субота, 27. октобар 2012.

Dijanine tikvice ili jelo samo za mene

Evo jedno fino i lagano jelo od tikvica koje sam probala prije neki dan. Ja sam se inače u zadnje vrijeme navadila na tikvice i stalno isprobavam neke nove kombinacije. Za razliku od mene dragi i nije baš oduševljen tikvicama tako da ovi eksperimenti budu samo za mene. Originalni recept je sa Coolinarike od DijaneD.





Toskanska "scarpaccia" 


300 gr mladih tikvica
2 mlada luka
2 jajeta
4 kašike brašna (pune u vrh)
4 kašike naribanog parmezana (ja sam koristila grana padano)
75 ml mlijeka
50 ml vode
1-2 čena bijelog luka
so 
biber
maslinovo ulje





Tikvice oprati, oguliti i narezati na listiće. Posoliti ih i ostaviti jedno 30 min da se ocijedi voda iz njih. U originalnom receptu tikvice nisu guljene a napomenuto je da se mogu dodati i cvjetovi od tikvica koje ja nisam imala a pošto ja do sad nisam nikad koristila tikvice sa korom ja sam ih i ovaj put ogulila.
Mladi luk oprati i nasjeckati na kolutove. Umutiti jaja, dodati im brašno, mlijeko i vodu i sve promutiti pa toj smjesi  dodati nasjeckan mladi luk, bijeli luk, tikvice i parmezan. Sve fino pomiješati i izliti u nauljen pleh. Visina tijesta ne treba da bude veća od 1 cm.




Politi sa malo maslinovog ulja po površini pa peći u rerni zagrijanoj na 220C da fino porumeni. Pečeno sjeći na kocke a odozgo narendati po malo parmezana i služiti dok je toplo i krckavo.




Uz ovo sam za ručak pravila i paprike sa kajmakom da bi i ostali imali šta da jedu :-).



5 коментара:

  1. Ovo je i za mene ručak!
    Jako fino izgleda i sastoci su odlični.
    Baš dobar predlog!:)

    ОдговориИзбриши
  2. Planiram da spremim ovo jelo ali mi nije jasno u receptu da li kad se napravi smesa od jaja,brasna,luka i parmezana,da li u nju stavimo i tkivice pa ulijemo u pleh ili smesu ulijemo u pleh,pa odgore redjamo tikvice?
    I,moooolim,posto sam pocetnica u kuvanju,koliko se odprilike ovo jelo peče?15 min,20 min,30 min?:)
    Blog je inace divan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo ispravila sam i u receptu tikvice se dodaju u smjesu a pece se oko 20 min mada to zavisi do rerne ali peces dok ne dobije ovako rumenu boju kao na slici.
      Drago mi je da ti se blog svidja a nadam se da ce ti i tikvice biti ok.

      Избриши
  3. Danas sam napravila ovo jelo. Prelepo je :) Svima preporučujem. Muz i sin su naravno jeli uz teleće šnicle :), za mene lično recept je pun pogodak, ja sam jela bez ičega kao glavno jelo i odlično je. Pozdrav iz Bgd-a.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bas mi je drago da ti se svidjelo i ja ovo volim a mm i cerka nisu htjeli ni da primirisu :-).

      Избриши