среда, 31. децембар 2014.

Srećna Nova Godina!


IMG_2768


Kraj godine je vrijeme kada se sumiraju rezultati postignuti u staroj i prave planovi za narednu godinu. Ne znam kakva je vama bila ova godina koja je na izmaku, ali za mene je sigurno jedna od najboljih i najsrećnijih godina do sad, jer je ove godine moja mala porodica dobila jednog novog člana. Sad jedva čekam da Vuk malo poraste pa da možemo da šetuckamo zajedno, da idemo na more, i unaprijed se radujem što ću uživati gledajući moju malu i veliku bebu kako se druže. Vama želim da kao i ja uživate u društvu onih koje volite. Za kraj evo i malo slika naše kućice od medenjaka. Napravljena je po receptu koji ja već godinama koristim za pravljenje kućice ili sanki, a nekad samo napravim keksiće koje Lana prosto obožava. I ove godine sam sama pravila začin za medenjake, jer ga već par godina kod nas nema u prodavnicama, a zahvaljujući Jasni sa bloga Around the World- in favorite recipes koja mi je poslala kardamom ove su godine moji medenjaci mirisali predivno. U nastavku pišem i recept za začin za medenjake da se nađe onima koji kao ja nemaju gdje da ga kupe.

IMG_2757

Začin za medenjake


3 kašičice cimeta
3 kašičice đumbira
1 kašičice muskatnog oraščića
1 kašičica klinčića
1/4 kašičice bibera
1/2 kašičice kardamoma
1/2 kašičice korijandera
1 kašičica anisa

IMG_2744

уторак, 16. децембар 2014.

Pileća krilca iz rerne


Ovo je više ideja, nego recept, kako da spremite ukusan ručak a da se ne namučite puno. Kod mene svi obožavaju ova krilca pa su skoro svake nedelje na stolu i svi su zadovoljni a ja se osjećam kao da nisam ni spremala ručak.




Potrebno je

1 kg krilaca
slatka aleva paprika
biber
bijeli luk u prahu
kajenski biber
so
600 gr krompira (najbolji je bijeli brašnavi)
ulje


IMG_2468


Krilca oprati, krompir oguliti, oprati i izrezati na krupno pa sipati u pleh, posuti uljem i začinima i pomiješati. Naliti oko prst ili dva vode i peći na 200-220 C dak meso porumeni sa jedne strane, preokrenuti meso i peći dalje dok i krompir i meso budu fino rumeni i na mesu se uhvati korica. U mojoj rerni to je oko 1 sat i 30 minuta na temperaturi od 220C. U toku pečenja s vremena na vrijeme prelivati sokom od pečenja.
Količina u receptu je za nas troje tj dvoje odraslih i jedno dijete pa količine prilagodite prema vašim potrebama. Kad nema krilaca u prodavnici ja umjesto njih koristim batačiće ali su krilca daleko ukusnija i sočnija. Na slici se vidi da na tanjiru ima i krilaca i batačića jer sam tada našla jedno pakovanje krilaca pa sam morala dopunjavati batačićima.
Nama uz ovo nije potrebna ni salata jer neće niko da je jede :-).


IMG_2491

четвртак, 11. децембар 2014.

Srećan rođendan Pavle!



Danas je jednom malom Pavlu rođendan i to ne bilo koji već prvi rođendan. Pavle je mlađi sin moje kume a kako se kod nas kaže "kum nije dugme". Zbog toga sam ja riješila da mu napravim rođendansku tortu. Naravno sve što je moglo da krene naopako je krenulo naopako tako da sam u jednom momentu mislila da od torte neće biti ništa jer sam od treme pretanjila fondan pa je pukao i morala sam da ga pravim ponovo. Na kraju je ipak,uz pomoć mog dragog muža, sve ispalo dobro i torta je isporučena. Nadam se da će mali slavljenik i njegova mama biti zadovoljni. Torta je Moskva šnite koju sam pravila po isprobanom receptu sa bloga Coolinarija a koja se nama baš sviđa pa se nadam da će i kod kumova dobro proći. Čim budem imala presjek planiram da na blogu napišem i recept ali kad je ova torta u pitanju presjek je teško slikati jer se veoma brzo pojede. Fondan sam pravila po Minjinom receptu kojim sam takođe veoma zadovoljna. Medo je rađen po ovom tutorialu. Za kraj evo i malo sličica torte i još jednom puno sreće malom Pavlu.


IMG_2666


IMG_2669

петак, 5. децембар 2014.

Integralno kukuruzni hleb



IMG_2633


Zadnjih dana sam se potpuno navukla na ovaj hleb i pravim ga skoro svakog dana. Odličan je sa kuvanim jelima mada ja poprilicno pojedem dok je jos topao čim ga izvadim iz rerne i to onako bez ičega. Hleb je inače malo izmijenjen kukuruzni hleb. Kad vidite sastojke shvatićete da se radi o jednom veoma malom hlebu ali kako je on nabijen i zasitan sasvim je dovoljan za dvije osobe za ručak.


Kukuruzno integralni hleb


domaće bijelo kukuruzno brašno
integralno brašno
10 gr svježeg kvasca
2 dl vode
2 kašike ulja
1 kasičica šećera ili meda
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo


IMG_2627


Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi, dodati šaku integralnog brašna, ulje i kukuruzno brašno da se dobije kašasto tijesto koje može da se mijesi kašikom. Dodati so, šećer i prašak za pecivo i kratko promiješati kašikom pa ostaviti da naraste. Naraslo tijesto presuti u kalup prečnika oko 20 cm na podmazani papir za pečenje i ostaviti da još jednom naraste pa peći na 250 C da porumeni. Ja ga kad se malo uhvati korica sa papirom izvadim iz kalupa i stavim onako na rešetku da se fino uhvati korica sa svih strana. Odlično se slaže sa svim kuvanim jelima a može i onako sam pogotovo topao ili sa sirom, suvim mesom...


IMG_2636