недеља, 17. јануар 2021.

Zapečene sarme




Ovo je više ideja nego recept, jar se podrazumijeva da imate već skuvane sarme, ali mislim da to u ovo doba godine nije neki problem. Na ovu ideju sam došla kada sam nedavno kod Maje vidjela recept za pečene sarme. To me je inspirisalo da ove moje obične kuvane sarmice zapečem u rerni i mogu vam reći da smo bili veoma zadovoljni rezultatom pa sam zbog toga odlučila da ovu ideju podijelim sa vama. 


IMG_9226


Dakle ako već imate sarmu koju treba podgrijati možete je zapeću u rerni i poslužiti na sasvim nov i interesantan način. Najbolje bi bilo da sarmu složite u neki pekač poput ovog na mojim slikama, nalijete sasvim malo vode i ubacite u rernu zagrijanu na 250C. Sarme treba da se peku oko 30 minuta dok ne dobiju finu rumenu boju. Uz neki fin hleb i kisele paprike biće to odličan ručak a vi ćete se osjećati kao da ste u najboljem etno restoranu.


IMG_9230


Recept za sarmu je već odavno na blogu u slučaju da nemate neki vaš porodični, dobro isproban recept pa vam preostaje samo da zavrnete rukave i bacite se na posao :-).


IMG_9221

петак, 8. јануар 2021.

Bijeli čupavci

Evo konačno je prošla i ova ružna 2020. godina. Da mi je prošlog prvog januara neko rekao da će naredna godina biti ovakva sigurno bi pomislila da mu nije baš dobro. Ali eto svašta se u međuvremenu desilo što nismo mogli ni da zamislimo. Ipak svi smo dobro i zdravi sto je trenutno najvažnije. Nadam se da će tako biti i u ovoj novoj 2021. godini koja je pred nama a valjda će jednom doći i ta vakcina i stvari će se vratiti u normalu. Dok se to ne desi preostaje nam da što je više moguće izbjegavamo kontakte, poštujemo mjere, družimo se sa ukućanima, gledamo tv, čitamo, učimo neki strani jezik, kuvamo.. Kad smo kod kuvanja evo i jedan jednostavan a veoma ukusan kolač. Odlučila sam se da kao prvi recept ove godine objavim recept za bijele čupavce. Eto prilike da probate nešto malo drugačije jer za one obične čupavce vjerujem svi znate. Ovaj recept sam prije sigurno deset godina pronašla na Coolinarici i od tad sam ga pravila priličan broj puta tako da je dobro provjeren. Pored toga veoma  je jednostavan pa vam ne treba neko naročito kulinarsko umijeće da bi ga napravili. Jeste da ima malo posla ali se isplati.




Bijeli čupavci


3 jajeta
100 gr šećera
75 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 gr istopljenog putera

250 ml pavlake za kuvanje
150 gr šećera u prahu
100 gr bijele čokolade
1-2 kašike likera od kokosa

100-150 gr kokosa


IMG_9175


Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, zatim dodati šećer, još malo mutiti pa dodati i žumanca. Sve još malo promutit mikserom. Brašno promiješati sa praškom za pecivo pa postepeno dodavati jajima miješajući kašikom. Na kraju pažljivo dodati i istopljen i prohlađen puter. Peći na 200C da fino porumeni.
Za umak zagrijati pavlaku pa joj dodati bijelu čokoladu, šećer i liker i miješati da se sve fino poveže pa ostaviti da se prohladi.
Kad se tijesto ohladi isjeći ga na kockice, svaku kockicu umakati u sos pa uvaljati u kokos. Kada završite sa svim kockicama sve ponovite još jednom da se dobije deblji sloj sosa i kokosa oko kockica. Ostavite ih bar 1 dan u frižideru a zatim uživajte u ovim divnim, mirisnim i ukusnim bijelim kockicama.


IMG_9170

петак, 1. јануар 2021.

Srećna Nova godina





U 2021. godini želim vam, prije svega,
 puno zdravlja a onda i sve ostalo što biste sami sebi poželjeli.

Srećna Nova godina!