недеља, 29. септембар 2013.

Štapići od hlebnog tijesta

Ovo su štapići od hlebnog tijesta koji se veoma lako i brzo prave a fino izgledaju posluženi sa suvim i sirevima. Mogu se i omotati listovima pršuta i tako poslužiti. Prije pečenja u tijesto se može dodati 1-2 kašike maka, mogu se posuti raznim suvim travkama ili bijelim lukom i paprikom. Mogućnosti ima bezbroj a ja vam donosim onu običnu osnovnu verziju.

IMG_0480

Potrebno je


3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi


IMG_0477

Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje pa sa brašnom umijesiti fino glatko tijesto. Tijesto prebaciti u neku posudu, pokriti plasticnom folijom i ostaviti da narasta preko noci u frižideru.
Prije pečenja od tijesta otkidati komade veličine većeg oraha ili malo veće ako želite duže štapiće, i rukama ih oblikujte u štapiće. Oblikovane štapiće posuti brašnom da se ne lijepe.
Rernu uključite na najjaču temperaturu a pleh na kome će se štapići peći ubacite u rernu da se dobro zagrije. Na vreli plah stavljati štapiće i peći da fino porumene. Mogu se služiti odmah vrući ali su veoma fini i krckavi i kad se ohlade.


IMG_0450

5 коментара:

  1. Mogla bih odmah da priblizim ovamo stapice, a tanjir sa seckanim delikatesima prepustam ostalima, hihihi... bas juce spominjem chefu kako mi se grickaju tako neki stapici dok gledam film, kad evo ih kod tebe.:))))

    ОдговориИзбриши
  2. Predivno izgledaju. Mislim da su super ukusni, a js tako dekorativni uz mezu. Super :)

    ОдговориИзбриши
  3. koliko je to brasna po potrebi ? da li se mijesi gusto tijesto? hljebnih tijesta ima mnogo i razlicite gustine. Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tijesto treba da bude fino i glatko nesto poput tijsta za kiflice ili krofne znaci ne previse tvrdo ali da moze fino da se mijesi rukama na radnoj povrsini a da se ne lijepi

      Избриши
  4. Ovo izgleda odlično. :) Pogotovo ovi štapići od tijesta.

    ОдговориИзбриши