субота, 18. мај 2013.

Hleb sa mekinjama

Evo još jedan hleb od mene i to opet po mome sa malo ulja i puno kvasca samo što sam ovaj put dodala i malo mekinja. Ja nisam neki stručnjak za pečenje hleba ali na ovaj način dobijem uvijek dobar hleb koji često skoro čitav pojedemo za doručak. Pošto sam ja ranoranilac vikendom kad se probudim dovoljno rano umijesim hleb i za manje od dva sata on bude gotov a to je taman na vrijeme za doručak. Lana ga jede onako vruć sa eurokremom a mi odrasli sa sirom ili kajmakom.


IMG_6195


Potrebno je

3,5 dl mlake vode
4 kašike pšeničnih mekinja
kašičica soli
40 gr svježeg kvasca
1 kašika ulja
oko 400 gr brašna



bar


Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i mekinje pa dodavati brašno da se dobije mekano tijesto koje se može mijesiti kašikom. Uz brašno dodati i kašičicu soli. Gustina tijesta se vidi sa slike a treba da bude što gušće ali da se još uvijek može mijesiti kašikom.Tijesto dobro izlupati kašikom (ja brojim bar do sto) pa ga ostaviti na toplom mjestu da narasta. Promiješati ga poslije 15-20 minuta, ostaviti ponovo da naraste, ponovo promiješati pa ostaviti ponovo 15-20 minuta da naraste i tako tri puta.


IMG_6202


Prazan pleh staviti u rernu da se ugrije pa ga posuti integralnim brašnom. Naraslo tijesto istresti na radnu ploču posutu integralnim brašnom i oblikovati kuglu tako što ćete krajeve tijesta povlačiti prema sredini pazeći da se tijesto što manje pritiska da se ne izduvaju mjehurići vazduha u njemu, okrenuti tijesto na drugu stranu i zatim ga prebaciti na ugrijan i brašnom posut pleh.Ostaviti da narasta oko pola sata. U međuvremenu dobro ugrijati rernu na 270 C pa peći hleb dok fino porumeni.


IMG_6200


Kad je hleb ispečen prebaciti ga na rešetku i ostaviti da se ohladi. Nije potrebno da se pokriva ili kvasi jer i bez toga fino omekša.


IMG_6191



IMG_5766

5 коментара:

  1. Interesantno ga radis. Jedino sto stvarno stavljas dosta kvasca, u cemu je stvar? Mislim, na ovu kolicinu brasna ja bih stavila samo pola kocke...Hleb bas sjajno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa kao sto rekoh jedino na ovaj nacin dobijem zadovoljavajuci rezultat za relativno kratko vrijeme

      Избриши
  2. Divno izgleda, spuzvasto :) Nista bolje od tek pecenog domaceg kruha.

    ОдговориИзбриши
  3. I ja volim dodatak mekinja u hleb. Za vikend, volim da ga umesim uveče,ubacim u frižider i sutradan pečem. Tako ne moram da stavljam puno kvasca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. probala sam i tako jednom ali mi je ovakav brzi sa vise kvasca vazdusastiji i ljepsi

      Избриши