среда, 3. април 2013.

Pržene lepinjice


Evo i jedne fine pržene lepinjice, mekike ili kako ko već zove. U svakom slučaju mi smo se baš navadili i pravim ih skoro svake nedelje za večeru. Odlične su i sa slanim i sa slatkim, brzo se naprave a još brže pojedu. Recept je sa Coolinarike i original možete naći ovdje.


IMG_5700


Potrebno je

 
350 ml mlakog mlijeka
kašičica soli
40 gr svježeg kvasca
brašna da se dobije mekano tijesto
ulje za prženje


IMG_5695


U mlakom mlijeku istopiti kvasac pa dodati brašno i so i umijesiti mekano tijesto. Tijesto ostaviti da naraste a zatim ga razviti i rezati na kvadrate, rombove ili kako vam volja. Ulje za prženje zagrijati da bude vrelo a zatim stavljati lepinjice da se prže. Ja ih spustam u ulje onom stranom koja je bila gore mada nisam sigurna da to ima uticaja na bilo šta.Lepinjice se veoma brzo naduvaju i isprže pa ih odmah treba okretati na drugu stranu. Kad se isprže vaditi ih na salvet da se upije višak ulja. Poslužiti dok su još tople. Prženje ide veoma brzo jer ulje treba da bude baš vrelo.


IMG_5687
 
 
Kao što sam već rekla ove lepinjice su odlične sa sirom, suvim mesom, kajmakom, ajvarom, medom, džemom eurokremom.... U originalu se premazuju pavlakom ali ja to još nisam probala mada mi fino zvuči.


IMG_5697

2 коментара:

  1. OBOZAVAM ih i stoga ih rijetko pravim; neodoljive i opasne su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tacno znam sta mislis ali kod mene to ne ide tako lako posto imam jednu malu prozdrljivku koja obozava sva tijesta i palacinke, krofne, priganice i ostalo nam je cesto na meniju

      Избриши