субота, 5. јануар 2013.

Kupus

IMG_4186 by irenalana


E evo jos nešto na kašiku. Kad zahladni zna se da je pravo vrijeme za kupus, pasulj, sarmu i raštan. To su kod nas uvijek bila jela koja se spremaju samo zimi kad je potrebno malo više energije za grijanje. Ja kao dijete kupus nisam nikako htjela da jedem a onda sam probala kupus kod muževih i tako spremljen kupus mi se svidio pa ga od tad i ja tako spremam. Njihov trik je bio u tome što u kupus dodaju malo soka od paradajza.


IMG_4148 by irenalana


Potrebno je

 
1 kg kupusa(bijelog ili kelja a može i pomiješano)
4-5 finih komada suvog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
1 šargarepa
biber
malo soka od paradajza(šoljica od kafe)
malo mljevene slatke paprike
 
 
IMG_4160 by irenalana 
 
 
Suvo meso dobro isprati pa prokuvati da bude do pola kuvano a zatim mu dodati sitno nasjeckan kupus, sjeckani crni i bijeli luk, šargarepu sjeckanu na kockice, biber, papriku i sok od paradajza. Ako je potrebno dodati još malo vode da kupus bude do pola u vodi jer kuvanjem splasne. Kuvati dok kupus omekša. Ja ovo obično radim u ekspres loncu. Kada je kupus kuvan prebaciti ga u običnu šerpu i kuvati ga još malo da se tečnost ukuva do željene gustine. Po potrebi posoliti mada je suvo meso obično dovoljno slano tako da ga ja obično ne dosoljavam. Kupus se odlično slaže sa projicama i kukuruznim hlebom.
 
 
IMG_4163 by irenalana
 
 
IMG_4192 by irenalana
 
 
Kada mi ostane malo kupusa ja ga obično zamrznem a onda po potrebi odmrznem i ukuvam toliko da liči na podvarak pa ga služim kao prilog uz prženo meso i pire krompir.
 
 
IMG_4260 by irenalana
 

6 коментара:

  1. Bas sam se pitala kako ima ovako lijepu boju. I ja sam danas imala kiseli kupus za rucak, ali nesto drugacije :) Ova tvoja verzija mi super izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni kiseli kupus jos nije bas skroz kiseo da bi ga kuvala a dok ne stigne moze i ovaj. Boja je malo od paradajza a malo od paprike

      Избриши
  2. Pre nego što krenem u kuvanje, zanima me da li se koristi slatki, sveži kupus ili kiseli? Nisam u receptu otkrila koji se koristi. Recept mi se veoma dopada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovo je slatki kupus a ja cesto mijesam slatki kupus i kelj i tako je jos ukusniji.

      Избриши
  3. Odoh da zasučem rukave. Hvala na brzom odgovoru. Javljam utiske.

    ОдговориИзбриши