субота, 25. јануар 2025.

Krofnice

Evo još jedne fine krofnice. Za razliku od ostalih krofni koje pravim, koje su po pravilu šuplje, ove su bez rupe ali zato manje pa se mogu fino zagristi. U tijestu ima malo više žumanaca pa su fino žute a i struktura i ukus su im malo drugačiji. U svakom slučaju ovo je još jedna fina pržena poslastica koju svakako vrijedi isprobati.




Krofnice


150 ml mlijeka
50 ml ulja
20 gr svježeg kvasca
1 kesica vanilinog šećera
1 kašika šećera
3 žumanca
rendana limunova korica
brašna po potrebi

prah šećer
vanila


IMG_3375


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati šećer i vanilu, žumanca, ulje i rendanu koricu limuna pa zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti da naraste oko 1h. Naraslo tijesto podijeliti na 24-25 djelova pa svaki dio oblikovati kao lopticu. Pobrašniti odozdo pa složiti na poslužavnik da narastu. Ja obično obložim poslužanik kesom za zamrzavanje hrane a krofnice umočim u brašno da se ne bi zalijepile. Ostavim ih da još jednom narastu oko pola sata pa pržim na tihoj vatri. Kod mene je to 2 od 3 tj ista temperatura kao kad pržim fritule. Krofnice spuštati u ulje onom stranom koja je bila okrenuta gore i pržiti da porumene pa vaditi na salvet koji će upiti višak ulja. Uvaljati u prah šećer pomiješan sa vanilom i uživati.


IMG_3371

1 коментар: