среда, 12. новембар 2014.

Sta kad saznate da dolaze gosti:-)

Prije neki dan nazvao me mužić negdje oko 1 ili 2 da mi kaže da ćemo oko 5 imati gosta. Ja goste uvijek volim fino da dočekam pa sam se odmah bacila na posao. Umutila sam projice na brzaka, naručila mužiću da kupi nešto suvo za mezu i onda se bacila na pravljenje kolača. Pošto nisam imala baš puno vremena odlučila sam se da napravim štrudlu od lisnatog tijesta sa jabukama i orasima i pančevački kolač. Kao što vidite u zadnje vrijeme je lisnato tijesto često na meniju jer se brzo spremi a svi ga vole bilo da je filovano slanim ili slatkim filom. Pančevački kolač takođe često pravim za slave tj kad pravim sitne kolače ali sam ovaj put pravila jednu malo drugačiju varijantu ovog kolača da bi odmah mogao da se jede. Gost je bio veoma zadovoljan dočekom tako da sam riješila da objavim ove recepte u slučaju da se i nekom od vas najave gosti:-).


IMG_2396

 

 

Lisnata štrudla sa jabukama i orasima


250 gr tj jedan list lisnatog tijesta
2-3 rendane jabuke
kasika secera
cimet
malo griza

100 gr mljevenih oraha
70 gr šećera
2 bjelanca

Lisnato tijesto razviti na dužinu pleha u kome će se peći i oko 20-25 cm širine. Sa obije strane narezati po oko 7 cm a sredinu filovati prvo jabukama pa zatim filom od oraha.
Jabuke narendati, malo rukom iscijediti sok iz njih, pa ih promiješati sa cimetom i šećerom, premazati po lisnatom tijestu a preko njih posuti oko 1 kašiku griza.
Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati im mljevene orahe i premazati preko fila od jabuka.
Narezani dio tijesta preklopiti preko fila prvo sa jedne pa sa druge strane, prebaciti štrudlu u pleh na papir za pečenje i peći na 220 C da fino porumeni.

Pančevački kolač


4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike u vrh pune krupno mljevenih oraha(ili 3 kašike mljevenih i kašika sjeckanih oraha)
2 kašike brašna

4 žumanca
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike brašna
rendana kora od limuna

150 gr mljevenih oraha
100 gr putera
100 gr šećera
vanila
malo mlijeka(u receptu piše 1 dl ali ja uvijek stavim malo manje)


IMG_2403


Umutit bjelanca sa šećerom, dodati žumanca i još malo promutit. Zatim dodati orahe i brašno sipati u dublji pleh(srednje veličine ne onaj od rerne) na papir za pečenje pa peći na 200 C dok počne samo malo da rumeni.
Umutit žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i rendanu koru od limuna pa ovo tijesto preliti preko prvog tijesta kad se ono malo zapeče. Vratiti u rernu i peći da fino porumeni.
Mlijeko prokuvati sa šećerom i vanilom da se šećer istopi pa popariti mljevene orahe. Dodati i puter a kad se fil prohladi promutit ga i dodati malo ruma po ukusu.
Hladno tijesto premazati filom i posuti mljevenim orasima.

четвртак, 6. новембар 2014.

Još jedan rođendan

Čini mi se da smo juče došli iz bolnice sa njom a evo već puni osam godina. Kako vrijeme leti. Ove godine moja velika djevojčica je odlučila da rođendan proslavi kući. Mi smo se potrudili da joj organizujemo žurkicu i mislim da je slavljenica veoma zadovoljna prosalvom. Naravno pravili smo i tortu i to ove godine po njenoj želji sa slikom Powerpuff girls. Recept za tortu smo dobili od tetke a ona ga je pronašla na sajtu Recepti. Torta je inače veoma ukusna i to je jedina torta koju Lana jede.


DSCN0319


Jafa torta

 

9 jaja
9 kašika šećera
18 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo

500 ml mlijeka
6 kašika šećera
2 pudinga
500 ml slatke pavlake

250 gr mljevenih oraha
2 šoljice od crne kafe mlijeka
250 gr putera
100 gr prah šećera
3 štangle čokolade(od 200 gr)

3 male kutije jafa keksa
bistri sok od pomorandže


DSCN0327


Umutiti 3 jajeta sa 3 kašike šećera, 6 kašika mljevenih oraha, kašikom brašna i 1/3 kesice praška za pecivo. Napraviti tri ovakve kore. Peći ih na 200 C.
Puding skuvati sa mlijekom i šećerom i pokriti ga providnom folijom pa ga ostaviti da se ohladi. Hladan puding promutit i pomiješati sa umućenom pavlakom.
Orahe popariti vrelim mlijekom , dodati čokoladu i miješati dok se ne istopi. U hladan fil dodati umućen puter.


DSCN0323


Slagati koru, fil od oraha, jafa keks umočen u sok od pomorandze, žuti fil, koru, fil od oraha, keks, žuti fil, koru. Spolja premazati ostatkom fila od oraha i ukrasiti šlagom ili fondanom.
Kako su moje šoljice bile malo veće nego što treba fil od oraha mi je bio malko ređi pa sam dodala cijelu čokoladu od 200 gr da popravim stvar. Ovim filom sam premazala tortu spolja i obložila je fondanom.


rodjendan2014


IMG_2528