субота, 22. септембар 2012.

Američka pita

 Sjećate li se crtaća sa bakicom koja peče pitu i onda je ostavi na prozor da se hladi. E evo jedna baš takva pita kao iz crtanih :-). Šalu na stranu recept sam pronašla na Coolinarici, pošto sam jednu takvu pitu vidjela u hotelu Bianca u Kolašinu, probala i od tad ga često pravim. Za sad sam isprobala sa jabukama, borovnicama, kruskama, jagodama i svaka je fina na svoj način ali ja najviše volim onu sa borovnicama. Predpostvljam da bi i sa malinama bila odlična ali nekako nisam stigla da isprobam dok je bila sezona.




Potrebno je


2 1/2 šolje brašna(od 2.5 dl)
1 kašičica šećera
malo soli
250 gr dobro ohlađenog putera ili margarina
1/2 šolje hladnog mlijeka

jaje za premazivanje

1 kg voća po izboru
2 kašike gustina u pitu sa jabukama može i griz
3-4 kašike šećera
cimet za pitu s jabukama
vanila za pitu sa borovnicama




Brašno, so i šećer sipati u posudu pa urendati dobro ohlađen puter ili margarin i sve pomiješati viljuškom. Ne mijesiti mnogo rukama da se puter ne istopi. Formiratu loptu i ostaviti u frižider da odstoji bar jedno pola sata. U receptu piše da se tijesto može koristit do nedelju dana mada ga ja obično potrošim za dva do tri dana.




Kad tijesto odstoji podijeliti ga na dva dijela za dvije pite. Svaku polovinu razviti na dobro pobrašnjenoj površini, kalupom izrezati dio koli ide dolje i još jedan koji ide preko fila. Jedan dio složiti u kalup i premazati umućenim jajetom, sipati fil a odozgo staviti drugi dio tijesta. krajeve pritisnuti rukom da se fino prilijepe, pa onda nožem napraviti proreze na kori da bi tuda mogla da izlazi para. Od krajeva se mogu napraviti ukrasi za pitu.




Cijelu pitu premazati jajetom spolja pa peći u rerni na 180-200 C da fino porumeni. Pečenu pitu izvaditi, ostaviti da se malo prohladi, posuti šećerom u prahu i vanilom i služiti. Može se poslužiti i sa sladoledom od vanile.












5 коментара:

  1. Your cake looks amazing :-D Is it with apples inside?

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман25. јул 2013. 09:17

    Ubedljivo najbolje izgleda vasa americka pita ne sumnjam da je preukusna, svaka cast!!! Ja sam za ono kad vec nesto spremas spremi ga da prste polizes a ova vasa pita bas tako izgleda!!

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман9. март 2014. 14:01

    Pomoć prijatelja! Koja je zapremina šolje, da li se misli na 250 ml ?
    A inače pita je za 10, njam...

    ОдговориИзбриши