петак, 31. август 2012.

Priganice


Kad sam bila klinka u osnovnoj školi  isli smo sa školom na izlet na Lovćen. U podnožju stepenica kojima se penje do mauzoleja bio je nekad nacionalni restoran i tu sam prvi put probala priganice sa pršutom i sirom koje su mi ostale u sjećanju. Mnogo kanije kad sam odrasla počela sam da tražim recept za priganice i poslije mnogo truda uspjela da naučim da pravim odlične priganice. Bar tako kažu svi koji ih probaju.




Potrebno je

3-3.5 dl mlake vode
1 kocka svježeg kvasca
1 kašičica šećera
brašna da se dobije mekše tijesto (oko 400 gr)
so
kašika rakije




Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi, dodati šećer i rakiju pa postepeno dodavati brašno da se dobije mekano tijesto koje se može mijesiti kašikom. Zajedno sa brašnom dodati i so. Rakija se u tijesto dodaje da bi priganice upile manje ulja ali se po želji može i izostaviti. 




Tijesto pokriti krpom i ostaviti da naraste jedno 30 min na toplom. Neposredno prije nego što počnete sa prženjem tijesto par puta promiješajte kašikom jer će tako priganice upiti manje ulja. Kašiku kojom će se priganice oblikovati umočiti u čašu vode. Mokrom kašikom zahvatati tijesto i sipati u ulje a kašiku svaki put ponovo zamočiti u čašu sa vodom. Kad se tijesto zahvati kašikom treba krajeve koji vise rukom vratiti u kašiku da bi se priganica oblikovala tako da bude što oblija bez rogića jer tako upije manje ulja.




U tiganj sipati ulje i zagrijati ga, pa u vrelo ulje kašikom sipati priganice.




Pržiti sa jedne strane pa okrenuti na drugu i pržiti da fino porumene. Vaditi na salvete da se upije višak ulja.





Priganice služiti tople sa domaćim sirom, kajmakom, ajvarom, pršutom ili nekim drugim suvim mesom, medom, eurokremom, domaćom turšijom, salatom od pečenih paprika...
Priganice se mogu praviti uz dodatak integralnog, ražanog ili heljdinog brašna ali treba dodati svega 3-4 kašike da bi fino narasle.







среда, 29. август 2012.

Krem sa malinama i puslicama

Evo još nešto sa malinama napravljeno odavno ali nikako da stigne na red da ga i napišem i objavim. Kao što je već poznato maline obožavam a kako baš u doba najvećih vrućina nisam bila voljna da pečem opet sam smućkala nešto na brzaka ali ovaj put sa pudingastim kremom i kupovnim puslicama. Pošto je ovo još bolje od onog prvog krema evo i recept




Potrebno je

4 žumanceta
3-4 kesice vanile
150 gr šećera
1/2 l mlijeka
1 ravna kašika gustina
2 dl pavlake za šlag
1 puding od vanile
pakovanje puslica
2 šlag pjene
kutija malina (oko 200 gr)


Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati im prašak za puding, gustin i malo mlijeka, sve promijesati pa skuvati sa ostatkom ključalog mlijeka. Kuvano pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladan fil promutiti mikserom pa mu dodati umućenu pavlaku i sve još malo umutiti da se fino poveže.




Odvojiti nekoliko malina za ukrašavanje a ostatak umutiti štapnim mikserom. Puslice izlomiti na manje komade. Sipati u čaše malo fila, umaka od malina, puslice i šlag. Sve ponoviti još jednom. Odozgo ukrasiti malinama, šlagom i izlomljenim puslicama. Kremica je pravljena sa domaćim jajima pa je zbog toga ovako žuta.
Bjelanca se mogu ostaviti u zamrzivač pa kad se nakupi dovoljno iskoristiti da se napravi neki kolač na pr ovaj



уторак, 28. август 2012.

Štrudla od lisnatog tijesta i poriluka

Evo još jedan rođendanski recept koji je tek sad stigao na red. Ovo je jedna  jednostavna štrudla koja se napravi za desetak minuta a veoma je ukusna i dekorativna. Ja sam je ovaj put pravila sa porilukom ali može i sa blitvom ili spanaćem. 




Potrebno je

500 gr tj dva lista lisnatog tijesta
500 gr poriluka
2 jajeta
300 gr bjelog sira
kašika kisele pavlake

jaje za premazivanje
susam za posipanje




Poriluk fino oprati i nasjeckati pa na malo ulja dinstati da omekša. Kada se prohladi dodati mu izmrvljen sir, jaja i pavlaku i sve pomiješati.




Tijesto razviti i isjeći na trake sa obije strane a sredinu ostaviti čitavu.




Filovati pa trake tijesta naizmjenično preklapati preko fila. Premazati umućenim jajetom , posuti susamom i peći na 220C da fino porumeni.




Izrezati i služiti dok je toplo.







недеља, 19. август 2012.

Zetske priganice

Evo za promjenu i nešto slano od mene mada ove priganice mogu da se jedu i uz slano i uz slatko kako ko voli. Naprave se veoma brzo tako da su pogodne za doručak kad nemate baš puno vremena ili za večeru kad nemate hleba.



Potrebno je


2 jajeta
mlijeko i voda (pola mlijeko a pola voda)
10 punih kašika brašna
1 kašika šećera
malo soli
ulje za prženje
kašičica rakije




Brasno pomiješati sa šećerom i posoliti pa dodavati po malo mlijeka i vode da se dobije gusta masa bez grudvica.
Dodati jaja i umutiti. Može se dodati i malo rakoje da priganice upiju manje ulja. Tijesto treba da bude gušće nego za palačinke ali da moze da se sipa kašikom tj treba da bude tečno.
Sipati kašikom u zagrijano ulje i pržiti da porumene.

Ove priganice su odlične sa suvim mesom i sirom ali i sa medom ili eurokremom.

субота, 18. август 2012.

Čokoladne princes krofne


Evo još jedan kolač koji sam pravila za rođendan tj dva dana poslije rođendana za goste koji su se najavili pa onda ipak nisu došli ali zato smo se mi fino počastili. Pošto mi svi volimo princes krofne ja ih često pravim i imama nekoliko recepata a onda u fil obično dodam, čokoladu, lješnile ili voće. Nekad čak napravim malo više krofnica a onda fil podijelim na dva tri dijela i u svaki dio dodam po nešto a onda krofnice prelivam bijelom ili tamnom čokoladom, pospem lješnicima ili šećerom u prahu tako da dobijem više različitih ukusa.



Pošto sam skoro pravila Paris-Brest kolač za ove krofnice sam iskoristila taj recept.

Potrebno je


1 dl ulja
2 dl vode
150 gr brašna
2 kašike kakao praha
4-5 jaja(4 po receptu)
1 kašika prah šećera
1 kašičica praška za pecivo

1/2 l mlijeka
5 žumanaca
100 gr šećera
5 kesica vanilinog šećera
3 u vrh pune kašike gustina ili brašna
80 gr čokolade sa 70% kakaa
2-3 kašike nutele ili linolade
125 gr putera
2 dl slatke pavlake


1 bijeli šlag
2 dl slatke pavlake


100 gr čokolade sa 70% kakaa
3 kašike ulja
sjeckani pečeni lješnik




Za tijesto prokuvati ulje, vodu i kakao da proključa pa dodati brašno, šećer i skloniti sa ploče, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Kad se tijesto ohladi dodati jedno po jedo jaje i na kraju dodati prašak za pecivo. Tijesto treba da bude glatko i sjajno ali još uvijek toliko čvrsto da se ne razliva već da drži oblik.
Na podmazanom i brašnom posutom limu za klače ili papiru za pečenje istisnuti špricem za tulumbe krofnice.
Peći u rerni koja je unaprijed zagrijana na 220 C da fino porumene odozgo. U toku pečenja nikako ne otvarati rernu.


Za fil umutiti žumanaca, šećer, vanilu, brašno i malo mlijeka pa skuvati sa ostatkom toplog mlijeka. U vreo fil dodati čokoladu izlomljenu na kockice i promiješati da se istopi. Ostaviti da se prohladi pa dodati puter, nutelu ili linoladu i umućeni šlag od pavlake.
Čokoladu za preliv istopiti i pomiješati sa uljem pa ostaviti da se ohladi.
Šlag umutiti po uputstvu sa kesice. Slatku pavlaku umutiti pa pomiješati sa umućenim šlagom.
Krofne prerezati pa poklopac svake krofne umakati u čokoladnu glazuru i složiti na poslužavnik obložen providnom folijom, posuti sjeckanim lješnicima i ostaviti u frižider ili zamrzivač da se glazura stegne.
Krofne filovati filom pa šlagom i poklopiti.



Evo i šarene krofnice





среда, 15. август 2012.

Jussin kolač od bjelanaca

Ovo je fantastičan kolač, najbolji kolač od bjelanaca koji sam ja probala a imala sam nekoliko recepata ali je ovaj najjednostavniji, sa malim brojem sastojaka, brzo gotov, divnog izgleda a sočan i ukusan. Zbog svega ovoga ga veoma često pravim kad imamo neki rođendan, slavu ili neku drugu svečanu priliku. Ovako šaren predivno izgleda na tanjiru sa kolačima a ako se uvije u providnu foliju može da stoji i nekoliko dana tako da se može napraviti i unaprijed. Recept sam našla na Coolinarici. Originalni recept nalazi se ovdje. Ja sam malo promijenila izbor voća za kolač jer sam otkrila da se kandirane jagode slažu odlično sa ovakvim kolačima.



  Potrebno je

6 bjelanaca
2 dl šećera
1 dl ulja
2 dl brašna
1 vanilin šećer
100 gr. sušenog voća (ja stavljam jagode, kajsije, brusnice, suvo grožđe, orahe)
2 rebra čokolade za kuvanje
rendana korica limuna
malo ruma



Jagode i kajsije isjeckati na kockice pa sa suvim grožđem i brusnicama natopiti rumom ali tek da ogrezne.
Bjelanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati ulje i brašno pa pomiješati kašikom. Dodati suvo voće i rum u kome je bilo potopljeno, čokoladu isjeckanu na kockice, limunovu koricu i cijele orahe.



Smjesu pomiješati kašikom i sipati u podmazan i brašnom posut kalup. Ja obično koristim kalup za srneća leđa. Peći na 180C oko 40 min tj da porumeni odozgo. Kada je kolač ispečen, izvaditi ga iz rerne i ostaviti da se ohladi pa ga onda uviti u providnu foliju da bi duže očuvao svježinu. Ovako uvijen kolač može nekoliko dana da se čuva u frižideru.

недеља, 12. август 2012.

Punjene paprike

Od kad ja znam za sebe punjene paprike i tikvice su ljetnje jelo za dva dana. Zimi se pravio pasulj, kupus ili sarma a ljeti obavezno punjene paprike ili tikvice. Kako moji nikako neće da jedu tikvice onda ih ja pravim zajedno. Stavim 2 tikvice a ostalo paprike tako da svako ima ono što voli. Naravno ne jedu oni papriku već samo meso tako da ja dobijem i papriku bez punjenja i tikvice a za mene je to prava poslastica.




Potrebno je


1 kg paprika ili miješano paprike i tikvice
500 gr miješanog mljevenog mesa
1 većaglavica crnog luka
5 kašika pirinča
1 šaragarepa
1 paradajz
slatka mljevena paprika
biber
začin
malo ulja

2-3 čena bijelog luka
1-2 dl soka od paradajza (ja koristim tomatello)
kašičica brašna(ja obično stavim oštro jer se lakše razmuti)
slatka mljevena paprika
začin



Na malo ulja popržiti sitno sjeckan crni luk pa kad porumeni dodati sjeckanu šargarepu, sjeckani paradajz i mljeveno meso. Malo prodinstati uz dodatak malo vode i začiniti po ukusu biberom, slatkom paprikom i začinom. Kada je meso prodinstano dodati oprani pirinač, promiješati i skloniti sa vatre.




Paprike oprati i očistiti od sjemena a poklopce sačuvati. Tikvice oguliti, prepoloviti i izdubiti sredinu. Puniti paprike i tikvice filom pa ih slagati u dublji pleh ili šerpu koja može da ide u rernu. Paprike poklopiti poklopcima a tikvice ostaviti kako jesu ili ih možete poklopiti kolutom paradajza.

U tiganj u kome se pržilo meso sipati sok od pardajza, kašičicu brašna, malo vode, slatku papriku i zaačin i sve pomiješati.
Bijeli luk oguliti i isjeći na krupnije komade pa ih staviti u šerpu izmađu paprika. Naliti sos ali treba ostaviti bar jedno dva prsta prazno jer paprike puste tečnost pa onda zna da kipi po rerni. Odozgo naliti 1-2 kašike ulja, pokriti folijom i na najjačoj temperaturi peći oko 1,5 h. Na kraju otkriti i zapeći da paprike dobiju boju.



субота, 11. август 2012.

Skoro boboš torta

Juče nam je bio divan dan našem tati rođendan i kako tata najviše voli ovu tortu onda smo nju i pravili za rođendan. Torta je inače moj eksperiment kore su od običnog patišpanja a fil klasični kuvani od cijelih jaja i odozgo čokoladna glazura. Podsjeća na doboš tortu ali nema karamel odozgo a mi je zovemo redjana torta zbog toga što ima dosta tankih kora koje se ređaju jednan na drugu. Ja ovu tortu obično pravim od domaćih jaja pa sam tako i ovaj put sačuvala desetak jaja specijalno za ovu priliku.



Potrebno je

7-8 jaja
7-8 kašika brašna
7-8 kašika šećera

4 jajeta
250 gr šećera
330 gr margarina
2 štangle čokolade sa 70% kakaa
malo ruma

100 gr čokolade sa 70% kakaa
5 kašika ulja



Bjelanca umutiti u čvrst snijeg dodati šecer, promutiti pa dodati žumanca i još malo mutiti mikserom.
Brašno dodavati kašikom uz lagano miješanje.
Ako se pravi pravougaona torta od ovog tijesta napraviti dvije kore u plehu od šporeta a ako se pravi okrugla napraviti 7-8 kora. Kore peći na papiru za pečenje. Ako se prave okrugle kore izrezati 7-8 komada papira za pečenje pa na njima nacrtati krugove željene veličine, preokrenuti ih na drugu stranu i  ravnomjerno podijeliti tijesto na sve papire pa ga poravnati da dobije oblik nacrtanog kruga.
Kore peći na 200 C da malo porumene.



Za fil umutiti bjelanca sa šećerom pa dodati žumanca i mutiti na pari da se masa zgusne i pobijeli. Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu i promiješati da se čokolada istopi. Kad se fil ohladi dodati mu umućen margarin i malo ruma i sve dobro umutit. Svaku koru podijeliti na tri dijela da se dobije ukupno 6 kora pa ih slagati i filovati. Cijelu tortu premazati filom i ostaviti je u frižider da se fil stegne.
Čokoladu za glazuru istopiti i didati ulje pa je ostaviti da se ohladi ali ne da se stegne. Kad je glazura skoro hladna preliti je preko torte. Dekorisati filom ili čokoladnim šlag kremom.



Ovo je Lana napisala tati čestitku za rođendan a na slici ispod je ova ista torta ali okrugla. Nju smo pravili prošle godine za okrugli rođendan ali smo morali da stavimo svećice i za Lanu jer nije nikako mogla da prihvati da neko drugi slavi rođendan pa je tata velikodušno podijelio rođendan sa njom.

четвртак, 09. август 2012.

Paris-Brest kolač

Paris-Brest kolač je kreiran 1891 godine u čast biciklističke trke koja se vozila na relaciji Pariz-Brest-Pariz. To je ono što sam ja uspjela da nađem na internetu o istoriji ovog kolača. Probala sam da pronađem i ko je njegov kreator ali se pominje samo da je to bio poslastičar čija je poslastičarnica bila na putu kojim je vožena trka.



Ja sam prvi put naišla na ovaj recept još kad sam bila klinka i sjećam se da sam tada u nekim novinama našla malo pojednostavljen recept sa filom od slatke pavlake. Kako mi tada princes krofne i slične đakonije nisu bile baš jača strana nisam se usudila da probam da ga napravim ali mi je ime ostalo u glavi i kasnije kad sam savladala pravljenje ovakvih kolača sjetila sam se recepta i prošunjala malo po internetu.


Ovaj recept koji ja pravim je mješavina više recepata. Od jednog sam uzela recept za tijesto i postupak a pošto se u receptu pominjao samo poslastičarski fil našla sam na drugom mjestu recept za njega, pa onda na trećem za praline i sve to spojila u veoma ukusan kolač. U originalu u pralinu se stavljaju bademi i ja sam tako i pravila nekoliko puta i ukus ja zaista odličan ali kako moji više vole lješnik onda u zadnje vrijeme često pravim i sa lješnikom. Ovi mali na prvoj slici su sa lješnikom a ovaj veliki na drugoj sa bademima.



Potrebno je


1 dl ulja
2 dl vode
150 gr brašna
4-5 jaja(4 po receptu)
1 kašika prah šećera
1 kašičica praška za pecivo

1/2 l mlijeka
5 žumanaca
100 gr šećera
5 kesica vanilinog šećera
3 u vrh pune kašike gustina ili brašna
125 gr putera
2,5 dl slatke pavlake

200 gr badema
100 gr šećera

1 bijeli šlag
2,5 dl slatke pavlake


Za tijesto prokuvati ulje i vodu da proključa pa dodati brašno, šećer i skloniti sa ploče, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Kad se tijesto ohladi dodati jedno po jedo jaje kao kad se prave princes krofne i na kraju dodati prašak za pecivo.  Tijesto treba da bude glatko i sjajno ali još uvijek toliko čvrsto da se ne razliva već da drži oblik.
Bademe skuvati, oguliti i popeći u rerni. Jedan dio odvojiti i isjeckati na listiće.
Na podmazanom i brašnom posutom limu za klače ili papiru za pečenje istisnuti špricem za tulumbe krug veličine tanjira za kolače, još jedan unutra uz ovaj krug i jedan na sredini preko ova dva. Na ovaj način se formira vijenac koji treba posuti bademom sjeckanim na listiće i peći kao princes krofne na 220C da bude fino pečeno.
Ako se prave ovi manji kao na slici potrebno je samo formirati špricem manje krugove. Ja sam na papiru sa jedne strane crtala krugove, okrenula papir pa onda spricem pravila krug od tijesta po onom nacrtanom na papiru.




Za fil  umutiti  žumanaca, šećer, vanilu, brašno i malo mlijeka pa skuvati sa ostatkom toplog mlijeka. Ostaviti da se prohladi pa dodati puter i umućeni šlag od pavlake.
Šećer popržiti sa malo vode da se dobije karamel pa dodati bademe i izliti smjesu na papir za pečenje. Hladno samljeti i dodati filu.



Umutiti posebno šlag po uputstvu sa kesice a posebno pavlaku i pomiješati. Na ovaj način se dobija laganiji šlag a ko voli može i samo pavlaku da stavi.
Koru prerezati na dva dijela i filovati prvo filom pa šlagom, poklopiti i posuti prah šećerom.
Ovo je jedan od kolača koje pravim dragom za sjutrašnji rođendan a ostatak slijedi.

уторак, 07. август 2012.

Tiramisu sa malinama





Tiramisu sam prvi put probala u jednom lokalnom restoranu i bio je poslužen u čaši. Fil je bio malko ređi i bilo je maje piškota nego u onom klasičnom ali se meni ukus svidio i odlučila sam da se bacim na traženje recepta. Poslije malo traganja po internetu i čitanja par recepata od kojih je svaki bio drugačiji, odlučila sam se za onaj koji je bar na prvi pogled ispunjavao sve moje uslove tj nije imao u sebi šlag tj slatku pavlaku jer mi to nekako ne zvuči originalno a pošto sam željela da recept bude što sličniji originalu odmah sam eliminisala sve koji su u sebi sadržali šlag. Sledeći kriterijum je bila količina jaja jer sam htjela kolač koji je fino kremast a opet dovoljno čvrst da mogu izrezati kakve takve kocke od njega pošto mi rezanje baš i nije jača strana. 




I tako je izbor pao na ovaj recept sa Coolinarike. To je recept jedne divne mlade djevojke koja pored ovoga ima još puno dobrih recepata a za jedan od njih smo mi posebno vezani ali o tome nekom drugom prilikom. Kad sam napravila svoj prvi tiramisu narano poslije nekoliko sati sam se ušunjala u frizider sa onom malo dužom kašikom kojom može fino da se kopa po dubokom plehu i napravila masakar :-). Toliko mi se dopao ukus, tekstura ma sve da je to prosto bila ljubav na prvi pogled i od tad mi nije palo na pamet da probam neki drugi recept. Naravno sa ovim receptom sam malo eksperimentisala, dodavala jagode, maline, ganache, carolans ali sve ostalo uvijek je po receptu.



 Potrebno je

4 jaja
150 gr prah šećera
500 gr mascarpone sira
250 ml nes kafe
carolans
2 velika pakovanja piškota(štarkove 210 gr)
gorki kakao
oko 400 gr malina




Napraviti jaču nes kafu i dodati u nju carolans liker po ukusu.
Umutiti bjelanca u čvrst snijeg. Žumanca umutiti  sa šećerom pa im dodati sir i sve dobro promutiti. Zatim dodati bjelanca i promutiti mikserom da se fino poveže. U dublji pleh slagati red piškota namočenih u rum, fil, posuti malinama, ponovo složiti red namočenih piškota, fil, maline, piškote, fil a odozgo posuti gorkim kakom kroz cjediljku. Ukupno bude tri reda piškota, tri reda fila i dva reda malina. Nekoliko malina  možete ostaviti za dekoraciju. Ja sam još stavila i po listić nane.




Kao što vidite ja kombinujem piškote sa kafom i maline ali je to savršena kombinacija. Probala sam i da namačem piškote u mlijeko i liker ali to onda nije to. Pravila sam ga i sa jagodama ali je onda ipak bolja kombinacija mlijeko i liker a odozgo šlag.