понедељак, 30. јул 2012.

Pizza

Ako šta volim da jedem to je pizza i čini mi se da bih mogla da je jedem svaki dan. Kad sam bila klinka dok još nisam naučila da pravim tijesto za pizzu kad mi se bas prijede pravila sam špagete sa paradajz sosom i sirom da me pođe želja a onda sam vremenom naučila da umijesim tijesto i razradila i par caka da pizza ima onaj ukus i miris kao prava.Što se filova tiče kod mene je najčšće na stolu nešto kao capricciosa tj pizza filovana pečurkama, paradajzom, šunkom i sirom ili diavolo sa kulenom, sirom, pečurkama i feferonima. 

Potrebno je

3 dl mlake vode
20 gr kvasca
so(ravna kašičica)
2 kašike ulja
brašno po potrebi

šunka(ja obično kupim barenu pečenicu veoma tanko narezanu)
šampinjoni
gauda ili mozzarella
origano
paradajz(na pr cirio rustica)
bosiljak
origano
bijeli luk u prahu
masline, svježi bosiljak




Kvasac rastopiti u mlakoj vodi, dodati ulje i brašno, so i umijesiti mekše tijesto. Ja obično ovo radim uveče pa ostavim tijesto u frižideru preko noći a sjutradan kad dođem sa posla imam gotovu pizzu za 15 min. Dakle kad se tijesto fino umijesi treba ga vratiti u neku vanglu, ušuškati kesom za zamrzivač i pokriti pa ostaviti da prenoći u frižideru. Ako se koristi odmah onda tijesto treba ostaviti jedno sat vremena da naraste pa nastaviti sa pravljenjem pizze.
Kada je tijesto naraslo podijeliti ga na dva dijela i svaki dio oblikovati u kuglu.Ostaviti ih jedno 10 min da odstoje pa kuglu staviti na pobrašnjenu površinu i prstima razvijati da se dobije krug veličine veće pizze.
U međuvremenu rernu zagrijati na najjaču temperaturu. Kod mene je to 270C. U rernu ubaciti običan pleh, onaj metalni koji dođe sa šporetom, da se i on dobro ugrije. 




Paradajz pomiješati sa bosiljkom i origanom i bijelim lukom u prahu pa ovim sosom premazati pizzu. Po sosu složiti šunku, narendati sir i šampinjone(njih rendati na onaj dio koji služi za rendanje kupusa kojim se mogu napraviti tanke šnite) i sve posuti sa malo suvog origana. Po želji se može dodati i nekoliko crnih ili zelenih maslina.
Peći na najvišoj poziciji direktno ispod grijača da fino porumeni. Izrezati i uživati. Za dekoraciju se može odozgo staviti i par listića svježeg bosiljka ali ja ovaj put nisam imala vremena za to :-)






3 коментара:

  1. Tako je, baš tako. Testo za picu mora prenoćiti u frižideru minimum 24 sata. ja sam nekako sama do toga došla pre x godina i niko mi nije verovao, a onda sam pre neki dan videla na TV-u jednu emisiju sa najpoznatijim pizza majstorom u Italii koji je isto to rekao.
    Moja omiljena je samo kačkavalj i kulen. Joj, sećam se onih kad sam bila mala koje je mama pravila, to su bile više torte nego pice ali smo ih svakako jeli i uživali.

    ОдговориИзбриши
  2. I mi ju volimo, naravno. Bas jucer mi je muz rekao da i oni u restoranu testo drze obavezno u frizideru.

    ОдговориИзбриши