среда, 15. август 2012.

Jussin kolač od bjelanaca

Ovo je fantastičan kolač, najbolji kolač od bjelanaca koji sam ja probala a imala sam nekoliko recepata ali je ovaj najjednostavniji, sa malim brojem sastojaka, brzo gotov, divnog izgleda a sočan i ukusan. Zbog svega ovoga ga veoma često pravim kad imamo neki rođendan, slavu ili neku drugu svečanu priliku. Ovako šaren predivno izgleda na tanjiru sa kolačima a ako se uvije u providnu foliju može da stoji i nekoliko dana tako da se može napraviti i unaprijed. Recept sam našla na Coolinarici. Originalni recept nalazi se ovdje. Ja sam malo promijenila izbor voća za kolač jer sam otkrila da se kandirane jagode slažu odlično sa ovakvim kolačima.



  Potrebno je

6 bjelanaca
2 dl šećera
1 dl ulja
2 dl brašna
1 vanilin šećer
100 gr. sušenog voća (ja stavljam jagode, kajsije, brusnice, suvo grožđe, orahe)
2 rebra čokolade za kuvanje
rendana korica limuna
malo ruma



Jagode i kajsije isjeckati na kockice pa sa suvim grožđem i brusnicama natopiti rumom ali tek da ogrezne.
Bjelanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati ulje i brašno pa pomiješati kašikom. Dodati suvo voće i rum u kome je bilo potopljeno, čokoladu isjeckanu na kockice, limunovu koricu i cijele orahe.



Smjesu pomiješati kašikom i sipati u podmazan i brašnom posut kalup. Ja obično koristim kalup za srneća leđa. Peći na 180C oko 40 min tj da porumeni odozgo. Kada je kolač ispečen, izvaditi ga iz rerne i ostaviti da se ohladi pa ga onda uviti u providnu foliju da bi duže očuvao svježinu. Ovako uvijen kolač može nekoliko dana da se čuva u frižideru.

5 коментара:

  1. Анониман9. март 2013. 17:05

    2 dl secera i brasna??

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da nije mi jasno sta ti je tu cudno? Imas i link za originalni recept i on je isproban jedno 100 puta i zaista je odlican

      Избриши
  2. Анониман9. март 2013. 23:50

    Decilitar je mera za tecnost, mislis 2dkg ili 200gr?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne mislim 2 dl kao sto i pise i u mom i u originalnom receptu. Uzmes mjericu i sipas do 2 dl brasna i secera

      Избриши