уторак, 18. фебруар 2014.

Lisnata štrudla od jabuka


U zadnje vrijeme kuvam malo tj samo onoliko koliko je neophodno ali kako imam priličan broj nagomilanih postova našao se među njima i ovaj sa kvascem koji šaljem Mireli sa bloga LoveAffair. Ona je domaćica ovomjesečne igrice Ajme, koliko nas je. Tema igrice je kvasac.


IMG_3614


Potrebno je

 

 2 dl vode
 2 dl mlijeka
 1 dl ulja
10 gr kvasca
2 žumanca
  2 kašike šećera 
malo soli
 250 gr margarina
 600 gr brašna
 1 jaje

malo putera
5-6 većih kiselih jabuka
šećer
vanilin šećer
cimet

šećer u prahu
vanilin šećer


kuvar3


U sud sipati mlako mlijeko, vodu i ulje, dodati šećer, po želji dodati 2 žumanca mada nije obavezno, so i kvasac pa zamijesiti da se dobije mekano tijesto koje se lijepi za prste tj da bude tako tvrdo da skoro može da se mijesi ali da se ipak lijepi za prste i mijesiti ga u posudi kašikom. Meni je proslo oko 600 gr brašna. Tijesto ostaviti da naraste u frižideru preko noći. Odležalo tijesto razviti sto tanje pa preko njega narendati zamrznuti margarin, zaviti kao rolat i preklopiti prvo sa lijeve pa sa desne strane da se dobiju 3 sloja pa još jednom ponoviti savijanje.


IMG_3606


Za fil narendati jabuke pa ih prodinstati sa malo putera dok sva tečnost ne ispari.
Napravljeno tijesto razviti pa podijeliti na 2-3 dijela . Svaki dio filovati po sredini prohlađenim filom od jabuka, jabuke posuti šećerom i cimetom a sa obije strane fila ostatak tijesta rezati na razmaku od 2 cm pa dobijene trake ukoso preklapari preko fila. Uvijene štrudle staviti na pleh na papir za pečenje pa ostaviti oko 1 h da narastu. Prije pečenja ih premazati umućenim jajetom i peći na 220-250 C da porumene. Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i vanilom.
Štrudle mogu i da se čuvaju nekoliko dana u frižideru pa da se prije upotrebe podgriju u rerni.
Od istog tijesta se mogu praviti i kroasani pa sam ja pola tijesta iskoristila za štrudlu a od ostatka sam napravila kroasane.

3 коментара: