недеља, 30. јануар 2022.

Japraci

Kad počnu mrazevi raštan je mlad i mekan i tad je najbolji za kuvanje. To je pravo vrijeme da napravite japrake jer budu tako fini da ih i djeca jedu bez gunđanja. Ako se posluže uz proju ili kukuruzni hleb i barene paprike imaćete pravu gozbu.




Japraci 


1.5-2 kg listova raštana
500 gr mljevene junetine
100 gr pančete
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
5 kašika pirinča
biber
mljevena slatka paprika
vegeta
2-3 kašike ulja
2-3 parčeta suvih rebara, kobasice ili nešto treće po zelji


IMG_9702


Na malo ulja popržiti sitno sjeckani luk, dodati na kockice sjeckanu pančetu i šargarepu, jos malo popržiti pa dodati mljeveno meso i dinstati uz dodatak malo vode po potrebi. Kad je meso gotovo začiniti i dodati pirinač.
Listove raštana odvojiti i oprati pa potopiti u ključalu vodu da omekšaju. Praviti sarmice kao što se prave sarme od kiselog kupusa.


IMG_9709


Na dno šerpe slagati red listova, sarmice koje treba fino složiti i suvo meso pa sve odozgo pokriti listovima raštana.
Naliti vodom da ogrezne i kuvati na tihoj vatri ili u ekspres loncu (vrijeme kuvanja kao za pasulj oko 20 min od kad prošišti).
Služiti uz proju i barene paprike.


IMG_9724

четвртак, 20. јануар 2022.

Bijela salata

 
Bijela salata je odličan prilog uz pečenja i pohovana mesa. Ja je u zadnje vrijeme veoma često pravim, prije svega jer je veoma ukusna a onda i jer se brzo i lako pravi. Pored toga potrebno je da odstoji svega par sati prije služenja pa je možete napraviti ujutro i poslužiti za ručak istoga dana. Odgovara mi i što mogu da napravim onoliko koliko je dovoljno za dvoje ili troje. U ovo doba korone nemamo baš mnogo gostiju  a ja ne volim da bacam hranu pa je ova salata idealan prilog uz svaki svečani ručak. Ove godine sam je pravila za Božić kao prilog uz pečenu prasetinu.




Bijela salata


1 osrednji krompir

1 jaje

50 gr gaude

50 gr neke barene šunke ili pečenice a može i pršuta

3-4 kašike majoneza

kisela pavlaka

peršun



IMG_9679


Krompir skuvati i ohladi pa ga izrezati na kockice, jaje skuvati i isjeckati, sir i šunku takodje isjeckati na kockice pa sve pomiješati. Dodati 3-4 kašike majoneza a pred služenje preliti kiselom pavlakom i posuti sjeckanim peršunom. Ovo je količina dovoljna za dvoje ili najviše troje pa po potrebi povećajte količinu sastojaka.


IMG_9687

субота, 1. јануар 2022.