Slatko od trešanja pravim skoro svake godine. Obično dobijemo domaće trešnje od jednog ili drugog đeda a kako moji nisu baš raspoloženi za bilo kakvo voće uvijek ostane malo za slatko. Nekada smo u dvorištu imali bijele trešnje koje nisu bile baš nešto za jelo i od njih se obavezno pravilo slatko. Te trešnje već odavno nema tako da sad slatko obično pravim od crvenih trešanja. Ono je svakako ukusno i dobro dođe kad nam padne šećer a u kući nema ništa drugo da se zasladimo.
Slatko od trešanja
1 kg trešanja
1,25 kg šećera
2 dl vode
1-2 kesice vanile
1 limun izrezan na kolutove
Šećer naliti vodom pa kuvati dok se ne dobije veoma gust sirup pun balončića. Zatim u sirup dodati oprane i očišćene trešnje i limun narezan na kolutove. Kuvati još malo da trešnje budu skuvane a sirup dovoljno gust da kaplje a ne curi sa kašike. Skloniti šerpu sa ploče, pokriti je mokrom krpom i ostaviti do sjutra da se slatko ohladi.
Sjutradan sipati u dobro oprane i u rerni posušene tegle. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu sa ostalom zimnicom. Ja napravim obično pola mjere ili manje pa slatko čuvam u frižideru. Tako se može očuvati duže a i odlično je onako dobro rashlađeno. Možete ga koristiti i kao preliv za sladoled.
Divne tresnje, kod nas je jos rano za tresnje, ali ima iz uvoza. Odlicno izgleda slatko!
ОдговориИзбришиKod nas vec prolaze a bile su odlicne. Ova godina im je odgovarala pa ih je bilo vise nego ikad.
Избриши