субота, 26. октобар 2024.

Piletina Pesto Genovese

Piletina Pesto Genovese je copycat recept tj rekonstrukcija pesto piletine iz restorana Sicilija. Ovo je jedno od rijetkih jela koje se pojede brzo i bez gunđanja. Zbog toga sam riješila da probam da ga napravim i kod kuće i mogu vam reći da sam baš zadovoljna rezultatima. Prazni tanjiri koji ostanu poslije ručka su dokaz da je operacija kopiranja recepta uspješno izvršena. Ako ne pravite pizza hleb, sve je gotovo za 15-20 min tako da je ovo idealan ljetnji ručak a ako baš hoćete i hleb možete za brzinsku varijant krtko popeći u rerni gotovu podlogu za pizzu i izrezati je na trouglove.




Piletina Pesto Genovese


300 gr bijelog mesa

3 dl pavlake za kuvanje

3 uvrh pune kašičice pesto sosa(ja koristim kombinaciju Barila i Filippo Berio)

1/2 šolje rendanog parmezana(oko 20 gr)

1 čen bijelog luka

kašika ulja

so

biber

bosiljak

prstohvat začina C



IMG_2724


Piletinu isjeckati na kockice pa je popržiti na malo ulja, dodati sitno sjeckani bijeli luk i pržiti da porumeni. Kad je meso prženo naliti pavlaku, dodati pesto(ja koristim kombinaciju dva pesto sosa jer tako dobijem najbolji ukus a vi možete koristiti bilo koji pesto koji vam odgovara), prmezan i začine i sasvim kratko promiješati na ploči da se sastojci povežu pa poslužiti uz kuvani pirinač i pizza hleb. Količina u receptu je za tri do četiri osobe.



IMG_2726

четвртак, 22. август 2024.

Palačinke sa kobasicom, sirom i paprikom ili grčke palačinke

Na Lefkadi ima jedna palačinkarnica Creperie "Το Πέτρινο". Vidim da i nisu baš najbolje ocijenjeni na Tripadvisoru ali mogu vam reći da su palačinke koje prave u ovoj palačinkarnici bile tako ukusne da smo se mi baš bili navadili na njih. Naravno nisu bile jeftine pogotovo za naš džep ali su nam ipak ostale u divnom sjećanju. Kada  smo poslije pauze od dvije godne ponovo bili na Lefkadi odmah smo otišli na palačinke.Ja sam pokušala da objasnim šta od priloga hoćemo, misleći da nema potrebe mnogo objašnjavati jer su to njihove standardne palačinke, ali sam se neprijatno iznenadila onim sto smo dobili. Palačinke su bile izmđu ostalog punjene salatom i kuvanim jajima, što mi naravno nismo tražili, i nisu bile ni primaći onome što smo zapamtili. Par dana kasnije smo pokušali ponovo s tim što sam ja ovaj put detaljno objasnila šta hoću ali ni tada nismo bili zadovoljni tako da smo definitivno odustali od njih. Ja sam ipak uspjela da napravim dobru imitaciju onih palačinki koje su nas nekad oduševile i koje su zaista veoma ukusne i od tada ih često pravim u kućnoj varijanti. Ostavljam vam i recept i garantujem da ćete biti oduševljeni rezultatom ako se odlučite da ih isprobate. Jeste da oko njih ima malo više posla ali vjerujte mi na riječ svaki minut utrošenog vremena se isplati.




Palačinke sa kobasicom, sirom i paprikom


4 deblje palačinke
10 tanjih šnita kobasice(ja sam koristila izletničku salamu )
1 paprika(babura ili zelena šilja)
1 paradajz
12 šnita gaude
oko 100 gr feta sira(ja sam koristila grčki marke Dodoni i preporučila bih vam da obavezno koristite originalnu fetu jer je potpuno drugačija od domećih)
origano


IMG_1878


IMG_1880


IMG_3410


Ispeći deblje palačinke po vašem omiljenom receptu tako što ćete u smjesu za palačinke staviti pola količine tečnosti da se dobije veoma gusto tiijesto. Palačinke sa jedne strane ispecite potpuno a sa druge samo malo. Kada su sve palačinke gotove na isti tiganj staviti kobasicu isječenu na trake ili kockice i papriku isječenu na kockice pa pržiti da kobasica fino zamiriše a paprika se zapeče. Zatim dodati paradajz sječen na tanke šnite i sve još malo pržiti. Prženi fil odložiti na tanjir a u tiganj vratiti palačinku okrenutu na onu manje prženu stranu pa odozgo narendati 3 šnite gaude i kad se počne topiti pospite četvrtinom povrća, namrvite malo fete i pospite origanom. Palačinku, kad se fino zapece sa donje strane, preklopite na pola i odmah služiti. Ova količina je za četiri osobe jer su palačinke prilično jake ali i veoma ukusne. Ako volite po feti možete posuti i malo sjeckane ljute paprike a umjesto kobaice možete koristiti pancetu ili neku drugu mesnatu slaninu.


IMG_3419

понедељак, 15. јул 2024.

Samoborski kotleti i sataraš

Kakve ja veze imam sa Samoborom? Pa nikakve :-). Nikad nisam bila ni blizu ali mi to ne smeta da pravim šnicle. Recept sam našla na Volim meso, isprobala i mnogo nam se dopao pa sam zbog toga odlučila da ga  objavim na blogu. U suštini to je nešto slično mojim lovačkim šniclama ali ipak nije potpuno isto a i recept za sataraš koji ide kao prilog je takodje odličan. Ja uz to napravim još i pire krompir jer obožavam kombinaciju pirea i sataraša. Naravno recept sam malo izmijenila jer šnicle dinstam u ekspres loncu tako da su uvijek veoma mekane i sočne a pored toga budu i brzo gotove.




Samoborski kotleti


600 gr svinjskog karea
ulje
2-3 čena bijelog luka
so
biber
začin C
kašičica gustina
peršun

Kotlete popržite na zagrijanom ulju da fino porumene sa svih strana, dodajte sitno nasjeckan bijeli luk, nalijte vidom i dinstajte u ekspres loncu oko 20 minuta. Kad meso omekša sos zgusnite gustinom razmućenim u malo vode, posolite, pobiberite, dodajte sitno sjeckani peršun i začin C po ukusu. Poslužite uz sataraš i pire krompir.


IMG_0241


Sataraš


1 galvica luka
2 veće paprike
3 paradajza srednej veličine
so
biber
ulje


IMG_0263


Luk nasjeckati na rebarca i popržiti na ulju da omekša, dodati paprike nasjeckane na kockice. Pržiti da paprike malo uvenu pa dodati nasjeckan paradajz, posoliti, pobiberiti i dinstati oko 20 min da se povrće fino ukuva. Ovo je polovina originalne količine ali je nama sasvim dovoljna uz meso i krompir a vi ako mislite da će vam biti malo možete napraviti duplo više kao što je u originalnom receptu.


IMG_0257


субота, 13. јул 2024.

Tres leches ili tri leće kolač

Evo konačno sam odlučila da i ja objavim recept za ovaj jednostavan ali zaista odličan kolač. Poslije isprobavanja nekoliko različitih recepata odlučila sam se za ovaj koji meni najviše odgovara. Kolač je jednostavan za pravljenje naročito ako se odlučite da koristite kupovni karamel koji je po meni sasvim ok. Ako ipak više volite domaće u receptu imate predlog kako da sami napravite dulche de leche koje možete koristiti umjesto karamela. To nije baš karamel kao onaj kupovni ali se veoma dobro slaže sa kolačem a lako se pravi. Na kraju ako baš niste ljubitelj karamela kolač možete ukrasiti umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i poslužiti ga sa voćem. Za koju god varijantu se odlučite garantujem da ćete uživati. Posebno prija ljeti dobro rashlađen i poslužen sa šlagom i voćem.




 Tres leches


6 jaja
100 g šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna
1/2 praška za pecivo

500 ml pavlake za šlag
800 ml mlijeka
300 ml kondenziranog mlijeka

300 ml kondenziranog mlijeka ili kupovni karamel


IMG_0333


Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, dodati šećer i vanilu,  još malo promutiti pa dodati žumanca i fino umutiti. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa malo po malo dodavati umućenim jajima miješajući kašikom. Peći na 200 C da fino porumeni.
Pomiješati mlijeko, kondenzovano mlijeko i pavlaku. 
Pečen kolač izvaditi iz pleha i izbockati odozgo čačkalicom da bi bolje upio preliv. Pola preliva sipati u pleh pa vratiti kolač ali tako da gornja strana sada bude dolje i preliti ostatkom preliva.
Da bi napravili domaći karamel tj dulche de leche konzervu kondenzovanog mlijeka otvoriti pa ubaciti u rernu zagrijanu na 200 C i peći oko 1h tj dok se na zgusne i malo potamni. S vremena na vrijeme promiješati i provjeriti gustinu i boju. Treba da bude kao marmelada od kajsija. Kad postigne odgovarajuću gustinu i boju samo ga dobro promutite i sipajte preko kolača.Ako vam je sve ovo prekomplikovano ili možda više volite kupovni karamel kolač premažite kupovnim karamelom. Zatim ga dobro ohladite i poslužite sa umućenim šlagom i voćem.


IMG_0304

петак, 28. јун 2024.

Preveza

Evo još jedan putopisni post. Ovoga puta riječ je o Prevezi šarmantnom gradiću nedaleko od Lefkade. Preveza nije prvenstveno turističko mjesto ali je sasvim prihvatljiva kao destinacija za ljetovanje jer ima divno šetalište uz marinu i taj dio grada ima onaj šmek Grčkih primorskih gradića.


53821249489_4c14c0c4e5_vm


Nedaleko od urbanog dijela je plaža Monolithi koja je dugačka 22km i prostire se od Mytikasa do sela Kastrosikia. To je njduža plaža u Evropi. Poput mnogih grčkih plaža i ova je divlja tako da je boravak na plaži besplatan a u zaleđu ćete naći i dovoljno parkinga uz šumu koja se nastavlja na plažu. Jedina mana je što se morate naoružati plažnim mobilijarom jer nemate gdje da iznajmite suncobran i ležaljku. Ovo je što se mene tiče plus jer imam najviše povjerenja u naš suncobran. Kako u porodici imamo par bledolikih koji lako pocrvene veoma mi je važno da suncobran koji koristimo bude kvalitetan i da pruža dobru zaštitu. Što se plaže tiče ona je fina, prekrivena sitnim šljunkom i veoma široka tako da nema bojazni da ćete naići na gužvu. Jednostavno ima dovoljno mjesta za sve. Narvno ova plaža, mada divno izgleda, vizuelno ne može da se poredi sa plažama na Lefkadi.




IMG_4502


U prevezi se nalaze i ostaci antičkog grada Nikopolisa. To je zapravo rimski grad koji se nalazio na teritoriji današnje Grčke. Iskopine nadjene u Nikopolisu danas se mogu vidjeti u muzeju a u cijenu ulaznice uračunata je i posjeta gradu. Tu možete vidjeti ostatke gradskih zidina i raznih građevina kao  i mozaike koji su krasili podove antičkih vila.


IMG_4538


Za kraj vam ostavljam i par slika da bar malo osjetite čari Preveze.


IMG_4604


IMG_4610


IMG_4635


IMG_4640


IMG_4660


IMG_4673


IMG_4683


IMG_4697


IMG_4713


IMG_4722


IMG_4717


недеља, 2. јун 2024.

Kupus kifle

Evo još jedno, veoma fino i ukusno pecivo, koje se i prilično jednostavno pravi. Odlično ide uz sir, suvo meso, salate i džem tako da je idealno za doručak ili večeru a može poslužiti i umjesto hleba kad dočekujete goste. U svakom slučaju ako se odlučite da ga isprobate sasvim sam sigurna da se nećete pokajati.Recept je sa Instagrama ali je malo modifikovan u skladu sa tim što je trenutno bilo na raspolaganju u frižideru a kako smo bili zadovoljni rezultatima original nikad nije došao na red za isprobavnje.




Kupus kifle


200 ml mlijeka
50 ml jogurta
kašika šećera
20 gr svježeg kvasca
kašičica soli
50 ml ulja
brašno po potrebi (oko 400 gr)

50 gr putera
1/2 jajeta

1/2 jajeta
susam


IMG_8491


Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati jogurt, šećer, ulje, brašno i so i zamijesiti mekše tijesto. Ostaviti ga da naraste pa podijeliti na dva dijela. Jaje umutiti viljuškom pa podijeliti na dva dijela. Jedan dio dodati puteru i umutiti da se poveže. Polovinu tijesta razviti u obliku kvadrata, premazati polovinom puterom i urolati. Prebaciti na pleh pa izrezati na cik cak. Ponoviti postupak i sa drugom polovinom tijesta. Odozgo premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti kifle da narastu oko 40 min do 1 h pa peći na 200C da fino porumene.


IMG_9353

среда, 28. фебруар 2024.

Piletina sa bijelim lukom

Ovo je jedno ukusno i jednostavno jelo pogodno za one koji kao ja rade od kuce. To je zbog toga što se batačići moraju lagano dinstati na tihoj vatri pa treba malo više vremena da se pripreme ali je količina uloženog rada minimalna. Zaprvo samo treba da budete kod kuće a ručak će se sam spremati :-). 




Piletina sa bijelim lukom


4 pileća batka sa karabatkom
4-5 čenova bijelog luka
so
biber
ulje
začin c
kašika gustina


IMG_8167


Batake prerezati na pola tj odvojiti batak i karabatak pa ih kratko propržiti na malo ulja da se zarumene. Zatim između mesa ušuškati cijele čenove bijelog luka, začiniti i naliti vodom da ogrezne. Smanjiti vatru da samo malo vri. Kod mene je to 1.5 od 3. Dinstati uz povremeno dodavanje vode dok meso sasvim ne omekša. Za to je potrebno oko 2-3 sata. Pred kraj zgusnuti sos gustinom razmućenim u malo vode. Ako je potrebno dosoliti i služiti uz čorbu od tikve, pire krompir ili kuvani pirinač i neku salatu.


IMG_8163


среда, 3. јануар 2024.