среда, 31. децембар 2014.

Srećna Nova Godina!


IMG_2768


Kraj godine je vrijeme kada se sumiraju rezultati postignuti u staroj i prave planovi za narednu godinu. Ne znam kakva je vama bila ova godina koja je na izmaku, ali za mene je sigurno jedna od najboljih i najsrećnijih godina do sad, jer je ove godine moja mala porodica dobila jednog novog člana. Sad jedva čekam da Vuk malo poraste pa da možemo da šetuckamo zajedno, da idemo na more, i unaprijed se radujem što ću uživati gledajući moju malu i veliku bebu kako se druže. Vama želim da kao i ja uživate u društvu onih koje volite. Za kraj evo i malo slika naše kućice od medenjaka. Napravljena je po receptu koji ja već godinama koristim za pravljenje kućice ili sanki, a nekad samo napravim keksiće koje Lana prosto obožava. I ove godine sam sama pravila začin za medenjake, jer ga već par godina kod nas nema u prodavnicama, a zahvaljujući Jasni sa bloga Around the World- in favorite recipes koja mi je poslala kardamom ove su godine moji medenjaci mirisali predivno. U nastavku pišem i recept za začin za medenjake da se nađe onima koji kao ja nemaju gdje da ga kupe.

IMG_2757

Začin za medenjake


3 kašičice cimeta
3 kašičice đumbira
1 kašičice muskatnog oraščića
1 kašičica klinčića
1/4 kašičice bibera
1/2 kašičice kardamoma
1/2 kašičice korijandera
1 kašičica anisa

IMG_2744

уторак, 16. децембар 2014.

Pileća krilca iz rerne


Ovo je više ideja, nego recept, kako da spremite ukusan ručak a da se ne namučite puno. Kod mene svi obožavaju ova krilca pa su skoro svake nedelje na stolu i svi su zadovoljni a ja se osjećam kao da nisam ni spremala ručak.




Potrebno je

1 kg krilaca
slatka aleva paprika
biber
bijeli luk u prahu
kajenski biber
so
600 gr krompira (najbolji je bijeli brašnavi)
ulje


IMG_2468


Krilca oprati, krompir oguliti, oprati i izrezati na krupno pa sipati u pleh, posuti uljem i začinima i pomiješati. Naliti oko prst ili dva vode i peći na 200-220 C dak meso porumeni sa jedne strane, preokrenuti meso i peći dalje dok i krompir i meso budu fino rumeni i na mesu se uhvati korica. U mojoj rerni to je oko 1 sat i 30 minuta na temperaturi od 220C. U toku pečenja s vremena na vrijeme prelivati sokom od pečenja.
Količina u receptu je za nas troje tj dvoje odraslih i jedno dijete pa količine prilagodite prema vašim potrebama. Kad nema krilaca u prodavnici ja umjesto njih koristim batačiće ali su krilca daleko ukusnija i sočnija. Na slici se vidi da na tanjiru ima i krilaca i batačića jer sam tada našla jedno pakovanje krilaca pa sam morala dopunjavati batačićima.
Nama uz ovo nije potrebna ni salata jer neće niko da je jede :-).


IMG_2491

четвртак, 11. децембар 2014.

Srećan rođendan Pavle!



Danas je jednom malom Pavlu rođendan i to ne bilo koji već prvi rođendan. Pavle je mlađi sin moje kume a kako se kod nas kaže "kum nije dugme". Zbog toga sam ja riješila da mu napravim rođendansku tortu. Naravno sve što je moglo da krene naopako je krenulo naopako tako da sam u jednom momentu mislila da od torte neće biti ništa jer sam od treme pretanjila fondan pa je pukao i morala sam da ga pravim ponovo. Na kraju je ipak,uz pomoć mog dragog muža, sve ispalo dobro i torta je isporučena. Nadam se da će mali slavljenik i njegova mama biti zadovoljni. Torta je Moskva šnite koju sam pravila po isprobanom receptu sa bloga Coolinarija a koja se nama baš sviđa pa se nadam da će i kod kumova dobro proći. Čim budem imala presjek planiram da na blogu napišem i recept ali kad je ova torta u pitanju presjek je teško slikati jer se veoma brzo pojede. Fondan sam pravila po Minjinom receptu kojim sam takođe veoma zadovoljna. Medo je rađen po ovom tutorialu. Za kraj evo i malo sličica torte i još jednom puno sreće malom Pavlu.


IMG_2666


IMG_2669

петак, 5. децембар 2014.

Integralno kukuruzni hleb



IMG_2633


Zadnjih dana sam se potpuno navukla na ovaj hleb i pravim ga skoro svakog dana. Odličan je sa kuvanim jelima mada ja poprilicno pojedem dok je jos topao čim ga izvadim iz rerne i to onako bez ičega. Hleb je inače malo izmijenjen kukuruzni hleb. Kad vidite sastojke shvatićete da se radi o jednom veoma malom hlebu ali kako je on nabijen i zasitan sasvim je dovoljan za dvije osobe za ručak.


Kukuruzno integralni hleb


domaće bijelo kukuruzno brašno
integralno brašno
10 gr svježeg kvasca
2 dl vode
2 kašike ulja
1 kasičica šećera ili meda
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo


IMG_2627


Kvasac rastvoriti u mlakoj vodi, dodati šaku integralnog brašna, ulje i kukuruzno brašno da se dobije kašasto tijesto koje može da se mijesi kašikom. Dodati so, šećer i prašak za pecivo i kratko promiješati kašikom pa ostaviti da naraste. Naraslo tijesto presuti u kalup prečnika oko 20 cm na podmazani papir za pečenje i ostaviti da još jednom naraste pa peći na 250 C da porumeni. Ja ga kad se malo uhvati korica sa papirom izvadim iz kalupa i stavim onako na rešetku da se fino uhvati korica sa svih strana. Odlično se slaže sa svim kuvanim jelima a može i onako sam pogotovo topao ili sa sirom, suvim mesom...


IMG_2636

среда, 12. новембар 2014.

Sta kad saznate da dolaze gosti:-)

Prije neki dan nazvao me mužić negdje oko 1 ili 2 da mi kaže da ćemo oko 5 imati gosta. Ja goste uvijek volim fino da dočekam pa sam se odmah bacila na posao. Umutila sam projice na brzaka, naručila mužiću da kupi nešto suvo za mezu i onda se bacila na pravljenje kolača. Pošto nisam imala baš puno vremena odlučila sam se da napravim štrudlu od lisnatog tijesta sa jabukama i orasima i pančevački kolač. Kao što vidite u zadnje vrijeme je lisnato tijesto često na meniju jer se brzo spremi a svi ga vole bilo da je filovano slanim ili slatkim filom. Pančevački kolač takođe često pravim za slave tj kad pravim sitne kolače ali sam ovaj put pravila jednu malo drugačiju varijantu ovog kolača da bi odmah mogao da se jede. Gost je bio veoma zadovoljan dočekom tako da sam riješila da objavim ove recepte u slučaju da se i nekom od vas najave gosti:-).


IMG_2396

 

 

Lisnata štrudla sa jabukama i orasima


250 gr tj jedan list lisnatog tijesta
2-3 rendane jabuke
kasika secera
cimet
malo griza

100 gr mljevenih oraha
70 gr šećera
2 bjelanca

Lisnato tijesto razviti na dužinu pleha u kome će se peći i oko 20-25 cm širine. Sa obije strane narezati po oko 7 cm a sredinu filovati prvo jabukama pa zatim filom od oraha.
Jabuke narendati, malo rukom iscijediti sok iz njih, pa ih promiješati sa cimetom i šećerom, premazati po lisnatom tijestu a preko njih posuti oko 1 kašiku griza.
Bjelanca umutiti sa šećerom, dodati im mljevene orahe i premazati preko fila od jabuka.
Narezani dio tijesta preklopiti preko fila prvo sa jedne pa sa druge strane, prebaciti štrudlu u pleh na papir za pečenje i peći na 220 C da fino porumeni.

Pančevački kolač


4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike u vrh pune krupno mljevenih oraha(ili 3 kašike mljevenih i kašika sjeckanih oraha)
2 kašike brašna

4 žumanca
1 jaje
4 kašike šećera
4 kašike brašna
rendana kora od limuna

150 gr mljevenih oraha
100 gr putera
100 gr šećera
vanila
malo mlijeka(u receptu piše 1 dl ali ja uvijek stavim malo manje)


IMG_2403


Umutit bjelanca sa šećerom, dodati žumanca i još malo promutit. Zatim dodati orahe i brašno sipati u dublji pleh(srednje veličine ne onaj od rerne) na papir za pečenje pa peći na 200 C dok počne samo malo da rumeni.
Umutit žumanca i jaje sa šećerom, dodati brašno i rendanu koru od limuna pa ovo tijesto preliti preko prvog tijesta kad se ono malo zapeče. Vratiti u rernu i peći da fino porumeni.
Mlijeko prokuvati sa šećerom i vanilom da se šećer istopi pa popariti mljevene orahe. Dodati i puter a kad se fil prohladi promutit ga i dodati malo ruma po ukusu.
Hladno tijesto premazati filom i posuti mljevenim orasima.

четвртак, 6. новембар 2014.

Još jedan rođendan

Čini mi se da smo juče došli iz bolnice sa njom a evo već puni osam godina. Kako vrijeme leti. Ove godine moja velika djevojčica je odlučila da rođendan proslavi kući. Mi smo se potrudili da joj organizujemo žurkicu i mislim da je slavljenica veoma zadovoljna prosalvom. Naravno pravili smo i tortu i to ove godine po njenoj želji sa slikom Powerpuff girls. Recept za tortu smo dobili od tetke a ona ga je pronašla na sajtu Recepti. Torta je inače veoma ukusna i to je jedina torta koju Lana jede.


DSCN0319


Jafa torta

 

9 jaja
9 kašika šećera
18 kašika mljevenih oraha
3 kašike brašna
1 kesica praška za pecivo

500 ml mlijeka
6 kašika šećera
2 pudinga
500 ml slatke pavlake

250 gr mljevenih oraha
2 šoljice od crne kafe mlijeka
250 gr putera
100 gr prah šećera
3 štangle čokolade(od 200 gr)

3 male kutije jafa keksa
bistri sok od pomorandže


DSCN0327


Umutiti 3 jajeta sa 3 kašike šećera, 6 kašika mljevenih oraha, kašikom brašna i 1/3 kesice praška za pecivo. Napraviti tri ovakve kore. Peći ih na 200 C.
Puding skuvati sa mlijekom i šećerom i pokriti ga providnom folijom pa ga ostaviti da se ohladi. Hladan puding promutit i pomiješati sa umućenom pavlakom.
Orahe popariti vrelim mlijekom , dodati čokoladu i miješati dok se ne istopi. U hladan fil dodati umućen puter.


DSCN0323


Slagati koru, fil od oraha, jafa keks umočen u sok od pomorandze, žuti fil, koru, fil od oraha, keks, žuti fil, koru. Spolja premazati ostatkom fila od oraha i ukrasiti šlagom ili fondanom.
Kako su moje šoljice bile malo veće nego što treba fil od oraha mi je bio malko ređi pa sam dodala cijelu čokoladu od 200 gr da popravim stvar. Ovim filom sam premazala tortu spolja i obložila je fondanom.


rodjendan2014


IMG_2528

уторак, 28. октобар 2014.

Rođendan


Evo konačno sam ugrabila i malo vremena za blog. Prije desetak dana proslavila sam i 41. rođendan pa evo da vidite dio onoga što sam pravila. Ove godine sam zbog nedostatka vremena smanjila na minimum ono što sam sama pravila tako da sam uz mezu napravila dva rolata od lisnatog tijesta, tortu i kolač od bjelanaca. To je sve što sam između podoja uspjela da napravim mada su gosti bili zadovoljni i fino su se počastili. Recept za rolate je sa bloga Vrtaljica doduše malko izmijenjen.


IMG_2370

Rafaelo torta


10 bjelanaca
20 kašika šećera
2 kašičice sirćeta
200 gr kokosa
2 kašike brašna
4 kašike ulja

10 žumanaca
10 kašika šećera
200 ml mlijeka
3 ravne kašike brašna
2-3 kesice vanile
250 gr putera i jednu umućenu šlag pjenu
ili 125 gr putera i 2 dl biljne pavlake
 
2 šlag pjene
50-100 gr pečenih mljevenih lješnika

1-2 šlaga za ukrašavanje

Umutiti bjelanca sa sirćetom, dodati šećer, brašno, kokos i ulje. Od ove mase ispeći dvije kore ili jednu koru u plehu od rerne koju kasnije treba podijeliti na pola.
Žumanca umutiti sa šećerom i vanilom, dodati mlijeko i brašno pa skuvati kao puding. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Hladan fil promutiti mikserom, dodati umućen puter i šlag ili puter i pavlaku već po želji.
Šlag umutit po uputstvu i dodati pečeni mljeveni lješnik.
Na prvu koru staviti pola žutog fila, pola šlaga sa lješnicima, koru, fil, šlag. Malo žutog fila ostaviti da se torta omaže sa strane a zatim je ukrasiti šlagom.


IMG_2341


Lisnate štrudle sa sirom i blitvom


500 gr lisnatog tijesta(2 lista)
2 jaja
oko 300-400 gr domaćeg sira
200 gr blitve
2 kašike kisele pavlake
susam ili mak



IMG_2323


Lisnato tijesto razviti na širinu oko 20-25 cm a dužina treba da bude kao dužina pleha u kome će se peći. Sa svake strane po jedno 7 cm narezati. Sredinu premazati filom pa preklopiti narezano tijesto prvo sa jedne a onda sa druge strane.
Umutiti viljuškom jaja i malo odvojiti za premazivanje rolata. U ostatak jaja dodati izmrvljen sir i pavlaku pa malo više od pola ove smjese premazati na jedan list tijesta. U ostatak fila dodati opranu i narezanu blitvu pa taj fil premazati preko drugog lista tijesta.
Štrudle staviti u pleh na papir za pečenje i premazati umućenim jajetom, posuti susamom ili makom i peći na 220C.

IMG_2357

понедељак, 6. октобар 2014.

Došao je naš mali Vuk



DSCN0241-1


Neki od vas su možda predpostavili zbog čega sam u zadnje vrijeme tako prorijedila postove ali evo sad mogu i zvanično da vas upoznam sa novim članom naše porodice Vukom. On ima tek sedam dana i još je mali da isprobava mamine specijalitete ali biće vremena i za to :-).


DSCN0249-1

среда, 17. септембар 2014.

Vafli, galete ili bakin kolač

Na našu veliku žalost škola je već uveliko počela a kad se ide u školu obavezno se nosi užina. E ove galete, vafli ili bakin kolač su omiljena užina moje ćerke. Recept smo dobili uz aparat i to je do sad najbolji koji sam isprobala.


IMG_2174



Potrebno je


2 jajeta
100 gr šećera
2-3 kesice vanile
6 kašika vrele vode
200 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
50 gr istopljenog putera ili 50 ml ulja
narendana korica limuna


IMG_2199


Umutit bjelanca u čvrst snijeg, dodati im šećer i vanilu, još malo mutiti pa dodati i žumanca. Umućenim jajima dodati i istopljen puter(ja u zadnje vrijeme cesto umjesto putera stavim 50 ml ulja), brašno pomiješano sa praškom za pecivo i vodu i sve kratko promutiti mikserom da se dobije glatko tjesto.
Aparat za vafle zagrijati pa premazivati mješavinom istopljenog putera i ulja i peći po jednu punu kašiku smjese. Od ove količine se dobije 8-9 komada. Odlične su dok su tople ali i kad se ohlade.

субота, 30. август 2014.

Još jedan rođendan i pečene tulumbe


Dragome je bio rodjendan a kako se ja trenutno osjećam a i izgledam kao mali medo nisam bila baš sposobna za neke ozbiljnije poduhvate. Ipak kako slavljenik obozava tulumbe one su nezaobilazni dio rođendanskog menija samo što sam se ovaj put odlučila da napravim tulumbe koje se peku u rerni da bi malo skratila proces i olakšala sebi. Pored ovoga pravila sam i tortu sa piškotama i kompotom od višanja koja je takodje jedna od nama omiljenih torti i rolat sa lisnatim tijestom i filom od sira i blitve koji je razgrabljen munjevitom brzinom tako da nisam uspjela ni da ga slikam.


IMG_2250


Potrebno je

 

5 dl vode
1 dl ulja
250 gr brašna
4-5 jaja

7.5 dl vode
750 gr šećera
3-4 kesice vanilinog šećera
sok od 1/2 limuna


IMG_2257


Vodu i šećer za šerbet promiješati sa vanilinim šećerom i sokom od limuna pa skuvati. Kad proključa kuvati još jedno 10 min da se malo zgusne pa ga ostaviti da se ohladi.
Vodu i ulje zagrijati do ključanja pa dodati brašno, skloniti sa ploče i promiješati da se masa izjednači. Ostaviti tijesto da se ohladi pa u hladno dodavati jedno po jedno jaje uz neprestano miješanje. Dobijeno tijesto treba da bude dovoljno čvrsto da drži oblik tj ne smije da se razliva.
Tulumbarom na podmazan pleh ili papir za pečenje istiskivati tulumbe i peći ih na 220 C da fino porumene. U toku pečenja ne otvarati rernu slično kao kad se peku princes krofne.
Vruće tulumbe umakati u prohlađen šerbet i slagati u neku dublju posudu pa kad se sve namoče i slože preostali šerbet preliti preko njih. Ostaviti ih da se dobro ohlade i natope. Najbolje je da odstoje bar jednu noć u frižideru prije služenja.


IMG_2265

уторак, 29. јул 2014.

Ni rizoto ni pilav već nešto između


Evo i jedno jelo koje je veoma često na našem stolu ali ipak do sad nije uspjelo da se nađe na blogu. Slikala sam ga ja jedno deset puta do sad ali kako ga veoma često pravim sve mi se čini da će neke sledeće slike biti bolje i uvijek ostavljam objavljivanje za neki drugi put. Na kraju sam se ipak pomirila sa tim da ovo jelo mada je veoma ukusno nije baš nešto naročito fotogenično i odlučila sam da ove slike ipak objavim :-).


IMG_2198



Potrebno je

 

 1 crni ili crveni luk
1 poriluk srednje debljine
1-2 šargarepe
1 velika crvena paprika
1 čen bijelog luka
sjeckani peršun
500-600 gr pilećih krilaca ili bataka
 aleva paprika
biber
začin


IMG_2200


Piletinu posoliti, nauljiti i naliti jedan prst vode pa peći oko 1 h da meso bude skoro pečeno. Ja ga obično zapečem sa obije strane pa ga onda pokrijem folijom i ostavim da se peče dok spremim pirinač.
Na malo ulja popržiti sitno nasjeckan crni luk, dodati mu nasjeckani poriluk, bijeli luk, šargarepu i papriku nasjeckanu na kockice. Povrće kratko prodinstati da ispari tečnost a onda dodati 1 dl pirinča koji treba kratko propržiti sa povrćem pa kad počne da se lijepi za tiganj doliti malo vode ili pileće supe i dinstati da pirinač bude skoro kuvan. Dodati sjeckani peršun, začin, biber i malo aleve paprike, pa presuti pirinač u pleh sa piletinom i promiješati da se pirinač obloži uljem iz pleha a krilca poređati odozgo. Ako je tečnost iz pleha isparila u toku pečenja može se naliti i malo vode ili pileće supe a onda vratiti pirinač u rernu da se dovrši a na mesu se uhvati fina korica.
Poslužiti uz neku laganu salatu na pr od paradajza i mladog luka.
Po želji možete u ovo jelo dodati i neko drugo povrće. Ja na pr nekad dodam šaku zamrznute boranije ili graška. Umjesto poriluka možete koristiti nekoliko strukova mladog luka.
Ovakav pirinač se može napraviti i od mesa iz supe koje se samo poređa po pirinču, blago naulji i zapeče u rerni.


IMG_2197

петак, 11. јул 2014.

Tiramisu sa jagodama


Evo dok još mogu da se pronađu jagode i jedan divan i lagan kolač koji ja obožavam. Kada ga napravim rijetko mogu da odlolim da ga ne probam kašikom direktno iz pleha jer ne mogu da sačekam da se fino ohladi da bi se mogao rezati. Recept sam već objavila i sa voćem i bez voća tako da ga ovdje neću ponavljati već objavljujem samo sličice da vam skrenem pažnju na ovu varijantu tiramisua.


IMG_7863


IMG_7931



IMG_7900

петак, 27. јун 2014.

Sataraš

Počela je sezona paprika pa evo i jedno jednostavno jelo ili prilog, kako ko voli, pogodno za vrele dane koji nailaze. Vjerujem da svi pravite nešto slično jer je sataraš veoma prisutan na našim prostorima ali evo i moj recept za one koji ga do sada nisu pravili.


IMG_0184


Potrebno je

 

1 kg paprika
2-3 veća paradajza
1-2 glavice crnog luka
3-4 čena bijelog luka
ulje
so
biber


IMG_0183


Luk sitno nasjeckati pa popržiti na malo ulja, dodati sjeckanu papriku i paradajz, sitno nasjeckan bijeli luk i dinstati da povrće omekša. Posoliti po ukusu. Može se jesti hladno poput ajvara a može i toplo kao prilog prženom mesu.
Za sataraš možete iskoristiti bilo koje paprike ali meni se najviše svidja onaj od debljih babura. Ako ne volite paprike sa korom možete ih prethodno ispeći na ploči i oguliti koru. Paradajz možete malko popariti pa ćete i njemu lako skinuti koru. Po želji možete dodati i jedan nasječen patlidzan ili tikvicu. Ovo su sve varijacije na temu ali ja obično pravim ovu najjednostavniju i najbržu varijantu.


IMG_0174


Ovaj put sam sataraš služila kao prilog uz pržene filete od pilećeg zabatka koje sam samo posolila i pobiberila i naglo pržila na malo ulja a uz to sam poslužila i pire od krompira i baš smo uživali u ovom ručku.


IMG_0190

среда, 11. јун 2014.

Sladoled od jogurta i voća

Nije me bilo neko vrijeme i to iz sasvim opravdanih razloga ali evo polako se vraćam u normalu, koliko je to moguće s obzirom na okolnosti o kojima za sad neću govoriti ali će vam za par mjeseci nadam se sve biti jasnije:-). Za sad od mene jedan divan i veoma jednostavan voćni sladoled koji nam se toliko dopao da sam ga pravila dva puta za dva dana. Originalni recept je sa bloga La cuisine creative koji se do sada pokazao kao izvor dobrih i provjerenih recepata pa se ovoga puta zahvaljujem njegovoj autorici Lani koja ih nesebično dijeli sa nama.


IMG_1865

 

 

Potrebno je

 

200 gr voća(ja sam za sada isprobala sa jagodama)
2 dl jogurta
2 dl slatke pavlake
150-200 gr šećera
2 kesice vanile


IMG_1869


Voće ispasirati ali tako da ostanu i malo krupniji komadi da se može osjetiti da je sladoled od pravog voća. Ja ovo najčešće uradim tako što voće nasjeckam pa ga u mjerici promutim običnim mikserom. Umutiti pavlaku, dodati joj šećer, vanilu, jogurt i ispasirano voće, promiješati i ostaviti da se hladi. Ja sam sladoled hladila u aparatu za sladoled mada može da se ohladi i u zamrzivaču. U originalnom receptu je korišćen čvrsti jogurt a kako ga ja nisam imala koristila sam jednom jogurt u čašici a drugi put običan tečni jogurt i sladoled je oba puta bio fantastičan. Mislim čak da je za hlađenje u aparatu za sladoled pogodnija ova varijanta sa običnim jogurtima koja je koliko toliko tečna pa se može usuti u aparat.


IMG_1877 


Ohlađen sladoled služiti sa svježim voćem, šlagom i sjeckanim pistaćima.

уторак, 1. април 2014.

Gibanica sa blitvom ili koprivom


Moji mnogo vole pite i ja ih pravim bar jednom nedeljno. Obično razvijam kore sama ali kad nemam vremena za to onda je dobra i ova brza varijanta sa kupovnim korama. Kad sam prvi put napravila gibanicu pravila sam je samo sa sirom ali Lana (koja je tada imala 3 ili 4 godine ) nije htjela ni da je proba samo mi je rekla da pita nije ukusna jer u njoj nema trave :-). Tako sam ja na opšte zadovoljstvo sledeći put dodala travu (blitvu) i od tad je gibanica dobila zeleno svijetlo. Kako sam prije par dana od svekra dobila mladu koprivu ovu pitu na slici sam napravila sa koprivom što je i zdravija a i ukusnija varijanta.





Potrebno je

 

500 gr tankih kora
400-500 gr blitve ili koprive
300 gr bijelog starijeg sira
150 ml jogurta
150 ml kisele vode
3 jajeta
ulje


IMG_1605


Izdvojiti  po 2-3 kore koje će ići na dno pleha i gore pa ih iskrojiti na veličinu pleha u kome će se peći gibanica. Dobro podmazati pleh pa složiti 2-3 kore i svaku dobro premazati uljem.
Blitvu ili koprivu obariti i sitno nasjeckati.


IMG_1619


Pomiješati jaja, sir, jogurt, kiselu vodu i blitvu pa ostatak kora zgužvati i umakati u fil. Kore slagati u pleh pa ih prekriti sa 2-3 kore. Svaku koru premazati uljem.
Zagrijanim nožem izrezati pitu na parčad pa je peći dok ne porumeni na 250-270 C i odmah služiti uz jogurt.


IMG_1634


Ovaj post koristim kao moju ulaznicu za ovomjesečnu blogersku igricu Ajme koliko nas je čija je domaćica Ingrid sa bloga Prekratak dan.

недеља, 9. март 2014.

Srecan 8. mart !(sa mailm zakašnjenjem)


Od kad znam za sebe kod nas se slavio 8, mart. Tako sam ja za ova praznik redovno dobijala neki poklon još od kad sam bila dijete. Naravno i ja se potrudim da moje najdraže počastim bar nekom finom torticom a ove godine sam pravila tortu sa piškotama i kompotom od višanja. To je zapravo ova torta sa mailm izmjenama a kako je veoma dobro ocijenjena napisaću i recept onako kako sam ga ovaj put pravila. Inače ovaj post je trebao da bude objavljen još juče ali kako smo skoro cijelog dana imali goste jednostavno nisam stigla da ga napišem pa vam evo sada sa malim zakašnjenjem čestitam 8. mart.


IMG_1550


Potrebno je

2 veće+1manja kutija piškota (oko 500 gr)
mlijeko za natapanje piškota
rum
4 žumanca
 3 kašike šećera
3-4 kesice vanile
100 gr bijele čokolade (ja koristim milku)
50-60 gr putera
1 dl slatke pavlake

  2 šlag pjene
mlijeko za šlag
  4-5 kašika pečenih mljevenih lješnika

tegla kompota od višanja
1 šlag pjena
mlijeko za šlag


IMG_1588


Žumanca umutite sa šećerom i vanilom i skuvajte na pari. U vruć fil dodati čokoladu, promiješati da se istopi pa dodati i puter isječen na kocke. Ostaviti fil da se potpuno ohladi.
Hladan fil umutiti mikserom pa mu dodati 1 dl umućene slatke pavlake i još malo umutiti da se fil poveže.
Šlag pjenu umutiti po uputstvu sa kesice pa joj dodati lješnik.
Piškote umočiti u mlijeko pomiješano sa rumom pa slagati red piškota, žuti fil, višnje, šlag sa lješnicima, piškote, žuti fil, višnje, šlag sa lješnicima, piškote, žuti fil, šlag sa lješnicima. Tortu ostaviti da prenoći u frižideru. Sjutra prebaciti tortu na tanjir sa koga će se služiti i napraviti oko nje ogradicu od piškota namočenih u mlijeko i rum . Odozgo ukrasiti šlagom i višnjama.
Torta je za kalup prečnika 20 cm. 


уторак, 18. фебруар 2014.

Lisnata štrudla od jabuka


U zadnje vrijeme kuvam malo tj samo onoliko koliko je neophodno ali kako imam priličan broj nagomilanih postova našao se među njima i ovaj sa kvascem koji šaljem Mireli sa bloga LoveAffair. Ona je domaćica ovomjesečne igrice Ajme, koliko nas je. Tema igrice je kvasac.


IMG_3614


Potrebno je

 

 2 dl vode
 2 dl mlijeka
 1 dl ulja
10 gr kvasca
2 žumanca
  2 kašike šećera 
malo soli
 250 gr margarina
 600 gr brašna
 1 jaje

malo putera
5-6 većih kiselih jabuka
šećer
vanilin šećer
cimet

šećer u prahu
vanilin šećer


kuvar3


U sud sipati mlako mlijeko, vodu i ulje, dodati šećer, po želji dodati 2 žumanca mada nije obavezno, so i kvasac pa zamijesiti da se dobije mekano tijesto koje se lijepi za prste tj da bude tako tvrdo da skoro može da se mijesi ali da se ipak lijepi za prste i mijesiti ga u posudi kašikom. Meni je proslo oko 600 gr brašna. Tijesto ostaviti da naraste u frižideru preko noći. Odležalo tijesto razviti sto tanje pa preko njega narendati zamrznuti margarin, zaviti kao rolat i preklopiti prvo sa lijeve pa sa desne strane da se dobiju 3 sloja pa još jednom ponoviti savijanje.


IMG_3606


Za fil narendati jabuke pa ih prodinstati sa malo putera dok sva tečnost ne ispari.
Napravljeno tijesto razviti pa podijeliti na 2-3 dijela . Svaki dio filovati po sredini prohlađenim filom od jabuka, jabuke posuti šećerom i cimetom a sa obije strane fila ostatak tijesta rezati na razmaku od 2 cm pa dobijene trake ukoso preklapari preko fila. Uvijene štrudle staviti na pleh na papir za pečenje pa ostaviti oko 1 h da narastu. Prije pečenja ih premazati umućenim jajetom i peći na 220-250 C da porumene. Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i vanilom.
Štrudle mogu i da se čuvaju nekoliko dana u frižideru pa da se prije upotrebe podgriju u rerni.
Od istog tijesta se mogu praviti i kroasani pa sam ja pola tijesta iskoristila za štrudlu a od ostatka sam napravila kroasane.