субота, 8. децембар 2012.

Projice

IMG_3887 by irenalana


Recept za projice je još prije jedno 20 godina donijela majka sa posla. Ja se nešto baš i ne sjećam da ih je ona ikad pravila ali ih je baš nahvalila kad je donijela recept i to je meni ostalo u sjećanju pa sam kasnije kad sam ja počela da kuvam isprobala recept i od tada su veoma često na našem stolu. Na početku sam ih pravila za proslave uz mezu i rusku salatu a kasnije kad smo se navikli na njih počela sam da ih pravim umjesto hleba uz sarme, raštan, podvarak, ječam i razna druga kuvana jela sa kojima se odlično slažu. Probala sam i par drugih recepata ali su mi ove ipak njukusnije i najmekše. Probala sam ih i sa heljdinim brašnom tj mješavinom heljdinog i kukuruznog brašna, sa blitvom, porilukom...
 
 
IMG_3902 by irenalana


Potrebno je



3 jajeta
2-2,5 dl jogurta
1-1,25 dl ulja
2 dl kukuruznog brašna
2 dl pšeničnog brašna
2 dl bijelog sira
1 kesica praška za pecivo
so
 


IMG_3904 by irenalana
 
 
Umutiti jaja sa malo soli pa dodati sve sastojke i promutiti da se masa sjedini pa peci u tepsiji ili manjem plehu a moze i u kalupu za muffine. Po originalnom receptu ide po jedna šolja brašna i jogurta i pola šolje ulja ali ja stavim malo više tečnih sastojaka a malo manje suvih. U ovu masu se po želji može dodati i nasjeckana blitva ili spanać (1 vezica) ili 200 gr izdinstanog poriluka, pa se sve promiješa i peče. Peći na 250 C da fino porumeni.
 
 
IMG_3907 by irenalana
 
 
IMG_3911 by irenalana
 
 
IMG_3913 by irenalana

4 коментара:

  1. Prelijepe su, super ideja ovi mali kalupi :) Slike su ti krasne.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala na receptu.Isprobano pre neko jutro kada je zahladnelo.Pojelo se u slast. Upravo sada pečem za ručak da imamo uz podvarak koji je izvađen iz zamrzivača. Iako je vrućina u Beogradu, projice bezbrižno rumene u rerni. Ovo su zaista najukusnije projice koje smo jeli do sada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi i bas mi je drago da vam se svidjaju. Ja ih obavezno pravim uz podvarak, rastan, sarmu mada su fine i same sa sirom i suvim mesom.

      Избриши