среда, 2. јануар 2013.

Kućica od medenjaka


Jos kod tiramisua sam pomenula da je to jedan od dva recepta Omnie sa Coolinarike koja ja prosto obozavam samo nikako da se odlučim koji više volim i češće pravim.  U svakom slučaju ovo su sigurno Lanini omiljeni keksići a kod nas su već postali tradicija za Novu Godinu i Božić. Svake godine ja po ovom receptu pravim kućicu a često ih pravim i onako kao keksiće za grickanje. Prije nego što sam otkrila ovaj recept imala sam ja i neki drugi recept za medenjake ali evo ima već par godina da te druge nisam pravila ali zato ove pravim čim malo zahladni.





Potrebno je

 

300 gr brašna(može samo bijelo a može i pomiješano sa malo integralnog ili ražanog)
100 gr margarina ili putera
2 pune kašike meda
1 jaje
5 kašika šećera(bijelog ili muscovado)
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1/2 kesice praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1 kašika čokolade u prahu a ja obično stavim kraš ekspres ili nesquik
1 ravna kašika začina za medenjake


IMG_4606 by irenalana


Od svih sastojaka umijesiti tijesto a po potrebi se može dodati još malo brašna da se dobije tijesto koje može da se razvija. Po receptu bi tijesto trebalo da odstoji ali ja to nikad ne radim već ga umijesim malo čvršće da se odmah može razvijati i pravim oblike koje slažem u pleh na papir za pečenje. Peku se na 180-200C oko 10 minuta da sasvim blago porumene po ivicama bar tako ih mi volimo. Kad se izvade iz rerne keksići su mekani ali kad se ohlade stvrdnu se i budu fino krckavi taman kako treba. U metalnoj dobro zatvorenoj kutiju mogu da stoje neko vrijeme ali ih mi obično potamanimo za čas.


IMG_4628 by irenalana
  
  
Za izradu kućice najprije napravim kroj na papiru pa od ovog tijesta iskrojim djelove. Ove godine sam se prvi put okušala i u pravljenju staklenih prozora i to je prošlo tako jednostavno i lako da lakše ne može. Za prozore sam par tvrdih mentol bombona stavila u kesu za zamrzavanje hrane pa ih malo usitnila tucnjem za meso. Zatim sam na tijestu modlom napravila otvore i u njih stavila po malo izlomljenih bombona. U toku pečenja bombone su se fino istopile i rasporedile tako da sam dobila prave prozore. Nije bilo nikakvih problema ni da se odvoje od papira tako da sam veoma zadovoljna ovim postupkom i sledeće godine ću opet praviti kućicu sa prozorima.


IMG_4643 by irenalana


Do ove godine sam djelove kućice spajala smjesom od bjelanaca i šećera u prahu koja služi za dekoraciju i ko to nije probao taj nema pojma šta je muka. Kakve sam sve metode i podupirače koristila da učvrstim djelove dok se ne osuše, pomagala se fenom za kosu da bi skratila proces sušenja i svašata još sam radila. E onda sam ove godine slučajno naišla na Miliczin recept za kućicu i pročitala kako ona to radi a ona koristi karamelisani šećer koji se osuši za 30 sekundi a kućica bude čvrsta i stabilna. To me je ove godine spasilo i kućica je bila sastavljena za najviše 10 minuta. 


IMG_4669 by irenalana


Dakle u šerpicu sam sipala malo šećera i kašiku ili dvije vode pa sam sve to istopila da počne da se karameliše tj da dobija tamniju boju i onda sam kašičicom nanosila po malo ovog karamela na ivice koje se spajaju koristeći karamel kao lijepak. Pošto se karamel prilično brzo stvrdnjava potrebno je da se brzo radi a ja sam ostavila ukuljučenu ploču pa sam po potrebi šerpu sa karamelom vraćala na ploču par puta u toku rada da se karamel ponovo omekša.


IMG_4677 by irenalana


Za dekorisanje umutiti bjelance sa 200-250 gr šećera tako da se dobije smjesa koja ne curi previše da bi moglo fino da se radi sa njom i onda po želji ukrašavati kućicu. Ja je još nekad pospem i prah šećerom da još snježnije izgleda.


IMG_4685 by irenalana


IMG_4695 by irenalana


IMG_4699 by irenalana



4 коментара: