недеља, 8. децембар 2019.

Pohovane palačinke


Ima već sigurno i trideset godina od kako su se pohovane palačinke počele praviti po lokalnim kafićima tako da slobodno mogu reći da spadaju u klasike. Jednostavne su za izradu i garantovano uspijevaju jer kod njih nema neke pretjerane filozofije tako da se teško može desiti da omanete. Skoro svi ih vole tako da ćete uz malo truda dobiti fini obrok koji će biti pojeden bez gunđanja. Možete ih praviti samo sa sirom ili sa sirom i šunkom i služiti uz kiselu pavlaku ili majonez sa malo narendanog sira i kiselih krastavčića. Idealne su za večeru ili doručak mada ih ja obično pravim za ručak jer izbjegavam obilnije večere a za doručak djeca više vole da jedu neke kiflice, slatke palačinke ili wafle.




Pohovane palačinke


10 palačinki:

2 jajeta 
10 kašika(200 gr) brašna
malo soli
kašičica šećera
2 kašike ulja
2dl mlijeka
2 dl vode

20-30 šnita sira(edamer ili gauda)
10 šnita šunke
jaje
prezle

ulje za prženje
kisela pavlaka
majonez
narendana gauda
kiseli krastavčići


IMG_6024


Za palačinke pomiješajte brašno, šećer i so pa dodajte po malo tečnosti dok ne dobijete gustu kašu koju treba energično promutiti da se razbiju grudvice. Zatim smjesi dodati jaja, umutiti i dodati ulje i ostatak tečnosti. Ako vam se smjesa učini previše gusta dodajte još malo mlijeka ili vode. Pržiti na teflonskom tiganju.


slike3


Na svaku palačinku po sredini složiti po dvije ili tri šnite sira a preko njih jednu do dvije šnite šunke pa preklopiti krajeve sa lijeve i desne strane preko sira i šunke i uviti palačinke kao sarme. Uvaljati ih u umućeno jaje i prezle i pražiti na ulju. Slagati na salvete da se upiju višak ulja.


IMG_2381


Služiti sa malo majoneza ili pavlake (ja koristim zelenu moja kravica pavlaku) posute rendanim sirom. Uz palačinke poslužiti i narezane kisele krastavčiće ili neku drugu salatu po želji. Ako pazite na liniju ili iz nekog drugog razloga ne jedete prženo palačinke možete poslagati na pleh pokriven papirom za pečenje i zapeći u rerni dok malo ne porumene.






Нема коментара:

Постави коментар