недеља, 15. фебруар 2015.

Sv. Valentin

Mada mnogi kod nas ne slave ovaj dan mi ga već duži niz godina slavimo, tako da je kod nas postao tradicija. Ove godine smo ga proslavili kod kuće jer sa bebanom nismo baš mogli da odemo nigdje na ručak, tako da sam za ručak bila zadužena ja. Pored supice i pečenja pravila sam i tortu od badema i išlere. Torta je prava starinska i isključivo za one koji baš vole bademe tj za mene, a išleri su moja kopija išlera iz poslastičarnice. Išleri su zapravo indijaneri, ali se oni iz nekog razloga kod nas tako zovu, i zbog toga nikako nisam uspijevala da nađem recept za njih, tako da sam ga sama smislila tj iskombinovala sam neke keksiće, moj recept za šam i čokoladnu glazuru, izostavila gornju koru jer mi je to bilo previše komplikovano i dobila sasvim zadovoljavajuću kopiju. Recept sam još prije par godina objavila na Coolinarici i tu je izazvao pravu raspravu oko toga kako ga treba zvati.


IMG_3449


Išleri

 

100 gr margarina ili putera
150 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
3 žumanca
50 gr šećera

7 bjelanaca
150+300 gr šećera
5 kesica vanile
1 kesica želatina

200 gr čokolade za jelo i kuvanje
150-200 gr margarina


IMG_3434


Od margarina, šećera, brašna, praška za pecivo i žumanaca umijesiti tijesto, ostaviti ga oko 30 min u frižideru, da se malo stegne, pa ga razviti i vaditi čašom oko 30-40 keksića prečnika 6 cm. Peći na 200C da samo malo porumene sa krajeva. Ja sam ih ovaj put razvijala malo deblje pa sam dobila 28 komada ali mi je zbog toga ostalo šama. Za fil tj šam umutiti bjelanca u čvrst snijeg pa im dodati 150 gr šećera i želatin(želatin u prahu samo pomiješati sa šećerom) i mutiti još malo, a 300 gr šećera i vanilu skuvati sa malo vode da se dobije gust sirup i onda uz stalno mućenje dodavati ovaj sirup u tankom mlazu bjelancima. Kad je šam dobro umućen istiskivati špricem sa malo širim otvorom na pripremljene keksiće i ostaviti u frižider da se dobro ohlade a zatim svaki kolačić umakati u čokoladnu glazuru. Ja glazuru sipam u čašu u koju išler može fino da stane pa onda svaki išler uronim u glazuru, pustim da se malo ocijedi i onda ih složim na poslužavnik koji je obložen providnom folijom ili kesom za zamrzivač i ostavim u frižider da se glazura stegne. U poslednje vrijeme kupovni išleri često imaju malo tamniji šam kao da je dio šećera karamelizovan što daje i malo drugačiji ukus šamu tako da ću sledeći put kad ih budem pravila isprobati i ovu varijantu.
Za glazuru istopiti margarin i čokoladu, pomiješati ih kašikom da se glazura poveže pa je ostaviti da se ohladi.


IMG_3468


Žuta torta

 

9 bjelanaca
300 gr šećera
300 gr oguljenih mljevenih badema

9 žumanaca
9 kašika šećera
2-3 kesice vanile
200 gr putera




Bademe kratko prokuvati u ključaloj vodi, oguliti kožicu pa ih popeći u rerni na 100-150C da se osuše. Umutiti 3 bjelanca sa 100 gr šećera i 100 gr mljevenih badema. Peći na 180C. Napraviti tri ovakve kore. Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom pa skuvati na pari a kad se ohlade dodati im umućeni puter. Filovati tortu, spolja je takođe premazati filom i posuti mljevenim ili sjeckanim bademom.

7 коментара:

  1. Srecan vam Dan zaljubljenih! <3
    Indijaneri/isleri izgledaju divno i da su mi blize uopste ne bih imala problema sa tim kako se zovu i sl... :))))
    Tortica je predivna. Bas bi mi godilo parcence:))

    ОдговориИзбриши
  2. Divna paznja, tortica je tako ljupka a indijanere/islere vec dugo zelim da napravim, bas dobro izgledaju... srecan vam praznik i da ga jos dugo, duuugo slavite.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Isleri su MRAK, sto kazu klinci. Da li stavljate instant zelatin ili onaj koji treba da nabubri, znaci klasivni , bijeli zelatin?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Koristi se klasicni zelatin u prahu ali se direktno iz kesice dodaje u bjelanca bez prethodnog natapanja. Bjelanca se dosta dugo mute a i sirup koji se dodaje u njih je vruc pa se zelatin fino istopi i bez natapanja.

      Избриши
  4. Divno izgledaju i indijaneri i torta!

    Skroz mi je interesantno ovo za želatin pravac u belanca, i ima smisla, želatin bubri u tečnosti, a belanca su ovde "tečnost", zgodno... I da znaš da ću isprobati baš po tvom receptu, kad dođe red na indijanere! Dragi OBOŽAVA, ne smem ni da mu kažem da imam nameru da pravim, ima da me ganja da napravim koliko odmah :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zelatin se dodaje u umucena bjelanca zajedno sa secerom i posto se i poslije toga prilicno dugo muti i dodaje vreli sirup istopi sa skroz. U kupovnima nema zelatina bar po sastavu na kutiji ali ja ne umijem da napravim sam koji ce da se drzi na pr dva tri dana a da u njemu nema zelatina. Ovako nema problema i uopste se ne mijenja stajanjem.

      Избриши