18. januara nam je bila deseta godišnjica braka i 21 godina od kad smo počeli da izlazimo. Svake godine ovaj datum proslavimo odlaskom na ručak u neki fini restoran a ja se obično pobrinem za ono što ide poslije ručka :-). Tako sam ove godine pravila tulumbe koje moj muž prosto obožava i jednu malu plavu torticu po ovom receptu.
недеља, 26. јануар 2014.
недеља, 19. јануар 2014.
Tulumbe
Tulumbe svi volimo ali ih ne pravim tako često jer kad ih napravim nestaju brzinom svjetlosti. Do sad sam isprobala razne recepte a ovaj sa bloga Cooks and Bakes je jedan od boljih. To je zapravo recept MireLi vrsne kuvarice i članice Coolinarike koji je Maja već po njenom isecirala i do detalja isprobala i razjasnila tako da svakako preporučujem da pročitate i njen post prije pravljenja.
Potrebno je
400 ml vode
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
250 g mekog brašna
5 jaja
prstohvat soli
2 kašičice šećera
100 ml ulja
250 g mekog brašna
5 jaja
750 gr šećera
750 ml vode
sok od 1/2 limuna
3-4 kesice vanile
1 l ulja
Prije nego što počnete sa pravljenjem tijesta napravite sirup. Za sirup prokuvati šećer i vanilu sa vodom a kad proključa ostaviti da vri jedno 10 minuta pa skloniti sa šporeta, dodati sok od limuna i ostaviti da se ohladi. U originalnom a i u Majinom receptu sirup je znatno gušći ali ja uvijek pravim sirup po principu koliko šećera toliko vode.
Za tijesto prokuvati vodu, so, šećer i ulje da proključa pa dodati brašno, promiješati da se tijesto poveže pa skloniti sa ploče i ostavite da se ohladi. U hladno tijesto dodati jedno po jedno jaje i promiješati da se dobije glatka masa bez grumuljica.
Tijesto tulumbarom istiskivati u hladno ulje i pržiti da fino porumeni. Ispržene tulumbe vaditi i spuštati direktno u sirup a zatim slagati u pleh. Između dvije ture ostaviti ulje da se malko prohladi tek da ne bude skroz vruće jer se u vrućem ulju tulumbe deformišu a u sredini imaju šupljinu. Na kraju sve tulumbe preliti sirupom i ostaviti da se ohlade.
понедељак, 13. јануар 2014.
Kad nema snijega idemo na more :-)
Ove godine snijeg nikako da padne tako da smo čak otkazali i odlazak na zimovanje jer kakvo je to zimovanje bez snijega. A kad nismo mogli otići na snijeg mi smo otišli na more u Bar. Malo smo se prošetali pored mora, pa smo šetali lukom i razgledali brodove, svratili do Dvorca, igrali se u pijesku na plaži...
петак, 3. јануар 2014.
Naša novogodišnja torta
Pored sitnih kolača ove godine sam odlučila da napravim i jednu malu tortu tek toliko da mogu da je ukrasim. U zadnje vrijeme sam sa neta naručila par alatkica za rad sa fondanom i jedva sam dočekala zgodnu priliku da ih iskoristim. Torta je pravljena po receptu za Majine reform kocke koji sam našla na Laninom blogu. Lana je šećer mjerila kašikama što je možda malo manje precizno ali je meni tako bilo lakše pa sam odmah prisvojila njenu verziju recepta. Fondan sam pravila po Minjinom receptu.
Prije nego što počnem sa pisanjem recepta moram još da kažem da je torta preživjela novogodišnje veče jer se svima toliko dopala da mi nisu dali da je režem:-).
Potrebno je
10 bjelanaca
10 kašika šećera
250 gr mljevenih oraha
10 žumanaca
10 kašika šećera
2-3 kecise vanile
200 gr putera
100 gr čokolade
150 gr čokolade
4-5 kašika ulja
1 kesica želatina u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina
900 gr šećera u prahu
50 ml hladne vode (za želatin)
20 ml vode (za fruktozu)
100 gr fruktoze ili dekstroze (voćni šećer)
1 velika kašika glicerina
900 gr šećera u prahu
Umutiti bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg pa dodati mljevene orahe. Peći u plehu od rerne koji je obložen masnim papirom ili folijom ili peći nekoliko kora u okruglom kalupu za tortu. Ja sam malu novogodišnju torticu pravila od šest jaja i napravila sam 4 tanke korice u kalupu od 20 cm.
Za fil na pari skuvati žumanca sa šećerom i vanilom. U skuvan fil dodati čokoladu da se istopi a kad se fil ohladi dodati i umućen puter, pa sve fino umutiti. Filovati kore a odozgo preliti glazurom od čokolade.
Kako sam ja tortu oblagala fondanom nije mi odgovaralo da je prelijem čokoladom već sam u dio fila koji sam ostavila za premazivanje dodala još oko 50 gr istopljene čokolade pa sam tim filom premazala tortu.
Za fondan želatin preliti vodom i ostaviti da nabubri. Fruktozu prokuvati sa 20 ml vode i kad proključa ostaviti da vri jedno 30 sekundi pa skloniti sa ploče, dodati supenu kašiku glicerina i nabubreli želatin. Zatim polako dodajte šećer u prahu dok ne dobijete gustu smjesu koja može da se mijesi rukama. Ostaviti fondan 30 minuta da se ohladi a zatim je spreman za obradu. Fondan koji preostane čuvati u dobro zatvorenoj kesi na sobnoj temperaturi.
среда, 1. јануар 2014.
Пријавите се на:
Постови (Atom)