Evo još jedan recept sa Coolinarike. Ovaj put u pitanju je recept za kroasane od Vonzi. To su najbolji kroasani koje sam ja do sad napravila. Spolja su hrskavi a unutra divno mekani i što je najvažnije nisu masni. Prave se jednostavno a rezulata je odličan tako da ih ja već drugu subotu za redom pravim za doručak. Do sad sam ih pravila sa eurokremom, džemom i makom a sigurna sam da bi bili odlični i sa nekim slanim punjenjem.
Kroasani
2dl mlijeka
1 dl vode
3 kašike ulja
2 kašike šećera
1 kašičica soli
20 gr svježeg kvasca
brašna po potrebi da se dobije mekše tijesto
brašna po potrebi da se dobije mekše tijesto
džem
eurokrem
100 gr putera ili margarina(ja stavim 50 gr putera i 50 gr margarina)
100 gr mljevenog maka
100 gr šećera
1 kesica vanile
malo putera
malo mlijeka
rendana korica limuna
jaje
šećer u prahu
vanilla
Pomiješati mlaku vodu i mlijeko pa im dodati kvasac, šećer i ulje. Sačekati malo da se kvasac rastopi pa zatim dodavati brašno i so. Zamijesiti mekano tijesto. Ostaviti tijesto sat vremena da naraste pa ga podijeliti na osam djelova. Svaki dio oblikovati u lopticu pa ostaviti tijesto još jedno 15 minuta da narasta da bi se lakše razvijalo. Puter rastopiti da bude mekan ali ne tečan. Ja koristim 50 gr putera i 50 gr margarina jer moji baš ne vole kad se ukus putera puno osjeća u pecivima.
Loptice tijesta razvijati na veličinu malog tanjira, premazivati sa oko dvije kašičice putera i slagati jednu na drugu. Zadnju koru ne mazati. Tijesto razviti u što veći krug pa ga rezati na 32 ili 16 djelova, filovati i uvijati kao kifle. Slagati ih u pleh na papir za pečenje i ostaviti još sat vremena da narastu. Narasle kroasane premazivati umućenim jajetom i peći na 250C da fino porumene.
Za fil od maka samljeveni mak pomiješati sa puterom, šećerom i vanilom, dodati malo mlijeka da smjesa ostane gusta i kuvati na tihoj vatri da se šećer istopi. Po želji dodati i malo narendane limunove korice.
Pečene kroasane posuti prah šećerom i vanilom i uživati.