понедељак, 22. мај 2017.

Princes krofne sa jagodama


Sezona jagoda je u punom jeku a naša pijaca je preplavljena divnim, mirisnim i ukusnim jagodama. U ovo doba godine kod nas su naravno na meniju kolači od jagoda. Treba iskoristiti ovih mjesec dana kada se mogu kupiti prave domaće jagode jer su kolači sa njima odlični. U međuvremenu će pristići i kajsije, bresve i maline pa će jagode pasti u drugi plan. Danas je izbor pao na princes krofne sa jagodama. Princes krofne su inače jedan od meni omiljenih kolača i pravim ih sa čokoladom, voćem ili kao Paris-Brest kolač. Imam i nekoliko recepata za tijesto i filove koje kombinujem u zavisnosti od toga šta trenutno imam od namirnica. Ove današnje su kombinacija starog i provjerenog receta za tijesto po kome je još moja baba pravila ove kolače i brzinskog i jednostavnog fila od pudinga i slatke pavlake koji je idealan za kombinovanje sa voćem.




Princes krofne sa jagodama


150 ml vode
150 gr brašna
150 gr margarina
4-5 jaja(zavisno od veličine)

1/2 l mlijeka
2 pudinga
3-4 vanile
100 gr secera
1/2 l slatke pavlake
2 šlag pjene

500 gr jagoda
šećer u prahu


IMG_1556


Prokuvati vodu sa margarinom da proključa pa dodati brašno, promiješati i skinuti sa ploče. Kad se prohladi dodavati jedno po jedno jaje da se dobije tijesto koje je glatko i sjajno ali se ne razliva. Istisnuti špricem za tulumbe ili kašičicom i peći u podmazanom plehu na 220C. 
Puding skuvati sa vanilom, šećerom i mlijekom, pokriti providnom folijom da se ohladi. Hladan puding promutiti mikserom pa mu dodati umućenu pavlaku.


IMG_1561


Šlag umutiti prema uputstvu. Jagode isjeckati. Krofne prerezati i puniti filom, posuti jagodama, ukrasiti šlagom, poklopiti i posuti prah šećerom i vanilom.


1 коментар: