недеља, 12. август 2012.

Punjene paprike

Od kad ja znam za sebe punjene paprike i tikvice su ljetnje jelo za dva dana. Zimi se pravio pasulj, kupus ili sarma a ljeti obavezno punjene paprike ili tikvice. Kako moji nikako neće da jedu tikvice onda ih ja pravim zajedno. Stavim 2 tikvice a ostalo paprike tako da svako ima ono što voli. Naravno ne jedu oni papriku već samo meso tako da ja dobijem i papriku bez punjenja i tikvice a za mene je to prava poslastica.




Potrebno je


1 kg paprika ili miješano paprike i tikvice
500 gr miješanog mljevenog mesa
1 većaglavica crnog luka
5 kašika pirinča
1 šaragarepa
1 paradajz
slatka mljevena paprika
biber
začin
malo ulja

2-3 čena bijelog luka
1-2 dl soka od paradajza (ja koristim tomatello)
kašičica brašna(ja obično stavim oštro jer se lakše razmuti)
slatka mljevena paprika
začin


IMG_8148


Na malo ulja popržiti sitno sjeckan crni luk pa kad porumeni dodati sjeckanu šargarepu, sjeckani paradajz i mljeveno meso. Malo prodinstati uz dodatak malo vode i začiniti po ukusu biberom, slatkom paprikom i začinom. Kada je meso prodinstano dodati oprani pirinač, promiješati i skloniti sa vatre.


IMG_8170


Paprike oprati i očistiti od sjemena a poklopce sačuvati. Tikvice oguliti, prepoloviti i izdubiti sredinu. Puniti paprike i tikvice filom pa ih slagati u dublji pleh ili šerpu koja može da ide u rernu. Paprike poklopiti poklopcima a tikvice ostaviti kako jesu ili ih možete poklopiti kolutom paradajza.


IMG_8168


U tiganj u kome se pržilo meso sipati sok od pardajza, kašičicu brašna, malo vode, slatku papriku i zaačin i sve pomiješati.
Bijeli luk oguliti i isjeći na krupnije komade pa ih staviti u šerpu izmađu paprika. Naliti sos ali treba ostaviti bar jedno dva prsta prazno jer paprike puste tečnost pa onda zna da kipi po rerni. Odozgo naliti 1-2 kašike ulja, pokriti folijom i na najjačoj temperaturi peći oko 1,5 h. Na kraju otkriti i zapeći da paprike dobiju boju.


IMG_8177


6 коментара:

  1. Одговори
    1. E paradajz nisam nikad probala. Vidjela sam u jednim novinama recept sa paradajzom, lukom, listovima rastana, tikvicama, paprikama i to tako dekorativno iygleda ali mislim da bi mi prekukali pa se ne usudjujem da ga napravim

      Избриши
  2. Jako slično pravim ali nisam do sada kombinovala, uvek zaboravim. Mrštila sam se na ovo jelo kao mala a sad punjene paprike obožavam ali ih uvek jedem sa kiselim mlekom i koliko sam videl aniko ih ne jede tako. Doduše i sarme jedem sa kiselim mlekom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E vidis ja to nikad nisam probala ali kad su sarme i paprike za rucak uvijek stavim i malo kajmaka kao salatu :-) tj malo hleba i kajmaka pa malo paprike

      Избриши
  3. Mi smo ih sad za vikend jeli... :) Mama je pravila, ali vegeterijanske jer joj ni jedan zet ne jede meso. :) Ja ih inace nesto ne volim (spadam u one koji pojedu samo punjenje), ali moj dragi pojede po 5 komada za rucak. Sa svakim punjenjem... Obozava ih!

    ОдговориИзбриши
  4. Moje omiljeno ljetno jelo, super su, odlican recept :)

    ОдговориИзбриши