Ja nikako nisam baš stručnjak za hleb i peciva ali ove lepinj mi uvijek fino uspiju a kad mogu ja možete i vi. Ovo je bio prvi recept po kome sam pravila hleb tj lepinje a dugo i jedini.
Potrebno je
3 dl mlake vode
2 kašike ulja
1 kašičica meda ili šećera
20 gr svježeg kvasca
brašna po potrebi(bijelo ili miješano bijelo i integralno)
kašičica soli
U mlakoj vodi rastopiti kvasac i med ili šećer, dodati ulje pa postepeno dodavati brašno i so da se dobije mekše tijesto koje treba fino umijesiti. Tijesto ostaviti jedno sat vremena da naraste. Kad koristim integralno brašno onda prvo u vodu dodam toliko integralnog brašna da dobijem ređu kašu a onda dodajem bijelo brašno. To mi je mjera da dobijem fino i elastično tijesto.
Naraslo tijesto podijeliti na 7 djelova i od svakog dijela oblikovati kuglicu pa je uvaljati u brašno i slagati ih na brašnom posut pleh u krug kao što je na slici da bi se formirala ruža ili ih malo više razmaknuti ako želite pojedinačne lepinje. Kad pravim lepinje ja tupom stranom noža napravim po njima mrežu.
Lepinje ostaviti u plehu da ponovo narastu 40 minuta do 1 sat. Rernu zagrijati na 270 C pa narasle lepinje peći da porumene. Pečene lepinje nije potrebno pokrivati krpom da omekšaju jer i bez toga budu veoma mekane.
Pogača (ili lepinje) je fantastična! Baš divno izgleda, moraću da isprobam uskoro! :)
ОдговориИзбришиOdlicno izgledaju. Svidja mi se oblik kako si ih poredala :)
ОдговориИзбришиSuper su :-) Upravo sam ih napravila :-)
ОдговориИзбришиBas mi je drago da vam se svidjaju.
Избриши