Potrebno je
3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi
kulen
šampinjoni
feferoni
gauda ili mozzarella
origano
paradajz(na pr cirio rustica)
bosiljak
origano
bijeli luk u prahu
Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i brašno, so i umijesiti
mekše tijesto. Ja obično ovo radim uveče pa ostavim tijesto u frižideru
preko noći a sjutradan kad dođem sa posla imam gotovu pizzu za 15 min.
Dakle kad se tijesto fino umijesi treba ga vratiti u neku vanglu,
ušuškati kesom za zamrzivač i pokriti pa ostaviti da prenoći u frižideru.
Ako se koristi odmah onda tijesto treba ostaviti jedno sat vremena da
naraste pa nastaviti sa pravljenjem pizze.
Kada je tijesto naraslo podijeliti ga na dva dijela i svaki dio
oblikovati u kuglu.Ostaviti ih jedno 10 min da odstoje pa kuglu staviti
na pobrašnjenu površinu i prstima razvijati da se dobije krug veličine
veće pizze.
U međuvremenu rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to
270C. U rernu ubaciti običan pleh, onaj metalni koji dođe sa šporetom,
da se i on dobro ugrije.
Paradajz pomiješati sa bosiljkom i origanom, i bijelim lukom u prahu pa ovim sosom premazati pizzu.
Razvijeno tijesto prebaciti na dobro ugrijan i brašnom posut pleh, premazati paradajzom, posuti narendanim sirom, na sir složiti tanko narezan kulen i šampinjone pa odozgo posuti origanom i nasjeckanim feferonom. Peći na najvišoj poziciji direktno ispod grijača da fino porumeni.
Super pizza!
ОдговориИзбришиCula sam za diavolo, ali nisam nikada probala. Odlicno izgleda :)
ОдговориИзбришиPa ne moooooogu da verujem! Napravila sam picu po ovom receptu i oduuuuuuuusevljena sam:) Stvarno, ali stvarno vredi probati. Fantasticna je! Posle ovog recepta, picu jos jedino mogu da jedem u Italiji:) Toliko je dobar recept da ne znam vise ni kako da ga nahvalim. A kulen i sitno seckani feferoni su sjajna kombinacija. Bravo za picu i za recept i za Irenu i njen blog!
ОдговориИзбриши