E kakve veze imaju Virazar i boranija? Pa naravno nikakve sem što smo mi u subotu prošetali do Virpazara a kasnije smo za ručak imali boraniju pa sam ja sve to skupila u jedan post.
Virpazar je gradić na Skadarskom jezeru na putu ka moru na oko 30 km od Podgorice. To je divan uspavani gradić koji najčešće posjećuju strani turisti kao polaznu stanicu za krstarenja po jezeru . Samo jezero je od 1983 godine proglašeno za nacionalni park a kao značajno stanište vodenih ptica Ramsar konvencijom je upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.
Virpazar je gradić na Skadarskom jezeru na putu ka moru na oko 30 km od Podgorice. To je divan uspavani gradić koji najčešće posjećuju strani turisti kao polaznu stanicu za krstarenja po jezeru . Samo jezero je od 1983 godine proglašeno za nacionalni park a kao značajno stanište vodenih ptica Ramsar konvencijom je upisano u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.
A evo i one boranije koju sam pomenula na početku. Recept je od Milicze sa Coolinarike i ovo je samo još jedan od njenih recepata koji će se još puno puta naći na našem stolu. Naravno ja sam u recept unijela i neke manje izmjene tj umjesto 2 glavice crnog luka koristila sam jednu glavicu luka i malo praziluka a umjesto mljevene paprike dodala sam dvije svježe paprike mada sam sasvim sigurna da je i u originalu recept odličan.
Potrebno je
400 gr teletine(ja koristim ribić)
400 gr boranije
4 krompira srednje veličine
3 šargarepe
2-3 čena bijelog luka
1 glavica crnog luka
200 gr praziluka
2 dl pasiranog paradajza
1 crvena paprika
1 zelena paprika
sjeckani peršun
začin
biber
sjeckani peršun
začin
biber
Na malo ulja popržiti sitno sjeckani crni luk, dodati meso izrezano na kockice pa sve još malo prodinstati. Zatim dodati šargarepu isječenu na krupnije kocke, sjeckanu papriku, praziluk, bijeli luk, boraniju i sok od paradajza. Kratko prodinstati povrće pa naliti vodom i kuvati dok i povrće i meso budu fino skuvani a zatim dodati krompir izrezan na krupnije kocke. Kuvati da krompir omekša. U originalnom receptu čorba se zgusne sa malo brašna ali ja to nisam radila već sam umjesto toga pustila da se malo ukuva i postigne odgovarajuću gustinu. Čorbu začiniti po ukusu i posuti sjeckanim pešunom.
Nama ovo bude za dva dana tako da sam ja kuvala uveče ali bez krompira pa onda sjutradan dodavala krompir u polovinu a sledećeg dana u drugu polovinu. Uz neku sezonsku salatu i domaći hleb dobićete zdrav i ukusan ručak.
Bas zanimljivo i upravo uspavan gradic. Nisam zamisljala Skadarsko jezero ovako i hvala sto si nam sve pokazala. Za pticu isto nisam cula, tako da sam svasta naucila iz tvog posta. A boraniju obozavam, ove godine je nisam sijala u basti, ali planiram iduce.
ОдговориИзбришиPredivne fotografije i super recept!
ОдговориИзбришиDivne slicice sa izleta, ali odusevio me i rucak i pogotovo tanjir sa koga se jos pusi para.:))
ОдговориИзбриши