Evo i moja omiljena salatica dok još ima svih sastojaka na pijaci. Odlično se slaže uz roštilj ali i uz sva pržena mesa, pečenja a ja je nekad napravim čak i uz punjene paprike. Za one koji ne jedu bijeli luk tj koji imaju malo osjetljiviji želudac bijeli luk se može podijeliti na krupnije komade i nabosti na čačkalice pa se pred služenje lako može odstraniti. Recept je rekonstrukcija neke šopske salate koju sam jela u restoranu.
Potrebno je
1 paprika babura ili zelena šilja
1 krastavac
1 veći paradajz
2-3 struka mladog luka ili jedan mali crveni luk
2 čena bijelog luka
so
sirće (jabukovo ili vinsko)
ulje
stariji bijeli masni sir
Sve dobro promiješati, odozgo narendati stariji masni sir i ostaviti jedno pola sata u frižideru da se ohladi. Mislim da bi po pravilu trebao da se koristi ovčiji sir ali kako toga kod nas baš i nema ja obično stavljam stariji kravlji masni sir.
Čitajući strane forume ljudi koji su bili u našoj zemlji nije nikakvo pečenje u pitanju ili roštilj, kako mi znamo da se hvalimo, koji su im ostali u pamćenju, već Šopska salata. Neki kažu da je bugarska, ali čija god da je neprevaziđena je.
ОдговориИзбришиAko si kojim slučajem u Bgd. u Nedelju 16 septembra, imamo okupljanje food blogera na Adi pa nam se pridruži. Imaš moj mail na tom postu o okupljanju.
Sopska salata je Srpska,Makedonska i Bugarska zato sto su Sopi deo sve tri drzave.Salata je pre svega cobanska,nastala kao plod razmene pastira i povrtara.Tehnike pravljenja sira su po Balkanu raznosili Cincari (nomadski cobani,Grcki vlasi) plus zna se u kojim oblastima je najpoubavo povrce i onda se to sjedinilo.Zato salata lici na Grcku ali je ipak autohtona Sopska stvar... PS.Evo ja sm Srbin od Sopskog plemena i ovo je nesto na sta prvo pomislim kad kazem s a l a t a
Избриши