субота, 22. јун 2013.

Američka pita od borovnica

Ovo je moja prijava za ovomjesecnu igru Ajme, koliko nas je. Domaćini za jun su Ana-Marija i Mislav sa bloga Foozdarije a tema je šumsko voće. Ovaj recept je već objavljen kao američka pita ali je tu i varijanta sa jabukama a kako je tema igrice šumsko voće ja sam je za ovu priliku ponovo napravila, uslikala i objavila. Pita na slici je pravljena sa zamrznutim borovnicama ali kako sezona borovnica i šumskog voća tek nailazi biće prilike da je isprobate i sa svježim šumskim voćem.





Potrebno je


2 1/2 šolje brašna (od 2.5 dl)
1 kašičica šećera
malo soli
250 gr dobro ohlađenog putera ili margarina
1/2 šolje hladnog mlijeka

jaje za premazivanje

1 kg borovnica
2 kašike gustina u vrh pune
3-4 kašike šećera
vanila


IMG_8579


Brašno, so i šećer sipati u posudu pa narendati dobro ohlađen puter ili margarin , dodati mlijeko i sve pomiješati viljuškompa . Ne mijesiti mnogo rukama da se puter ne istopi. Formiratu loptu i ostaviti u frižider da odstoji bar jedno pola sata. U receptu piše da se tijesto može koristit do nedelju dana mada ga ja obično potrošim za dva do tri dana.


IMG_8592


Kad tijesto odstoji podijeliti ga na dva dijela za dvije pite. Svaku polovinu razviti na dobro pobrašnjenoj površini, kalupom izrezati dio koji ide dolje i još jedan koji ide preko fila. Jedan dio složiti u kalup i premazati umućenim jajetom, sipati fil a odozgo staviti drugi dio tijesta. Krajeve pritisnuti rukom da se fino prilijepe, pa onda nožem napraviti proreze na kori da bi tuda mogla da izlazi para. Od krajeva se mogu napraviti ukrasi za pitu. Ja sam ovaj put prije postavljanja gornje kore kalupima za cvjetice napravila proreze na tijestu a cvjetice koje sam dobila sam takođe iskoristila i postavila kao ukras na gornju koru.
Za fil pomiješati borovnice, šećer, gustin i vanilu. Ako koristite zamrznute borovnice najbolje je da ih prije upotrebe odmrznete i odlijete sok jer će inače da curi u toku pečenja. Ako pak zaboravite da odmrznete borovnice onda podmetnite malo folije ispod kalupa u kome se peče pita pa nećete morati da čistite rernu poslije pečenja pite :-).


IMG_8585


Cijelu pitu premazati jajetom spolja pa peći u rerni na 180-200 C da fino porumeni. Pečenu pitu izvaditi, ostaviti da se malo prohladi, posuti šećerom u prahu i vanilom i služiti. Može se poslužiti i sa sladoledom od vanile


IMG_8581

субота, 15. јун 2013.

Pita od koprive

Otoplilo je, kiša je konačno prestala da pada, obukli smo i ljetnju garderobu a onu topliju skolonili do jeseni na sigurno mjesto. Sada konačno možemo malo i u prirodu a tamo se može naći mnogo interesantnih biljčica. Jedna od njih je i kopriva. Zbog toga ja uvijek kada idemo na izlet nosim sa sobom par debljih kesica za zamrzavanje hrane da ih upotrebim kao rukavice jer da bi se došlo do fine ekološke koprive treba se malo i potruditi a ako ne koristite rukavice ili neku drugu zaštitu za ruke veoma brzo će vam biti jasno zašto se kopriva zove još i žara :-). Kod nas koprive ima i na pijacama ali onda nikad niste sigurni gdje je rasla tako da ja ipak preporučujem da je uberete sami. Pored toga kad idete u berbu možete sebi dopustiti luksuz da berete samo vrhove stabljika sa par najmlađih i najmekših listova koji su i najbolji za pitu.





Potrebno je



2.5 dl vode
kašičica soli
brašno tip 400

200 gr domaćeg sira
2 jajeta
400-500 gr koprive
1-2 kašike kisele pavlake

ulje


IMG_7430


Od vode, soli i brašna umijesiti tvrđe tijesto. Tijesto pokriti vanglom i ostaviti da se odmori jedno 15 min pa ga zatim podijeliti na dva dijela. Svaki dio tijesta oblikovati u kuglu, premazati uljem i staviti na tanjir. Kugle prekriti providnom folijom ili kesom za zamrzavanje hrane i ostaviti u frižider jedno 40 min-1h a za to vrijeme spremiti fil.


IMG_7436


Koprivu oprati i odstraniti sve deblje i tvrđe stabljike. Najbolje je da se koristi samo jedno 10-15 cm pri vrhu biljke jer je taj dio mekan i najbolji za jelo. Opranu koprivu obariti pa je sitno isjeckati kao kad bi pravili pitu od blitve ili spanaća. Dodati joj izmrvljen sir, jaja i kiselu pavlaku.


IMG_7439


Rernu ugrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to 275 C mada mislim da je što jače to bolje. Na jačoj temperaturi se pita peče brže pa spolja bude krckava a unutra mekana dok bi se na nižoj temperaturi ravnomjerno osušila i bila žilava.
Omekšale kore razvijati na pobrašnjenom stolnjaku prvo oklagijom pa onda rukama da se dobije tanka providna kora. Koru porskati uljem, sa gornje i donje strane preklopiti ka sredini, filovati i urolati pa uviti u krug i prebaciti u podmazan pleh ili tepsiju. Malo detaljnije o tome kako se razvijaju kore imate ovdje. Drugu koru razviti i filovati na isti način pa je uviti okoprve kore u plehu. Pitu premazati uljem i peći dok fino porumeni. Pečenu pitu pokriti krpom ili stolnjakom da malo omekša pa služiti sa jogurtom i paradajz salatom.


IMG_7449

субота, 08. јун 2013.

Krema sa jagodama

Jagode polako prolaze barem one domaće a ja sam se ove godine potudila da ih dobro iskoristim. Danas je na meniju jedna brzinska kremica koja po ukusu može da se mjeri sa najfinijim kolačima a po meni ni izgledom ne zaostaje za njima. Ja sam je pravila sa jagodama ali mislim da se može praviti sa bilo kojim voćem. Recept za kremu sam uz neke moje izmjene preuzela iz recepta za rolice sa kremom.


IMG_7757

Potrebno je


4 žumanceta
3-4 kesice vanile
150 gr šećera
1/2 l mlijeka
1 ravna kašika gustina
2 dl pavlake za šlag
1 puding od vanile
mala kutija piškota 200 gr
mlijeko za namakanje piškota
malo ruma ili carolansa
2 šlag pjene
oko 1/2 kg jagoda


IMG_7739


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati im prašak za puding, gustin i malo mlijeka, sve promiješati pa skuvati sa ostatkom ključalog mlijeka. Kuvano pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati umućenu pavlaku i sve još malo umutiti da se fino poveže.


IMG_7758


Pripremiti 10 čaša za sladoled. Polovinu fila rasporediti u čaše. Piškote izlomiti na komade, umakati ih u mlijeko pomiješanio sa malo ruma ili carolansa pa ih složiti u čaše preko kreme. Jagode narezati na komade i stavljati u čaše preko piškota. Nekoliko jagoda ostaviti za dekoraciju. Preko jagoda rasporediti ostatak kreme.


IMG_7805


Šlag umutit sa mlijekom po uputstvu sa kesice pa rasporediti preko kreme. Na šlag složiti jagode koje su ostavljene za dekoraciju. Ja sam ih rezala kao lepeze i složila na šlag a preko sam posula još malo sjeckanih pistaća. Kremice dobro ohladiti u frižideru i uživati.


IMG_7816


IMG_7812

недеља, 02. јун 2013.

Proljećna pečena jagnjetina

Proljeće je pravo vrijeme za jagnjetinu. Od kad ja znam za sebe jagnjetina je uvijek bila na meniju za Vaskrs i 1. maj tako da meni ni ne pada na pamet da je kupujem prije Vaskrsa a onda otvorim sezonu upotrebe jagnjetine i to me drži negdje do početka prvih ozbiljnih vrućina. Kako ove godine vrući dani nikako da dođu sezona jagnjetine se odužila pa evo dođe i jun a ja na opšte zadovoljstvo i danas pravim jagnjeće pečenje za ručak.


IMG_7699


Potrebno je


1 kg mlade jagnjetine
2 čena bijelog luka za meso
2-3 krompira srednje veličine
1 manji ili 1/2 velikog paradajza
1 zelena paprika šilja
1/2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
šaka zelene boranije
1 šargarepa
so
biber


IMG_7705


Jagnjetinu oprati, posoliti pa oštrim nožen na nekoliko mjesta napraviti džepiće u mesu u koje treba staviti po malo bijelog luka. Meso staviti u pleh pa ga preliti sa nekoliko kašika ulja, dodati malo vode pa staviti u rernu zagrijanu na 270C da se zapeče sa jedne i druge strane. Kada meso dobije boju ako je potrebno dodati još malo vode pa pokriti pleh folijom i vratiti u rernu da se peče 1-1:30 h.


IMG_7714


Krompir oljuštiti i isjeći na pola ili na četvrtine u zavisnosti od toga kako volite i koliki je krompir, luk, šargarepu, boraniju, paradajz i papriku isjeći na krupnije komade a bijeli luk na listiće. Pomiješati svo povrće pa ga malo posoliti i pobiberiti.
Kad je jagnjetina skoro gotova dodati povrće, ponovo zatvoriti folijom i peći još jedan sat a zatim skloniti foliju i peći još malo da se meso i povrće zapeče tj da dobije boju. Ideju za ovakav način spremanja sam preuzela sa Coolinarike i u zadnje vrijeme svo meso pečem na ovaj način.


IMG_7716