Vanilice su jedan od prvih kolača koje sam naučila da pravim. Bilo je to prije popriličnog broja godina dok sam još bila u osnovnoj školi. Recept je iz neke kuvarske knjižice koju sam tada, kada nisam imala pristup internetu, kupila na trafici. U to doba se do recepata dolazilo tako što biste izmolili nekoga da vam da recept ili ga pronašli u knjigama ili novinama. Tadašnje domaćice su znale da ljubomorno čuvaju svoje recepte tako da je dolazak do dobrog recepta često bila nemoguća misija. Bilo kako bilo recept je isproban i zapisan u svesku a danas je to jedan od rijetkih recepata koje znam napamet dijelom zato što sam ga pravila bezbroj puta a dijelom zato što je zaista veoma jednostavan. Pored toga vanilice su jedan od meni omiljenih sitnih kolača tako da su nezaobilazne na tanjiru sa sitnim kolačima.
Vanilice
200 gr masti ili 250 gr putera
1 jaje
1 umance
rendana korica limuna
100 gr mljevenih oraha(nije obavezno ali su meni ukusnije sa orasima)
oko 500 gr brašna
džem po izboru
prah šećer
vanilin šećer
Ako koristite mast najbolje je da je operete u nekoliko voda. To se radi tako što u posudu u kojoj je mast sipate hladnu vodu, promiješate kašikom pa vodu odlijete. Ovo ponovite nekoliko puta. Ja obično ispiram mast pet ili šest puta. Na ovaj način će miris i ukus masti biti mnogo prijatniji. Opranoj masti dodati ostae sastojke, zamijesiti tijesto, razvijati, vaditi kalupom vanilice i slagati na pleh. Peći na 200C da samo malo porumene sa krajeva. Prohladjene vanilice spajati džemom i uvaljati u prah šećer i vanilu.