понедељак, 15. јул 2024.

Samoborski kotleti i sataraš

Kakve ja veze imam sa Samoborom? Pa nikakve :-). Nikad nisam bila ni blizu ali mi to ne smeta da pravim šnicle. Recept sam našla na Volim meso, isprobala i mnogo nam se dopao pa sam zbog toga odlučila da ga  objavim na blogu. U suštini to je nešto slično mojim lovačkim šniclama ali ipak nije potpuno isto a i recept za sataraš koji ide kao prilog je takodje odličan. Ja uz to napravim još i pire krompir jer obožavam kombinaciju pirea i sataraša. Naravno recept sam malo izmijenila jer šnicle dinstam u ekspres loncu tako da su uvijek veoma mekane i sočne a pored toga budu i brzo gotove.




Samoborski kotleti


600 gr svinjskog karea
ulje
2-3 čena bijelog luka
so
biber
začin C
kašičica gustina
peršun

Kotlete popržite na zagrijanom ulju da fino porumene sa svih strana, dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, nalijte vidom i dinstajte u ekspres loncu oko 20 minuta. Kad meso omekša sos zgusnite gustinom razmućenim u malo vode, posolite, pobiberite, dodajte sitno sjeckani peršun i začin C po ukusu. Poslužite uz sataraš i pire krompir.


IMG_0241


Sataraš


1 galvica luka
2 veće paprike
3 paradajza srednej veličine
so
biber
ulje


IMG_0263


Luk nasjeckati na rebarca i popržiti na ulju da omekša, dodati paprike nasjeckane na kockice. Pržiti da paprike malo uvenu pa dodati nasjeckan paradajz, posoliti, pobiberiti i dinstati oko 20 min da se povrće fino ukuva. Ovo je polovina originalne količine ali je nama sasvim dovoljna uz meso i krompir a vi ako mislite da će vam biti malo možete napraviti duplo više kao što je u originalnom receptu.


IMG_0257


субота, 13. јул 2024.

Tres leches ili tri leće kolač

Evo konačno sam odlučila da i ja objavim recept za ovaj jednostavan ali zaista odličan kolač. Poslije isprobavanja nekoliko različitih recepata odlučila sam se za ovaj koji meni najviše odgovara. Kolač je jednostavan za pravljenje naročito ako se odlučite da koristite kupovni karamel koji je po meni sasvim ok. Ako ipak više volite domaće u receptu imate predlog kako da sami napravite dulche de leche koje možete koristiti umjesto karamela. To nije baš karamel kao onaj kupovni ali se veoma dobro slaže sa kolačem a lako se pravi. Na kraju ako baš niste ljubitelj karamela kolač možete ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i poslužiti ga sa voćem. Za koju god varijantu se odlučite garantujem da ćete uživati. Posebno prija ljeti dobro rashlađen i poslužen sa šlagom i voćem.




 Tres leches


6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
1/2 praška za pecivo

500 ml pavlake za šlag
800 ml mlijeka
300 ml kondenziranog mlijeka

300 ml kondenziranog mlijeka ili kupovni karamel


IMG_0333


Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i vanilu,  još malo promutiti pa dodati žumanca i fino umutiti. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa malo po malo dodavati umućenim jajima miješajući kašikom. Peći na 200 C da fino porumeni.
Pomiješati mlijeko, kondenzovano mlijeko i pavlaku. 
Pečen kolač izvaditi iz pleha i izbockati odozgo čačkalicom da bi bolje upio preliv. Pola preliva sipati u pleh pa vratiti kolač ali tako da gornja strana sada bude dolje i preliti ostatkom preliva.
Da bi napravili domaći karamel tj dulche de leche konzervu kondenzovanog mlijeka otvoriti pa ubaciti u rernu zagrijanu na 200 C i peći oko 1h tj dok se na zgusne i malo potamni. S vremena na vrijeme promiješati i provjeriti gustinu i boju. Treba da bude kao marmelada od kajsija. Kad postigne odgovarajuću gustinu i boju samo ga dobro promutite i sipajte preko kolača.Ako vam je sve ovo prekomplikovano ili možda više volite kupovni karamel kolač premažite kupovnim karamelom. Zatim ga dobro ohladite i poslužite sa umućenim šlagom i voćem.


IMG_0304