уторак, 18. фебруар 2014.

Lisnata štrudla od jabuka


U zadnje vrijeme kuvam malo tj samo onoliko koliko je neophodno ali kako imam priličan broj nagomilanih postova našao se među njima i ovaj sa kvascem koji šaljem Mireli sa bloga LoveAffair. Ona je domaćica ovomjesečne igrice Ajme, koliko nas je. Tema igrice je kvasac.


IMG_3614


Potrebno je

 

 2 dl vode
 2 dl mlijeka
 1 dl ulja
10 gr kvasca
2 žumanca
  2 kašike šećera 
malo soli
 250 gr margarina
 600 gr brašna
 1 jaje

malo putera
5-6 većih kiselih jabuka
šećer
vanilin šećer
cimet

šećer u prahu
vanilin šećer


kuvar3


U sud sipati mlako mlijeko, vodu i ulje, dodati šećer, po želji dodati 2 žumanca mada nije obavezno, so i kvasac pa zamijesiti da se dobije mekano tijesto koje se lijepi za prste tj da bude tako tvrdo da skoro može da se mijesi ali da se ipak lijepi za prste i mijesiti ga u posudi kašikom. Meni je proslo oko 600 gr brašna. Tijesto ostaviti da naraste u frižideru preko noći. Odležalo tijesto razviti sto tanje pa preko njega narendati zamrznuti margarin, zaviti kao rolat i preklopiti prvo sa lijeve pa sa desne strane da se dobiju 3 sloja pa još jednom ponoviti savijanje.


IMG_3606


Za fil narendati jabuke pa ih prodinstati sa malo putera dok sva tečnost ne ispari.
Napravljeno tijesto razviti pa podijeliti na 2-3 dijela . Svaki dio filovati po sredini prohlađenim filom od jabuka, jabuke posuti šećerom i cimetom a sa obije strane fila ostatak tijesta rezati na razmaku od 2 cm pa dobijene trake ukoso preklapari preko fila. Uvijene štrudle staviti na pleh na papir za pečenje pa ostaviti oko 1 h da narastu. Prije pečenja ih premazati umućenim jajetom i peći na 220-250 C da porumene. Pečene štrudle posuti šećerom u prahu i vanilom.
Štrudle mogu i da se čuvaju nekoliko dana u frižideru pa da se prije upotrebe podgriju u rerni.
Od istog tijesta se mogu praviti i kroasani pa sam ja pola tijesta iskoristila za štrudlu a od ostatka sam napravila kroasane.

уторак, 11. фебруар 2014.

Podvarak sa piletinom

Moj muž toliko voli podvarak da slobodno mogu reći da mu je to jedno od omiljenih jela. U njegovoj porodici se uvijek kiselio kupus, sušilo meso, pravile domaće kobasice. Na suprot tome kod nas se pdvarak nikako nije spremao tako da ja nisam imala od koga da naučim da ga pravim i kad sam konačno riješila da pokušam internet je bio izvor recepta. Ja sam se odlučila za ovu light varijantu mada sam zamoljena da sledeći put stavim i neke kobasice ili suvo meso. Originalni recept je naravno sa Coolinarike.





Potrebno je



jedna manja glavica kiselog kupusa(oko 1 kg)
2 bataka
1 velika glavica crnog luka
3 čena bijelog luka
nekoliko šnita dimljene slanine
1-2 kašike masti
malo slatke mljevene paprike
biber
list lovora


IMG_1386


Mast otopiti pa joj dodati nasjeckan luk i pržiti da luk postane staklast. Kupus tanko narezati i dobro isprati a ako je veoam slan može se ostaviti i par sati u vodi da se malo rasoli.
Kad se luk isprži dodati mu sjeckanu slaninu, kratko propržiti da zamiriše pa dodati kupus i još malo pržiti. Zatim naliti vodom, dodati lovor, papriku i biber i kuvati dok kupus omekša. Ja ovo radim u ekspres loncu.
Dok se kupus kuva batake posoliti, preliti sa malo ulja i vode i staviti u rernu koja je zagrinjana na 270C da porumene i dobiju koricu sa obije strane. Kad se kupus skuva dodati i njega u pleh, pokriti folijom i ostaviti jedno 40 min do 1 h dok meso fino omekša a zatim skinuti foliju i još malo zapeči.


IMG_1398


Poslužiti uz domaći hleb ili kukuruzni hleb i salatu i uživati.