недеља, 22. април 2018.

Moskva u čaši :-)


Vjerujem da kad pročitate naslov ostanete zbunjeni ali ja nikako nisam mogla da smislim ime koje bi bolje odgovaralo ovom desertu u čaši koji sam smućkala da bih potrošila ostatke iz frižiera. Za Vaskrs sam pravila divnu Moskva šnite tortu a kako u zadnje vrijeme pravim manje torte u kalupu prečnika 20 cm ne mogu da potrošim cijelu teglu kompota. Ti se kompoti poslije vuku po frižideru jer niko neće da ih jede onako. Nekad ih iskoristim za voćnu salatu a ovaj put sam iskombinovala moj omiljeni fil, piškote, kompote i šlag sa pečenim mljevenim lješnicima i dobila desert koji ni po čemu ne zaostaje za tortom. Lagan je i veoma ukusan a kad se dobro rashladi idealan za toplije dane koji dolaze.




Moskva u čaši


4 žumanca
3 kašike šećera
3 kesice vanile
100 gr bijele čokolade
60 gr putera
1 dl slatke pavlake

1 kesica šlag pjene
mlijeko za šlag
50 gr pečenih mljevenih lješnika

manja kutija piškota(105 gr)
mlijeko za natapanje piškota
rum ili neki liker

tegla kompota od višanja
manja konzerva ananasa

2 kesice šlag pjene ili kreme
mlijeko
mljeveni lješnik ili pistaći


IMG_2391


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom i skuvati na pari. U vreo fil dodati bijelu čokoladu, promiješati da se čokolada istopi pa dodati puter narezan na kockice i ostaviti da se fil ohladi. Hladan fil umutit mikserom pa mu dodati umućenu pavlaku i kratko promiješati da se sve poveže.
Šlag umutit po uputstvu sa kesice pa mu dodati lješnik.


IMG_2401


Na dno svake čaše staviti po 2-3 izlomljene piškote umočene u mlijeko sa rumom. Na piškote sipati po malo kompota od višanja i ananasa, zatim staviti po malo fila i šlaga sa lješnicima pa ovo sve ponoviti još jednom. Ostaviti krem u frižider do sjutra a pred služenje ga ukrasiti umućenim šlagom i posuti mljevenim lješnikom ili pistaćima.


IMG_2361

2 коментара: