Odlučila sam i ja da se malo igram pa evo šaljem ovaj post Milici sa bloga Na tanjiru koja je za ovaj mjesec domaćica igre za blogere Ajme koliko nas je. Ja poriluk inače mnogo volim i često koristim tako da mi se zadata tema odmah dopala. Pored ovog recepta prilažem i ranije napravljenu štrudlu
od lisnatog tijesta i poriluka.
Poriluk dobro oprati, sitno narezati pa prodinstati na malo ulja i ostaviti ga da se prohladi.
Brašno i so umutit sa malo vode da se razbiju grumuljice, dodati jaja i ulje i sve promutiti pa dodati ostatak vode i mlijeka da se dobije smjesa od koje treba ispeći palačinke. U zavisnosti od toga koliko su pune kašike brašna zavisiće i koliko će se vode i mlijeka utrošiti. Ja od oka dodajem onoliko koliko je potrebno da se dobije smjesa odgovarajuće gustine. Od ove količine napravim jedno 12 palačinki. Naravno palačinke možete napraviti i po bilo kom drugom receptu ali je bitno znati da je ova količina fila dovoljna za 12 palačinki.
Za fil pomiješati pavlaku, jaje, sir i poriluk. Kada su palačinke pečene filovati ih i uviti kao sarmice pa složiti u pleh. Pavlaku i jaje promiješati, posoliti i preliti po palačinkama pa ih zapeći na 250C da fino porumene. Ako želite da dobijete pravilne kocke ostaviti ih jedno 10 minuta da odstoje pa tek onda rezati mada ja nikad nemam vremena da čekam toliko što se sa slike i vidi. Služiti uz jogurt.
Na isti način se mogu napraviti i plačinke sa blitvom samo što se poriluk zamijeni barenom i sitno isjeckanom blitvom a ja često pravim i jednu i drugu varijantu zajedno da ima za svakog po nešto mada je meni varijanta s porilukom mnogo ukusnija od one sa blitvom ali je sa druge strane ova sa blitvom pogodna za klince.
Ovdje je i originalni recept.
Potrebno je
2 jajeta
10 kašika brašna
mlijeko i voda po potrebi (po 1/4 l)
malo soli
malo ulja
3 kašike kisele pavlake
1 jaje
300 gr poriluka
300 gr domaćeg bijelog sira
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
Poriluk dobro oprati, sitno narezati pa prodinstati na malo ulja i ostaviti ga da se prohladi.
Brašno i so umutit sa malo vode da se razbiju grumuljice, dodati jaja i ulje i sve promutiti pa dodati ostatak vode i mlijeka da se dobije smjesa od koje treba ispeći palačinke. U zavisnosti od toga koliko su pune kašike brašna zavisiće i koliko će se vode i mlijeka utrošiti. Ja od oka dodajem onoliko koliko je potrebno da se dobije smjesa odgovarajuće gustine. Od ove količine napravim jedno 12 palačinki. Naravno palačinke možete napraviti i po bilo kom drugom receptu ali je bitno znati da je ova količina fila dovoljna za 12 palačinki.
Za fil pomiješati pavlaku, jaje, sir i poriluk. Kada su palačinke pečene filovati ih i uviti kao sarmice pa složiti u pleh. Pavlaku i jaje promiješati, posoliti i preliti po palačinkama pa ih zapeći na 250C da fino porumene. Ako želite da dobijete pravilne kocke ostaviti ih jedno 10 minuta da odstoje pa tek onda rezati mada ja nikad nemam vremena da čekam toliko što se sa slike i vidi. Služiti uz jogurt.
Na isti način se mogu napraviti i plačinke sa blitvom samo što se poriluk zamijeni barenom i sitno isjeckanom blitvom a ja često pravim i jednu i drugu varijantu zajedno da ima za svakog po nešto mada je meni varijanta s porilukom mnogo ukusnija od one sa blitvom ali je sa druge strane ova sa blitvom pogodna za klince.
Ovdje je i originalni recept.
Fantastican recept, mislim da je odlicna ulaznica :) Divno izgledaju, a ova posljednja slika bas mami da se isproba.
ОдговориИзбришиVolim zapecene palacinke, ali ovakve jos nisam pravila. Odlicna ideja!
ОдговориИзбришиOdlična ulaznica! Iako volim poriluk, nikad mi nije palo na pamet iskoristiti ga za slane palačinke.
ОдговориИзбриши