Potrebno je
2 jajeta
mlijeko i voda (pola mlijeko a pola voda)
10 punih kašika brašna
1 kašika šećera
malo soli
ulje za prženje
kašičica rakije
Brasno pomiješati sa šećerom i posoliti pa
dodavati po malo mlijeka i vode da se dobije gusta masa bez grudvica.
Dodati jaja i
umutiti. Može se dodati i malo rakoje da priganice upiju manje ulja. Tijesto treba da bude gušće nego za
palačinke ali da moze da se sipa kašikom tj treba da bude tečno.
Sipati kašikom u zagrijano ulje i pržiti da
porumene.
Ove priganice su odlične sa suvim mesom i sirom ali i sa medom ili eurokremom.
Koja je razlika između priganica i zetskih priganica? Znam da se u Crnoj Gori priganicama zovu uštipci, ali ne znam da li je to samo skraćeno od zetskih?
ОдговориИзбришиOvo je slicnije palacinkama nego priganicama tj ustipcima, nema kvasca. Pravim ja i one druge sa kvascem ali ove su mi brze a fine su za dorucak umjesto palacinki jer se brze isprze
ИзбришиI ja nesto slicno pravim i obozavam jesti :) Kao sto kazes mogu i sa slanim i sa slatkim :)
ОдговориИзбришиI ove priganice mi izgledaju super, isprva sam mislila da ide prašak za pecivo, sad kad sam videla da nema ništa, mislim da skroz mogu da im zamislim teksturu unutra. Nit' su noklice, nit' su mekike! I ovo ćemo probati, sigurno. Nego, ide kašika šećera, ne kašičica? Ne bude li previše slatkasto za kombinovanje sa nečim slanim?
ОдговориИзбришиPravila večeras! ODLIČNO JE! Baš svi zadovoljni! I užina za spakovana sutra za školu :)
ОдговориИзбришиBas mi je drago da ste zadovoljni. To je za mene brza varjanta kad nemam vremena da cekam da narasta tijesto jer su zaista brzo gotove a i lakse se prave nego palacinke ili mekike.
Избришиja i moj tata smo ih pravili.Odlicne su1!!!Tata ih malo vadi lose i nisu lijepog oblika.Imate li neki savjet?
ОдговориИзбришиJa ih vadim velikom kasikom i sipam tijesto na jedno mjesto a ono posto je mekano samo se rasporedi. Kad sipam prinesem posudu sa tijestom iznad tiganja. Ni moje nisu savrsene ali vazno je samo da se ne prave rogici jer onda upiju vise ulja
Избриши