недеља, 27. новембар 2016.

Svinjski file u sosu od vrganja


Evo jedno fino jelo koje je idealno kad nemate puno vremena a želite da spremite nešto posebno. Kod nas je veoma često na stolu jer obožavamo vrganj. Ovoga ljeta smo išli par dana na Žabljak i nabrali nekoliko kilograma svježih vrganja koje je onda dragi rezao i sušio tako da još uvijek imamo suvih vrganja u tegli. Vas, koji niste tako srećni kao mi i niste dobili vrganj za dž, nemojte da obeshrabri negova cijena u prodavnicama jer se za ovo jelo koristi samo 15g što je pola kesice pa onda to i ne bude tako skupo a vjerujet mi da isplati.




Svinjski file u sosu od vrganja


500 gr svinjskog filea (moze i kare umjesto njega)
15 gr suvih vrganja
1 dl pavlake za kuvanje
so
biber


IMG_1701


Vrganj preliti mlakom vodom jedno sat dva prije spremanja da malo omekša a zatim ga dinstati zajedno sa vodom u kojoj je stajao.


IMG_1706


Meso izrezati na komade i malo istući da se dobiju šnicle a zatim ih pržiti na zagrijanom tiganju. Kada su gotove dodati im vrganje i pavlaku, posoliti i pobiberiti po ukusu i kratko prodinstati da se sos redukuje pa odmah poslužiti.


IMG_1712


Mi ih obično jedemo uz pire krompir.

среда, 02. новембар 2016.

Lanin rođendan


Proslavili smo i posljednji rođendan u ovoj godini Lanin. Jeste da je rođendan stvarno danas, ali kako nam za žurkicu odgovara vikend slavili smo ga u nedelju, a slavljenica je bila oduševljena idejom da rođendan proslavimo malo ranije. Ja sam naravno bila zadužena za posluženje i tortu. Kako smo pravili žurkicu za drugarice birala sam ono  za šta sam predpostavila da će se djeci svidjeti i mogu reći da je izbor bio pun pogodak. Od slaniša sam pravila mini pizze i slane kiflice  a od slatkiša patišpanj sa srcem, kiflice sa eurokremom i naravno tortu. Ove godine smo pravili Toothless po Laninoj želji. Morate priznati da je to veoma neobičan izbor za djevojčicu, ali ja nisam bila tu da dajem savjete već da napravi ono što se traži. Slavljenica je bila veoma zadovoljna izgledom a ostali su bili oduševljeni ukusom. Par njenih drugarica je tražilo repete a meni su naravno porasle uši od toga. Mini pizze su takođe bile veoma tražene tako da mislim da su idealno posluženje za dječije žurke i od sad će biti nezaobilazne na dječijim rođendanima. Tortu sam pravila po receptu sa Coolinarike uz male izmjene. Povećala sam broj kora ali sam zato fil pravila po receptu jer mi se činilo da će torta biti previše kremasta ako povećam i količinu fila. Ovako  je fila bilo taman a opet sam uspjela da tortu obložim fondanom. Komentari su bili više nego dobri. Torta je definitivno idealna za klince koji inače ne vole jake  starinske torte koje ja obožavam. Presjek nisam stigla da slikam jer se pojela takvom brzinom da o slikanju nije bilo ni govora i njega ću dodati čim ponovo napravim tortu.




Čokoladna torta sa lješnicima


4 bjelanca
2 žumanca
4 kašike šećera
80 mljevenih oraha ili lješnika
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika vode

6 žumanaca
2 pudinga(po receptu čokolada a kod mene sa ukusom pavlake)
8 kašika šećera
2-3 kesice vanile
200 gr čokolade(kod mene Milka noisette)
200 gr putera
1 dl slatke pavlake za šlag

2 šlag pjene
2 dl mlijeka
100 gr pečenih mljevenih lješnika

Umutit bjelanca sa šećerom, dodati žumanca i još malo mutiti. Kašikom lagano dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo, lješnik i vodu pa peći u kalupu za tortu prečnika 28 cm na 200C. Napraviti tri ovakve kore. Ohlađene kore vodoravno prerezati na pola da se dobije šest kora.


IMG_9823


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka prokuvati pa kad proključa skuvati fil kao puding. Čokoladu dodati vrućem filu i promiješati ga da se čokolada istopi. Kada se fil ohladi dodati umućen puter i umućenu slatku pavlaku. Šlag umutiti sa mlijekom pa mu dodati mljeveni lješnik.


IMG_9842


Filovati kore prvo čokoladnim filom pa šlagom. Ja jednu koru namažem čokoladnim filom a sledeću šlagom pa ih spojim sa namazanih strana jer mi je tako lakše.
Odvojiti oko 2-3  kašike fila pa mu dodati 150 gr istopljene čokolade za jelo i kuvanje i ovom masom premazati tortu spolja da bi je mogli oblagati fondanom.


IMG_9864


IMG_9893