недеља, 27. јануар 2013.

Dinstani teleći ili jagnjeći mozak


IMG_4964 by irenalana


Kad sam bila mala kod nas se obavezno uz jagnjeći ili teleći but morala kupiti glava a onda je majka obično mozak dinstala a ostatak glave kuvala tako da sam se ja od malena navikla da jedem mozak sasvim normalno kao bilo koje drugo meso. Glavu doduše nikako nisam jela za to je bila zadužena moja sestra ali mozak je bio sasvim druga priča. Kasnije kada sam počela i sama da kuvam probala sam i pohovani mozak ali mi je dinstani ipak favorit. Svima koji jedu mozak svakako bih preporučila da probaju da ga spreme i ovako jer je veoma jednostavno a i veoma ukusno.


IMG_4933 by irenalana


Potrebno je

 
 
1 teleći ili jagnjeći mozak
malo ulja
so
 

IMG_4939 by irenalana

Mozak očistiti od opne i dobro oprati. Posoliti ga i staviti u šerpicu, politi uljem pa doliti i malo vode da bude možda oko prst vode u šerpici.


IMG_4948 by irenalana

Poklopiti šerpu pa na slaboj vatri dinstati uz dodavanje po malo vode po potrebi. Potrebno je oko 30-40 minuta da se mozak fino izdinsta a onda ga okrenuti da se i sa druge strane uhvati korica i poslužiti.
Uz malo crnog vina i prženog krompira ovo je za mene prava gozba.


IMG_4952 by irenalana


IMG_4957 by irenalana


IMG_4959 by irenalana




IMG_4966 by irenalana


IMG_4968 by irenalana
 

3 коментара:

  1. Ja volim mozak sa jajima, mada to nikako nije zdravo... Cesto sam to jela kao mala...

    ОдговориИзбриши
  2. I mene ovo podsjeti na djetinjstvo. Nisam vec dugo vidjela mozak. Mislim da se ovdje ne prodaje.

    ОдговориИзбриши
  3. Moram reci da je ovo pravi delikates!Veliki pozz od Astal Kuhinje!

    ОдговориИзбриши