петак, 22. фебруар 2013.

Sarma


Evo još jednog pravog zimskog jela. Mislim da nema kuće na našim prostorima u kojoj se ne pravi sarma ali svako ima neki svoj recept koji je bar malo različit od ostalih. Ovo je moj recept za sarmu od domaćeg kupusa koji mi svake godine kiselimo.


IMG_4730 by irenalana


Potrebno je

500 gr miješanog mljevenog mesa
veća glavica crnog luka
1 šargarepa
100 gr pančete
5 kašika pirinča
biber
aleva paprika
začin
ulje
1 štap njeguške dimljene kobasice
nekoliko komada rebara ili dimljenih kostiju
kiseli kupus


IMG_4664 by irenalana


Na malo ulja prodinstati sitno sjeckani crni luk dok omekša pa dodati šargarepu sjeckanu na kockice i još malo propržiti. Dodati pančetu sjeckanu na kockice malo pržiti pa dpdati meso i dinstati uz dodavanje malih količina vode. Kad se meso malo proprži dodati začine i pirinač i promiješati pa skloniti sa ploče.


IMG_4668 by irenalana


Kupus dobro oprati da bi se što više rasolio, nožem odstraniti zadebljanje na sredini lista pa na svaki list staviti po kašiku fila i uvijati sarmice. Na dno šerpe ili ekspres lonca složiti red listova, sarme, preko sarmi složiti dobro oprano suvo meso pa sve pokriti listovima kupusa. Naliti vodom da ogrezne i kuvati dok kupus i meso ne omekšaju. Suvo meso koje se kuva na ovaj način ima odličan ukus i kod nas se uvijek razgrabi.


IMG_4737 by irenalana


Ja sarmu kuvam u ekspres loncu tako da bude gotova relativno brzo a onda je prebacim u šerpu i podgrijavam po potrebi i to obično u tiganju jer mi se tako najbrže i najbolje podgrije.
Uz sarmu odlično ide proja i sve vrste kukuruznog hleba.


IMG_4748 by irenalana


IMG_4724 by irenalana


IMG_4707 by irenalana







3 коментара:

  1. Pozdravi iz New York-a.

    Pregladala sam ti citav blog i odusevljena sam!!! Vi ste jedna vrsna kuharica i skoro svaki recept je 100% po mom ukusu.

    Svaka cast a ja od sada redovno pratim.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican recept. I ja se slazem da svi mi imamo neki svoj recept za sarmu, zapravo su isti, ali sa nekom malom sitnicom cinimo ga samo nasim.

    ОдговориИзбриши