicilija a recept za tijesto je sa jednog italijanskog bloga. Moja Lana ih jede onako sa eurokremom.
      Projice i ja pecem u kalupu za mafine. Ja imam one silikonske pa u njih tijesto ide direktno bez mazanja a ako koristis one metalne stavi ili korpice ili namaži malo kalup da ti se ne zalijepe. Ako ih dobro napunis izadje tacno 12 komada od ove kolicine.
      Bas mi je drago da imam citalaca iz CG. Puno pozdrava i nadam se da ces biti zadovoljna rezultatima.

      Избриши
  2. Prezadovoljna. Hvala na odgovoru🤗! Da li imas nalog na Instagramu da pratim objave ukoliko su sa bloga? Lijep poudrav, meni je drago da sam pronasla nekog mojeg😃. 👍👋

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I na instagramu ces me naci pod imenom bloga kadjakuvam a ima tamo svasta i od onoga sto je objavljeno na blogu i neksto to jos nije nego je u planu.

      Избриши
  3. Pozdrav veliki, i ja sam u Siciliji jela ove tortilje i bas trazim recept jer su mi djeca poludjela za njima. Bas ti hvala🥰

    ОдговориИзбриши